1100 éve Európában, 20 éve az Unióban, 35 éve Kapolcson

Harmincharmadik alkalommal rendezik meg Balatonfelvidék legrégibb és legnagyobb összművészeti fesztiválját. A Művészetek Völgy idén számos újdonságot kínál a látogatóknak, mint például a Póka Egon Művészeti Akadémia (PEMA) alkotói foglalkozásait.

Újdonságok minden mennyiségben

Július 19-e és 28-a között 2972 program várja a fesztiválozókat a Művészetek Völgye három településén, Kapolcson, Taliándörögdön, Vigándpetenden. Idén nyáron több új helyszínnel bővül a fesztivál: külön udvarral készül a Romani Design, a művészetek és a környezetvédelem kapcsolatát járja körül a SzimBio Udvar, a MűvészVölgy Kúria emelete kortárs képzőművészeti beszélgetéseknek ad majd otthont.

Fotó: Eichner Hanna

Gazdaságilag is sikeres a Völgy

Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője, az idei program bejelentésén kiemelte a fesztivál gazdasági és turisztikai szerepét.

„Amellett, hogy nyáron pár hétre az ország apraja és nagyja Kapolcs környékére költözik, számos munkahelyet hozott létre a fesztivál, miután felélénkítette a környék gazdaságát. A Művészetek Völgye nem csak abban a néhány napban hat, ugyanis a közösségépítő gyakorlat része” – fogalmazott a miniszter.

A Petőfi Udvar és az EU

Múzeumi negyedet alakítanak ki a Petőfi Udvar környékén, amely szlogenje, az idei magyar EU-s elnökség okán:1100 éve Európában, 20 éve az Unióban. Az udvarban a könnyűzenei koncertek mellett további kulturális programok, irodalmi beszélgetések a PIM Pilvax Brunch-csal és ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Magyar Kultúra magazin, a Petőfi Irodalmi Múzeum, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében. A zenei kínálatában a popkultúra minden szegmense megtalálható lesz, köztük a Halmos Béla Program támogatottjai és a Hajógyárról ismert formációk. Fellép többek közt a Góbé, a Jazzbois, a Qualitons, Lil Frakk, a Galaxisok, a Pál Utcai Fiúk, Kiss Tibi és az Aranyakkord és a Fran Palermo.

A fesztivál nagyszínpada, a Panoráma Színpad mellett a PEMA szervez alkotóművészeti foglalkozásokat a Kőbányai Zenei Stúdió zenei közösségének tagjaival.

Fotó: Fekete Kristóf Tibor

Múzeumok minden mennyiségben

Magyar Közlekedési és Műszaki Múzeum igazgatója, Schneller Domonkos elárulta: keresik a lehetőséget a látogatókkal történő személyes találkozásokra, ezt segíti a Mozgó Múzeum projekt. Ennek keretében egy hetvenes évekbeli Ikarus 311-el látogatnak el a Völgybe. Miként tavaly, idén is naponta indul zenélő buszjárat, fedélzetén jeles muzsikusok koncertjeivel.

Először szerepel a Művészetek Völgye programkínálatában Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ. A főigazgató, Almássy Kornél elmondta: 1968 óta létezik a múzeum, azonban önálló kiállítótérrel két esztendeje rendelkeznek a városligeti Walter Rózsi Villában, ahol majd felépül a múzeum. A Völgybe látogatókkal a raktárban álló gyűjteményük darabjait ismertetik meg, továbbá építészettörténeti sétákat tartanak Kapolcson és környékén.

Szintén első ízben szerepel a Művészetek Völgyében a MODEM. Don Tamás, a vezető kurátor úgy fogalmazott: a kortárs képzőművészet megismertetése érdekében egyre több olyan projektet valósítanak meg, ahol nem klasszikus kiállítótérben várják a közönséget. A fesztiválra a 30+ programjukat viszik el, amely több művészetpedagógiai díjat nyert az elmúlt években.

Zene, zene, zene

A Völgyben külön helyszínek várják a jazz, a világzene, a folk vagy éppen a komolyzene kedvelőit. Az idén másodjára visszatérő a Magyar Jazz Szövetség Udvara a dixieland klasszikusaitól a mainstream jazz áramlatain át a kreatív, modern formációkig, színvonalas jazzkavalkáddal készül a vájtfülű fesztiválozóknak. A Hagyományok Háza Folk Udvar egyfajta időkapszulaként idéz meg mesterek segítségével a lassan végképp eltűnő világot, annak zene, tánc, mese- és mondavilágával, kézműves hagyományaival.

A Világzenei Udvar Taliándörögd vibráló helyszíne, ahol olyan előadók lépnek fel idén, mint a SzirtesFolk, a Tarsoly Band, Palya Bea és zenekara, a Cimbaliband, a Kerekes Band és a Szlovéniából érkező Orlek. A fesztivál első három napján az idén 50 éves Vujicsics együttest ünnepelhetjük. A komoly- és klasszikus zene szerelmeseinek szól a kapolcsi római katolikus templomban a Völgykomolyzene, ahol nagy nevű hazai és külföldi előadók és fiatal virtuózok muzsikálnak majd

A Harcsa Veronika Udvar idén is megújul. Ezúttal Taliándörögdre költözik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel, és kreatív foglalkozásaikkal közösen otthonra találva várja a látogatókat, olyan előadókkal, mint az osztrák Anna Anderluh, a Gyémánt Bálint Trió, a makrohang, a Musspell, a Mayberian Sanskülötts, Lenkke_, Palágyi Ildikó és a Lengyelországból érkező Piotr Budniak Essential Group.

Fotó: Eichner Hanna

Sztárok színpada

A Panoráma Színpadon olyan zenekarokra tombolhat a közönség, mint a 30Y, az Aurevoir., a Bagossy Brothers Company, a BËLGA, Beton.Hofi, az új lemezes Blahalouisiana, a 15. születésnapját ünneplő Bohemian Betyars, az idén ötéves Carson Coma, de elhozza slágereit a Csaknekedkislány, a szintén új lemezzel készülő Elefánt, az Esti Kornél, a hiperkarma, az Ivan & The Parazol, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Parno Graszt, a Platon Karataev, a Punnany Massif és a Quimby is.

Igazi legendákkal találkozhat a közönség a vigántpetendi Cirque du Tókertben. Tavalyi nagysikerű völgyes debütálása után ismét felcsendülnek Zorán slágerei, Kern András Te majd kézen fogsz… című estjével érkezik Falusi Mariannal, Dés László pedig Básti Juli, Tóth Vera és Wunderlich József társaságában lép majd színpadra. A Budapest Bár is igazi sztárparádéval készül a Völgyre, hiszen Kiss Tibor, Németh Juci, Rutkai Bori, Keleti András, Mező Misi és Tóth Vera is velük tart majd. Bródy János életműve esszenciáját mutatja majd a legkorábbi dalaitól a legújabbakig, míg a Csík zenekar ezúttal Presser Gáborral kiegészülve hozza slágereit. 

A 33. Művészetek Völgye teljes kínálata ITT található.