A ConnecTrió első albumát a zenei sokszínűség jellemzi

Új albummal jelentkezik Ács Dominika, Junior Príma-díjas fuvolaművész. A 2022-ben alakult ConnecTrióban Maria Valverde és T-Potzner Veronika társaságában saját szerzeményeket, klasszikus átdolgozásokat és Elton John slágert is játszik.

Három teljesen különböző karakterű előadó, ahogy a trió elnevezéséből is kitűnik: esszenciájuk a kapcsolódás, nem csak egymáshoz a kamarazenélés által, hanem a közönséghez is. Fontos számukra, hogy az előadásaikon foglalkozzanak társadalmi kérdésekkel, reagáljanak a valóságunkra, és kortárs módon ötvözzék ezt a zenéjükben.

Fotó: You and Media Management

Bár mindannyian klasszikus zenei háttérrel érkeznek, mégis beemelnek a repertoárjukba más műfajokat, illetve összművészeti elemeket. Szeretnek formabontó eszközökkel élni, erős vágy hajtja őket, hogyan tudnak új formákat, új hangzásvilágot létrehozni.

A ConnecTrio első albuma Tomasz Golinski kortárs lengyel zeneszerző egy darabjáról kapta a nevét: Luminosity, azaz fényesség. Az album klasszikus zenei, art-pop, jazz és folk hatásokat mutat, fuvolára, énekhangra zongorára, ütőhangszerekre komponálva. A lemezen olyan vendégművészekkel dolgoztak, mint Kristine Botros elektronikus zenei művész, és Kiss Gergely csellóművész.

„Nagyon fontos állomás és büszkeség a számomra, hogy a 2023-ban elnyert Junior Prima díjat követően 2024 egy ilyen meghatározó eseménnyel indul, hogy a triónkkal megjelenik az első albumunk. Az első, 2022-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon bemutatott performanszunk óta elképesztően nagy utat jártunk be, amiről akkor még csak nem is álmodtunk, visszanézve nagyon boldog vagyok, amiért ilyen nagy hévvel és energiával álltunk bele minden lehetőségbe, amit az élet elénk hozott, és mindig kerestük is az alkalmat a fejlődésre, és az újabb projektekre. Nagyon izgalmas benne lenni, és átélni, három nő dinamikája milyen alkotást tud létrehozni, hogyan egyenlítődnek ki az erőviszonyok, hogyan tisztulnak le a különböző szerepek, hogyan tudjuk támogatni és emelni egymást.

Fotó: You and Media Management

Szerettük volna, ha az első lemezünk lenyomata annak, amilyenek most a leginkább vagyunk egyenként, és együtt. Szerettünk volna létrehozni egy olyan albumot, amit mi magunk is örömmel hallgatunk meg, ami izzó és eleven, amilyenek mi magunk vagyunk. A zenei tematikát egy absztrakt kifejezés inspirálta, és formálta: Luminosity – azaz fényesség magyarul. Ez volt az a kiindulópont, ami adott egy asszociációs teret, és szabadon tudtuk engedni a fantáziánkat, milyen zenéket szeretnénk megmutatni ezen az albumon. Igazi csapatmunka volt az elejétől az utolsó simításig – rengeteg ötletelés a számunkra meghatározó emberekkel, közösségi finanszírozási kampány, együttműködés a Hunnia Records csapatával, csodás vendégművészek, a grafikai tervek elkészítése-, így nyerte el végső formáját a Luminosity” – mondta Ács Dominika.

Címlapkép: You and Media Management