A világ legjobb kiadói között a Fonó

A WOMEX közzétette a világ legjobb 20 kiadóját összesítő Top Labels of the Year listáját, amelyen a Fonó egyetlen magyar és egyetlen közép-kelet-európai kiadóként szerepel. A rangos elismerést, a legjobbnak ítélt kiadókat a WOMEX minden évben a nemzetközi világzenei vásár előtt jelenti be online felületein. 

A kiválasztásnál a toplistás helyezéseket veszik figyelembe, így a World Music Charts Europe és a Transglobal World Music Charts felületeit. Ezek a nemzetközi toplisták összesen több mint 100 világzenei rádiós és újságíró szakemberrel dolgoznak együtt a világ minden részéről. A jelenlegi Top Labels lista a 2022 augusztus – 2023 júliusi időszakot veszi figyelembe. Az első helyen a Glitterbeat Records szerepel Németországból.

A Príma Primissima- és Magyar örökség-díjas Fonó nem először kapja a legjobb nemzetközi világzenei kiadóknak járó elismerést, ez a nyolcadik alkalom, hogy a kiadó felkerült a rangos listára (2013, 2014, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021) egyetlen magyar és egyben egyetlen közép-kelet-európai kiadóként szerepeltek a Womex 20 Labels of the Year listán. 

A Fonónak idén több lemeze került föl a nemzetközi toplistákra. A World Music Charts Europe felületén szerepelt a Tárkány Trió A cimbalomprímás c. lemeze 2023 februárjában, valamint a Góbé Élem című albuma 2022 októberében. A Transglobal World Music Charts Cserepes The Sold Girl című albumát és a fent említett Tárkány Trió lemezt sorolta a legjobbak közé 2023 februárjában, az Erdőfű Martin György Kalotaszegen című lemezét pedig két alaklommal válogatta be, 2023 áprilisában és májusában.

Forrás: Fonó