A tízéves Bagossy Brothers Company leghíresebb dalainak története

Tényleg egy gyerekszobából indult az egész? Mi köze Visszajövöknek a Covid-járványhoz? Hogy került Biró Barbi a zenekarba? Tíz éve alakult a Bagossy Brothers Company, mi pedig – hangolódva idei koncertjeikre – felelevenítjük ezt az elmúlt évtizedet, miközben megnézzük legkedveltebb dalaik keletkezési történetét.

Add vissza

Ezt a dalt a srácok a gyerekszobájukban rögzítették – akkor, amikor még nem is volt Bagossy Brothers Company. A szám sikere nagyban hozzájárult a zenekar megalakulásához. Előbb csak a gyergyói Mix Fm nevű rádióban lehetett hallani, később egész Erdélyben, majd a Cseh Tamás program keretében létrejövő Elviszlek című albumot követően vált egész Magyarországon ismertté.

Van egy ház

Az Elviszlek album másik gyöngyszeme a Van egy ház, szintén örökzöldnek mondható. A zenekar tagjai ehhez a dalhoz rögzítették az első videoklipjét – a kedvenc gyergyói kocsmájukban. Ez egy 2014-es live session felvétel. Az talán kevésbé köztudott, hogy épp ezt a dalt dolgozták fel 2021-ben három nagyon tehetséges látássérült fiatal – Csengelle, Merci és Boti – közreműködésével. A feldolgozás bevételét a 101 éve megszűnt Erdélyi Magyar Vakok és Gyengénlátók Iskolájának újraindítására ajánlották fel.

Vakít a kék

A Vakít a kék a Bagossy második kislemezének címadó dala, a második nagylemez előfutára volt. A dal Bagossy Norbi nagyvárosi élményeiből született, az urbánus atmoszférát foglalja magában. Itt készült az első felvételük Ligeti György produceri munkájával, aki azóta is együtt dolgozik a zenekarral.

Ha rólad szólna

Első EP-jük Ha rólad szólna címmel 2013-ban készült el, és a címadó dal a mai napig felkerül a zenekar setlistjeire. Ezt a lemezt önerőből, saját gyerekszobájukban rögzítették úgy, hogy vásároltak hozzá 200 darab CD-t, amelyre kiírták a dalokat, még borító is készült hozzá. A pillanatok alatt elfogyó lemez újrakiadására már nem került sor, ugyanis a Cseh Tamás Program megnyerését követően az újból felvett lemez már kibővítve jelent meg, Elviszlek címmel.

Olyan Ő

Norbi első duettként írott dalát demo verzióként Bagossy-Biró Barbi, Bagossy Laci felesége énekelte fel, hogy megnézzék, mennyire működik ebben a formában. A végleges formához elkezdték keresni a duettpartnereket. Mivel Barbi nem énekesnő, és akkoriban még színpadi gyakorlata sem volt, ezért fel sem merült, hogy a végleges verzióban ő énekeljen. Egészen addig, amíg végül a stúdióban Ligeti Gyuri kifejtette, hogy ez a dal így tökéletes, és ezt a véleményt a zenekar hangmérnöke, Vastag Gábor is osztotta. Végül Barbival készítették el a felvételt, amely a zenekar legtöbbet játszott dala lett. Azóta Barbi is aktív fellépőként turnézik a Bagossy Brothers Companyval.

+1. Visszajövök

A Magyar Turisztikai Ügynökség megkeresésére készült dalt a Road Movie keretében rögzítették, ahol a zenekarnak egy számára fontos tájat, várost kellett bemutatnia. Természetesen a Bagossy Brothers Company szülőföldjét választotta, a hegyek között, ködös tájon készült snittek sokak retinájába beleégtek. A Visszajövök megjelenésekor lesújtó koronavírus-járvány hatására sokak számára átértékelődött a dal üzenete, nem is csoda, hogy a korlátozások feloldását követően a visszatérés himnuszaként ismét népszerűvé vált.

Megjelent az Index.hu-n.