A Mini örök – Kell a barátság címmel tart emlékkoncertet a Mini

Mindenki érzi, tudja, hogy a frontember Török Ádám nélkül nincs Mini, ám a billentyűs, zeneszerző Németh Károly többek unszolására életben tartja a legendás zenekar hagyatékát. De ez több mint életben tartás, amennyiben nem kizárólag a régi, ismert, vagy éppen elfeledett dalok szerepelnek a műsoron, hanem új szerzemények is. Júniusban már sikeres koncertet adott a formáció, amely azóta átalakult. A jelenlegi felállásban Németh Károly társai a korábbi Mini tagok: Balogh Szivacs Jenő dobos és Paróczai Attila Tacskó basszusgitáros, mellettük Kosik Kristóf gitáros, valamint Török Viktor énekes állnak a Zene Háza színpadára. Állandó vendégművész pedig a Mini Akusztik hegedűse, Kézdy Luca.

Török bácsi a Mini előtt

A gyermek Török Ádám focista akart lenni. A Tolcsvay fivérekkel, meg Závodi Jánossal rúgta a bőrt. Ügyesen, így bekerült a Vasas ifi csapatába. Ám hódított a beatzene, elhódítva a futballistát a csapatból egy másfajta csapatba.

Az első formációját a Petőfi Gimnáziumban alapította Török Ádám. A befutás elmaradt, mert 1968-ban a Dogs-ba hívták frontembernek. Méghozzá Demjén Rózsi helyére. Persze, hogy hangszálgyulladást kapott. Buktak, a zenekar feloszlott egy időre. Aztán 1969 tavaszán Török Ádám csatlakozott a Minihez, és neve onnantól kezdve összeforrt a formációval. Még mint bluesrock banda melegítették a hangulatot Radics Béla Sakk-Mattja előtt az Ifiparkban. A siker eljutott Margó néni, hivatalosan Kuhajda Istvánné fülébe. Az I. kerületi Tanács Művelődési Házának igazgatója állandó fellépőnek hívta a Minit. Ezzel kezdődött a Bem rockpart sok évtizedes története.

Bem rockpart 6

Akadt még hely a kerületben, azt is bevette Török Ádám. Mint a Tabánt, meg a Budai Ifjúsági Parkot, ahol 1974-ben indultak a rock keddek. No, én itt ismertem meg a Minit, a Mini-P.Mobil bulikon. Persze Mobilra mentünk, de a Mininek mindig megadtuk a tiszteletet. Talán azért is, mert bonyolult zenét játszottak. Akkoriban éppen dzsesszrockot.

A rend kedvéért, a kezdeti, Závodi János gitáros féle bluest, Papp Gyula érkezésével felváltotta a progresszív rock. Efféle muzsikát, kizárólag a Syrius produkált akkoriban. A hetvenes évek második felétől nem hogy engedett volna a nívóból Török bácsi, jött – a már említett – dzsesszrock korszak. Ekkor Balogh Szivacs Jenő mellett Németh Károly zongorázott, s Németh Alajos, vagyis Lojzi basszusozott. Lojzival, megjelenhetett végre a Mini első nagylemeze, a Vissza a városba.

Fotó: Urbán Tamás
Fotó: Urbán Tamás

Támogatott Mini

Amikor a korongot meghallgatta Bors Jenő, a lemezgyár igazgatója, állítólag azt mondta a szövegekre: Milyen hülyeségeket ír ez a Török. Eztán be kellett vonni S. Nagy István szövegírót a munkába. Ő nem nagyon nyúlt bele Gyugyó bácsi szövegeibe, néhol rímeket cserélt, majd felvette a jogdíjat. E nélkül nem folytatódhatott volna tovább a Mini nagyon nehezen beindult karrierje. Kiadták az Úton a Föld felé korongot, számos olyan komoly slágerrel, mint a Kell a barátság. Utána kevéssé sikeres albumok, míg végre megszületett a Szél nomádja, amely a dzsesszrockos korszak és a progresszív tökéletes elegye, az ezredforduló friss hangzásával. A doboknál Köves Pinyóval, a Piramis sztárjával.

Végre kiadhatták a Bartók-lemezt

Az újra csúcsra érkező Minit a szerencse, meg a jogdíjtörvények kegyeikbe fogadták, s hogy végre felszabadultak a Bartók-jogok, lemezre kerülhettek Papp Gyula hatvanas évekbeli átiratai, az Este a székelyeknél, a Rondók, az Allegro Barbaro. A 2022 év végén kiadott A Nyitott kapu Bartók költői világára címet viselő új Mini Acoustic Trio korongot, a mester műveit feldolgozó munkájuk záróakkordjának szánta Török Ádám. Sajnos az is lett, mert tavaly áprilisban itthagyott minket a legendás muzsikus.

Címlapkép: Fortepan / Rubinstein Sándor