A Dunán kezdi az évet az Analog Balaton – Az A38 Hajón lép fel idén először és másodszor is a népszerű duó

Dupla teltházas koncerttel indítja idei évadát az Analog Balaton március 15-és és 16-án az A38 Hajón. A jeles esemény apropóján az együttes nevéről, készülő dalairól, klipjeiről, alkotói módszereiről és a Mengyelejev projektről Zsuffa Abával, az elektropop formáció frontemberével beszélgetünk.


Az Analog Balaton tagjai – Zsuffa Aba énekes-gitáros és Vörös Ákos billentyűs – még gyermekként találkoztak először egy balatoni színjátszótáborban, aztán 2012-ben, immár az egyetemi éveik alatt, a fővárosban látták viszont egymást. Közös albérletekben laktak, rengeteget zenéltek együtt, szabadidejük további részében pedig… fogalmazzunk úgy: szorgalmasan gyűjtötték az élményanyagot a dalszövegekhez. Kezdetben csak maguknak írták a számokat, minek köszönhetően már több nagylemeznyi, túlnyomórészt befejezetlen szerzemény sorakozott a számítógépeiken, mire 2017-ben megalapították zenakarukat és először a közönség elé léptek.

Fotó: Analog Balaton

Lent és fent

Az Analog Balaton névről leginkább a magyar tenger, a Balaton együttes és az analog szintetizátorok juthatnak eszünkbe. Pedig a magyarázat sokkal prózaibb: „Amikor a Medvelábnyom című dalunkat ki akartuk adni Spotify-ra, találnunk kellett magunknak egy nevet. Nekem pedig hirtelen ez jutott eszembe, mert nagyon tetszett, hogy mindkét szóban azonos magánhangzók vannak. Ákosnak is megfelelt, így ennél maradtunk – rántja le a leplet a titokról Zsuffa Aba. Hamarosan a hazai fesztiválok egyik legkedveltebb zenekarává váltak és olyan közismert formációk előtt játszottak, mint az Elefánt, a Zagar vagy a Vad Fruttik. Aztán ismét eltelt négy év és 2021-ben megjelent első albumuk a Lent, kilenc dallamosan monoton szerzeménnyel, főként a közös albérleketben született dalkezdemények befejezett, átdolgozott változataival. A korong fogadtatása több volt mint kedvező: már a lemezbemutató koncertjüket is teltház előtt tartották, a szakma pedig az év elektronikus zenei előadójának járó Petőfi-díjjal jutalmazta produkciójukat.

Gyorsul a tempó

Innentől nemcsak az események, de a számok is felgyorsultak: a következő anyagra, a Csússz le című EP-re mindössze 2022-ig kellett várni, a minialbum dalaiban pedig már minden kicsit magasabb fordulatszámon pörög. Az új videók is ütősek: a Zserbógaloppklipjét nézve lassan tudatosul bennünk, hogy egy „mini katasztrófafilmet” látunk, míg a Csússz le „látomásos” jeleneteit – melyekben már a drámatáborban tanultakat is kamatoztatják a zenészek – sokadszori nézésre sem lehet kibírni nevetés nélkül. „Ez elsősorban Hódi Levente, Tóth Fabó és Lestár Ákos stábjának érdeme, ők készítették a zenekar összes klipjét. Mi csak az előzetes ötleteléseken veszünk részt, legfeljebb 5-10 százalékot teszünk hozzá a végereményhez” – kommentálja Zsuffa Aba, remélve, hogy a dalok és azok vizuális megjelenítései egyaránt fejlődő tendenciát mutatnak.

Fotó: Szemerey Bence

Két hónap stúdiózás

Idén csak márciusban, az A38-as koncerten lép először színpadra a zenekar, addig a stúdiózáson a sor. Ismét előkerültek az évtizedes számkezdemények, de ezek a dallam- és szövegvázlatok inkább csak ötletekként értelmezhetők, rengeteg munkára van szükség, hogy kész dalokká válhassanak. Készülnek teljesen új szerzemények is, és lesznek olyan változások, amelyek összegészében érintik majd a hangzásvilágot. „Régebben főleg hagyományos dalformát követő, gitárcentrikus szerzeményeket írtunk, mostantól sokkal nagyobb szerepet kap az elektronika, hangsúlyosabbak lesznek a szintetizátorok, ami másfajta akkordmeneteket és sound design-t is jelent majd” – avat be a részletekbe Zsuffa Aba, akinek a dalszövegei ugyanannyira meghatározó részei az Analog Balaton számoknak, mint a rendkívül precízen kidolgozott zene. „Nagyon fontosnak tartom, hogy egy dal hiteles és hihető legyen. Az ember nem tud túlságosan eltávolodni a saját karakterétől. Vissza tudom magam helyezni egy-egy dalszöveg erejéig a 8-10 évvel ezelőtt élethelyzetembe, de miután egy kis faluban nőttem fel, aligha tudnék hitelesen gengszter rappet írni” – világít rá a zenész.

EP-k és koncertek

Jó hír a rajongóknak, hogy már nem kell sokat várniuk a friss szerzeményekre. „Úgy döntöttünk, az új dalok inkább EP-ken jönnek ki, mert észrevettük, hogy az emberek mostanában szívesebben hallgatnak végig három-négy számot, mint egy egész nagylemezt, és nekünk is sokkal könnyebb, ha kevesebb dalra kell figyelnünk egyszerre – fejti ki Zsuffa Aba, hozzátéve, hogy előtte még élőben is szeretnék kipróbálni, tesztelni az új nótákat. „A koncerteken jól látható, hogyan reagál a közönség az újdonságokra és számunkra is kiderül, hogy megfelelő-e a dal alaptempója, működnek-e a váltások, vagy hogy nem túl nehézkes-e bizonyos helyeken élőben elénekelni a szöveget” – hangzik a magyarázat. 

Zsuffa Aba Szendrői Csabával, az Elefánt énekesével közös projektjét, a Mengyelejevet is megismerheti idén a közönség. „Körülbelül tíz dalunk van születőben, de mivel elsősorban a saját szórakoztatásunkra készülnek, nagyon nehezen jutunk velük egyről a kettőre. Az egyikhez már csak a videóklip hiányzik, úgyhogy remélhetőleg még idén kijöhetünk vele – zárja szavait az Analog Balaton frontembere.

Analog Balaton duplakoncert 2024. március 15-én és 16-án az A38 Hajón. Előzenekar: 15-én cserihanna, 16-án Tingyela Dóri

Megjelent az Index.hu-n.