Áll a bál – Farsangi válogatásunk következik

Itt a farsangi időszak, és vele együtt itt a báli szezon! Bálba invitáljuk mi is Önöket, ám mielőtt színpadra lépnek a meghívott művészek, engedjenek meg egy kis kultúrtörténeti kitekintést!

Írásos emlékek nincsenek róla, de barlangrajzok alapján biztosra vehetjük, hogy már a neandervölgyi kőbaltakészítők is fényes táncmulatsággal, azaz bállal ünnepelték, ha sikerült teljesíteniük a Tervet.

A feljegyzések szerint először 1385-ben, a franciaországi Amiens-ben rendeztek bált, egy királyi esküvő alkalmából.

bál szavunk az olasz ballo (tánc) szóból eredeztethető, és ez nem lehet véletlen. Itáliában aztán megadják a módját, ha ünnepélyes zenés-táncos mulatságról van szó! Gondoljunk csak a zeneszerző-óriás, Verdi Álarcosbál című operájára, illetve most ne gondoljunk rá, hiszen abban egy gyilkosság történik a bálteremben.

Zürichi dadaisták 1917 februárjában egy olyan bált rendeztek, ahol a résztvevők zene nélkül táncoltak. Ennek valamiért nem lett folytatása.

Tőlünk északabbra, cseh földön nagy hagyományai voltak a tombolával egybekötött tűzoltóbáloknak.

Aki borzongásra vágyik, annak ott van a Vámpírok bálja. És voltak kannibálok is.

Kistehén: Szájbergyerek

A mi zenés táncmulatságunkra kiváló magyar előadók fogadták el meghívásunkat. Elsőként következzen az a zenekar, amelynek tagjai már nem elsőbálozók, és a dal sem ma született, de a nyitótánchoz tökéletes választás az ő zenéjük.

Heincz Gábor Biga és zenekara: LGT Medley

Dédszüleink korában leginkább bálokon lehetett házassággal végződő ismeretséget kötni. Második fellépőnknek annyi köze van ehhez a tényhez, hogy ők is „összeházasítottak” néhány dalt a 70-80-as évek legjelentősebb magyar rockzenekarának szerzeményeiből.

Parno Graszt: Románo bijo

Sírva vigad a magyar, a következő dalban is. De ki ne tenné ezt, mikor szíve hölgye elhagyja őt. Ráadásul nem másért, mint a cimbalmos fiáért. Jöjjön a nyírségi bálok legnépszerűbb bandája, a Parno Graszt!

KFT: Bál az Operában

A bécsi Operabál meghívását utasította vissza ez a négy derék fiatalember, hogy itt lehessenek ma velünk, és felvonultassanak előttünk egy díszes társaságot: Cavaradossit, Cso-cso-szánt, Desdemonát és Don Juant. Figarót, Izoldát, Papagénót és Papagénát.

Magashegyi Underground: Anglia

Ki lesz a bálanya? Azaz, a bál védnökéül felkért előkelő, tekintélyes nő. Bocskor Bíborkának minden adottsága megvan ehhez a szerephez is. Az énekesnő zenekarával, és az egyik legnagyobb slágerükkel érkezett ide. Most aztán már mindenki táncoljon!

Paddy And The Rats: The Six Rat Rovers

Angliából már csak egy ugrás Írország, ahol csodálattal emlegetik a most következő miskolci punk-rock zenekart. A hangulat a tetőfokára hág. A maszkabál soha nem érhet véget.

Megjelent az Index.hu-n.