A Tornóczky All Access ott folytatja, ahol kell

A Tornóczky All Access bemutatkozó nagylemezének címválasztása nem szorul magyarázatra, amennyiben az Elkezdték, folytatjuk… tulajdonképpen mottója a korongon hallható szerzeményeknek.

A zenekar névválasztása ellenben már talányosabb. Jó, az alapító Tornóczky Ferenc, így vezetéknevének felhasználása jogos, s mert a gitáros nem óhajtotta a ki tudja, hányadik Blues Band-et életre hívni, kellett a furmány. Az accsess hozzáférhetőséget, hozzáférést, az all mindent, valamennyit jelent. A zenekarvezető pedig úgy értelmezi nevüket, hogy zenéjük mindenhová képes eljutni, mindenki hozzáférhet, mert magasan kvalifikált minőséget produkálnak. Adom, elég volt belehallgatni az első nótába, mentem megállapítottam: ez valami csúcs rockblues.

XXI. századi bluesvilág

A lemezen nyolc szerzemény kapott helyet, vagyis nem rövidek a nóták, ám nem a végeláthatatlan hangszerszólók, öncélú gitárvirgázás múlatja az időt, hanem a jó riffek, verse-k, bridge-ek, zenekari részek, refrének, a remek hangszerelés. Lombos Márton szövegei telitalálatok a tuti bemondásokkal, mint „más kapja meg a koktélcseresznyét”, „a küzdéshez van bennem tehetség”, „édes ez a lét, bár isszuk a levét.”, „az ember más kárán nem tanul”. Igazi blues szövegek minden dalban, sztorikkal, keserédes léthelyzetjelentésekkel. Mondhatni, tematikus a lemez, tudniillik, akár ha egy sörözői asztalnál mesélnék a történeteket. S ha már „Elkezdték, folytatjuk…”, a két magyarnyelvű előd, a Hobo Blues Band és a Takáts Tamás Dirty Blues Band közül az utóbbira hajaznak a dalszövegek. De semmi utánérzés, olyannyira saját a produkció, hogy simán beférnének, mondjuk, Bonamassa mellé. Elmennek a műfaj határáig, mi több, tágítják azt, mint Lámpagyár vagy a Barbárüzemmód példázza – ilyesmiket írt egykoron a P. Mobilban a gitáros, aki nem kizárólag komponistaként, de hangszeresként szintén számtalan színű. Ha már Tátrai Tibusz elkezdte, Tornóczky Ferenc tovább viszi a nem pusztán blues skálákból építkező virtuóz, gyors szólózást.

Forrás: Facebook/ Tornóczky All Access

A kémióráktól a megúszásig

A Kémia elsöprő tempójú boogie, ami a tanár és tanítvány közti látens vonzalomról mesél. A muzsikusok elképesztő pontossággal, mindvégig együtt tolják. Működik Zombori Atus dobos, Temesi Berci basszusgitáros és Tornóczky között a kémia. Mindjárt a kezdésben beköszön az énekes, Nagy Ricsi egyéni hangszínével, tág dinamikai tartományával, hol lazaságával, hol lírájával.

Az Ördög vigye moll szeptimjeit követő kemény bridge átvezet a balfék kocsmai refrénjéhez, hogy másnap a Másnap köszöntsön az ébredőre. A lüktető fejfájás a gitár intro akkordbontásából kiérződik, a hangulatot pompás vokálokkal fokozzák. Nem csupán az ember, de egy 20 éves verda is szenvedhet, hiába vedeli a dízelt a középrész gitárszólójának swing ritmusára. Húsz éve, igen akkor kezdték a zenekarozást, erre emlékszik a Lámpagyár utca 12., a kőbányai tinédzser évekre. Szép lassú blues szembesít a nagyravágyással, megtudjuk: Így lesz egy óriás földönfutó. Megidézve a Little Wings-t, újabb remek vokálokkal és akusztikusgitár szólammal emlékezve a régi törzshelyre. De a buli megy tovább, ami már Barbárüzemmód, méghozzá Chicago blues alapokon.Zárásként pedig azok, akik „Elkezdték”. Érdekes, hogy a lemezbemutató Petőfi TV Akusztik koncertet a Te tanítottál című dallal kezdte a Tornóczky All Access, Szappanos Györgyre, Póka Egonra, idősebb Tornóczky Ferencre emlékezve.

Tornóczky All Access