75 éves lett Apu, azaz Miklóska Lajos

A többség a Beatrice zeneszerző-basszusgitárosaként ismeri, pedig Miklóska Lajost (Budapest, 1948. február 26.) – vagy ahogy szakmai berkekben ismerik: Aput – már 1965-ben magával ragadta a beathullám. Játszott az Atlantis Nr2-ben, a Radics Béla vezette Sakk-Mattban, a korán jött Korongban, Orszáczky Jackie helyét vette át a Syriusban, megfordult az akkor még Koncz Zsuzsát kísérő Korálban.

Majd 1978 januárja és 1981 augusztusa között a sikerei csúcsán lévő Beatricében zenélt, a zenekar szinte összes klasszikus slágerének zenéjét ő írta. 1982-tól a Rock Színház tagja lett, mígnem 1987 májusában Beatrice reaktiválódott, természetesen vele. De nem sokáig élvezhette ezt, 1988 végén romló egészségi állapota miatt ugyanis kikerült onnan. Kuro-Shio néven alapított még egy alig két évig létező együttest, de a rendszerváltozás után lényegében eltűnt a nyilvánosság elől.

Miklóska Lajos 75 éves.

Nagyrét, Beatrice koncert, Miklóska Lajos az együttes basszusgitárosa, háttérben Waszlavik „Gazember” László.
Fotó: Fortepan / Ambrus Tibor

Bár e cikk írásakor a Wikipédia szerint 1948. február 16-án született, a róla szóló könyvben (Bálint Csaba: Miklóska Lajos élete és munkássága, magánkiadás, 2018) ez tíz nappal később történt meg. És valóban, az érintett megerősítette: 1948. február 26-án látta meg a napvilágot egy nehéz sorsú budapesti családban.

Első jelentős formációja a Radics Béla vezette blues rockos Sakk-Matt volt (az Apu becenév is ekkor ragadt rá: Radics hívta így, mert már családos ember volt), megfordult sok helyen, de kétségkívül 1978-tól teljesedhetett ki: nemcsak a pályája csúcsán lévő Beatricében zenélhetett, de szinte az összes – akkoriban botrányosnak számító, ma klasszikussá nemesedett rocksláger (például Jerikó, Motorizált nemzedék, Térden állva, Nem kell, Katicabogárka, Angyalföld) zenéjét ő írta.

S bár az 1987 májusában vele együtt alakult újjá a Beatrice, annak kereskedelmi szempontból legsikeresebb kilencvenes évek eleji korszakának már nem lehetett részese, mert megromlott egészségi állapota miatt a többiek 1988 végén megváltak tőle. Egy tiszavirág életű triótól – melyet a Japánból Észak-Amerikába tartó tengeri áramlatról nevezett el – ezzel a pályája lényegében véget is ért. Viszont a Facebookon ma is rettenetesen aktív, szinte napi szinten posztol valamit az életéből.

Mi meg ünnepeljük őt hetvenötödik születésnapján egy nemrég előkerült, rocktörténeti jelentőségű, többkamerás felvétellel 1980-ból, a Kisstadionból, ahol a Beatrice a Locomotiv GT és az Omega előtt léphetett fel (a két korszakos zenekarral közös turnéja koronájaként):

Megjelent az Index.hu-n.