A Bagossy Brotherstől a Budapest Bárig – Adventi koncertek a Várkert Bazárban

Idén kilencedik alkalommal rendezik meg a Várkert Bazár adventi programsorozatát, melynek keretében nagyszabású koncertek – például Wolf Kati, Szarka Tamás, illetve a Bagossy Brothers Company, a Budapest Bár és a Szent Efrém Férfikar fellépése – és egyéb kulturális, szórakoztató rendezvények várják az érdeklődőket. 

A koncertek sorát november 26-án Wolf Kati különleges látványvilágú lemezbemutatója nyitja, ahol az énekesnő népszerű slágerei mellett, nemrég megjelent, Új utakon című albumának dalai – két feldolgozás és nyolc vadonatúj szerzemény – is felcsendülnek majd.

A Honvéd Férfikar december 2-án ad ünnepváró koncertet Az Advent hajnalán címmel, ahol nem mindennapi zeneművek és átiratok szólalnak meg: egyebek mellett Francis Poulenc, Randol Alan Bass, Mosonyi Mihály, Ambrož Čopi, Jan Nieland, Franz Biebl és Szergej Rahmanyinov szerzeményei szerepelnek a programban.

Advent első vasárnapján, december 3-án az idén 10 éves Bagossy Brothers Company gondoskodik a hangulatról. A Bagossy Norbert (gitár, ének), Bagossy László (basszusgitár, vokál), Bartis Szilárd (dobok), Tatár Attila (gitárok, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk) alkotta gyergyószentmiklósi zenekar – mely rövid idő alatt vált az erdélyi, majd az egész Kárpát-medencei magyarság egyik legkedveltebb együttesévé – idén dupla koncerttel örvendezteti meg rajongóit.

Tánc a hóban címmel, karácsonyi műsorral várja az érdeklődőket Szarka Tamás és együttese december 9-én. A Ghymes zenekar alapítójaként is ismert Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző, költő a karácsonyi misztériumot, a közösségteremtést és a hagyományokat járja körül, a zene és a költészet erejével teremtve egyedi, misztikus varázsvilágot. 

Advent második vasárnapján, december 10-én lép színpadra a spanyol, francia, olasz és szerb zenészek alkotta Barcelona Gipsy balKan Orchestra. A zenekar a cigány-jazz vibrálásával, a rock and roll energiájával és a klasszikus zene eleganciájával ötvözi a balkáni, a katalán-ibériai, a görög, az olasz, az orosz és a közel-keleti muzsikát, a múltat a jelennel összekötve, a hagyományokat tiszteletben tartva értelmezi újra az autentikus dallamokat.

Ez a család a címe a december 16-án színpadra lépő, a közel 20 éves, 11 tagú Irie Maffia koncertjének. A reggae, dancehell, rock és hiphop stílusjegyeit elegyítő csapat fúvósokkal és gospel kórussal kiegészülve, meghitt hangulatú műsorral készül az adventre.

Idén is dupla koncerttel várja közönségét a Farkas Róbert vezette Budapest Bár december 17-én. Az egyetlen lemezre szerveződött, mára a legnépszerűbb honi zenekarok közé előlépett formáció elsősorban az 1920-1930-as évek kávéházi slágereit frissíti fel cigányzenei alapokkal, illetve dzsessz, pop, rock és klezmer stíluselemekkel, de saját szerzemények is születnek a 2007 óta működő zenei műhelyben. Mindezekből Behumi Dóri, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kollár-Klemencz László és Mező Misi közreműködésével adnak elő egy csokorra valót.

A nemzetközi koncertszínpadokon is gyakran megforduló Szent Efrém Férfikar december 23-án tartja első, Lumen – Christmas Lights című karácsonyi albumának bemutatóját. A 2002-ben Bubnó Tamás alapította nyolctagú a capella formáció koncertműsorában az angolszász, az észak-európai és a Kárpát-medencei népek adventi, karácsonyi énekei mellett a Csendes éj és Csajkovszkij Diótörője helyet kapott.

Az óesztendőt két izgalmasnak ígérkező koncert zárja. A Delov Jávor vezette Random Trip improvizációs közösség december 30-án egy all-star formációval lép fel. A rock jegyében összeállított koncertjük „főszereplője” ezúttal a legendás gitáros, Tátrai Tibor lesz, de Vitáris Ivánnal, Szebényi Danival, Senával, MC Kemonnal, Péterffy Lilivel, Vavra Bencével és Bata Istvánnal is találkozhatnak majd az érdeklődők. Szilveszter este a Be Massive csapata – vagyis Metha, Dubecticut, Lenny Lenoks, Robert Makai, Secret Factory, Somazed ­– várja az elektronikus zene kedvelőit.

Természetesen a koncertek mellett számos egyéb kulturális, szórakoztató, illetve családi program – adventi vásár, kortárs iparművészeti sokadalom, karácsonyi séta, irodalmi est, szabadtéri tárlat, kézműves foglalkozás – is várja az érdeklődőket a Várkert Bazárban, illetve a megújuló Budavári Palotanegyedben.