A Borztól a csillagon át a Tompa késekig  

A kilencvenes évek magyar rockzenéjét nagyban meghatározó pécsi formáció, a Kispál és a Borz 2010-ben, a Szigeten búcsúzott el (akkor még végleg) a közönségtől egy nagyszabású, sokszereplős koncert keretén belül. 

Ekkor került előtérbe Lovasi András másik projektje, a 2005 tavaszán alapított Kiscsillag. A zenekarban Lovasi mellett helyet kapott az ős kispálos Ózdi Rezső basszusgitáros és Bräutigam Gábor dobos, valamint a Pál Utcai Fiúk frontembere, Leskovics Gábor. 

Kiscsillag – Kockacukor (2014.)

A jelenleg 56 éves énekes-basszusgitáros-dalszerző Lovasi egyébként 2010-ben kapta meg a Kossuth-díjat, egészen pontosan 42 évesen. Ez természetesen a médián is végigfutott, s mint Lovasi fogalmaz, a díjat követően több interjút adott, mint koncertet. 

A Kiscsillag bemutatkozó albuma 2006-ban jelent meg, a Greatest Hits Vol. 01. címmel. A lemez nagy hatást gyakorolt a közönségre: egyszerű, közvetlen és hatásos volt, rajta olyan számokkal, mint a Kockacukor, a Ha én lennék (lötyögős és lelkes verzióban is!). A dalok túlnyomó többségét Lovasi szerezte, és ő is énekelte fel.

Kiscsillag – Ha én lennék (2009.)

A 2009-es Örökre szívembe zártalak Jávorszky Béla Szilárd szerint már nem hozta ugyanezt a szintet, és kiemeli:

„A 2009 februárjában érkezett folytatás (Örökre szívembe zártalak) már közel sem hozta ezt a szintet, a MAHASZ-listán mégis jobban szerepelt, sőt, átmenetileg vezette is azt. Viszont ahogy az elsőre (Russian In The School), úgy erre a korongra is rákerült egy, a neves kosárlabda szövetségi kapitány, Rátgéber László által írt és énekelt angol nyelvű, punkos lendületű dalt, a Fishing On Orfű-t, melyhez nemcsak nagysikerű videóklip készült, de a Lovasi András és Kálocz Tamás fémjelezte Fishing on Orfű (Alter)feszt is erről kapta a nevét.”

Kiscsillag – Van-e szándék (2015.)

A doboknál Bräutigam Gábort Mihalik Ábel váltotta fel. Ezt követően 2011-ben készült a Fonogram-díjas Néniket a bácsiknak!, 2014-ben pedig a Szeles. Ebben az időszakban ismét több tagcsere is volt a zenekarban, távozott Ózdi Rezső basszusgitáros, helyére Erős Márton jött. 

A dobok mögött Mihalik Ábelt Bajkai Ferenc váltotta, és ekkor lépett be a bandába Szesztay Dávid is, aki már részt vett a 2017-es Semmi konferencia létrehozásában is. Eddigi utolsó albumuk a 2020 márciusában, a pandémia időszakában megjelent Tompa kések címmel. 

További információk a popkulturalis.hu-n találhatóak.

Megjelent az Index.hu-n.