Az aktuális trend úgysem lesz hiteles, ha nem belülről jön – Interjú a Margaret Island zenészével, Törőcsik Kristóffal

A Margaret Island a modern hazai popkultúra egyik legkiemelkedőbb együttese. A magyar folk motívumokkal átitatott pop-rock együttes népszerűségét a YouTube (67.000) és a Spotify (havi 94.500 feletti hallgatottság) feliratkozóik száma is bizonyítja. A fonyódi kötődésű zenekar terveiről az alapító basszusgitárost, Törőcsik Kristófot kérdeztük, akit a zenekaron kívül láthattunk A Dal című műsor döntősei között a Pandóra Projektből ismert Pankával. Kristóf azt is elárulta nekünk, hogy mennyire készülnek a nagy koncertjükre, amit június 29-én a Budapest Parkban tartanak. Lesz egy-két meglepetés, amiről mi sem beszélhetünk elöljáróban, de érdemes ellátogatnod a szív témájú koncertre.

Fénytörés

– A Fénytörés produkcióban a zenét és a táncot ötvözitek? Honnan jött az ötlet?

– A Senki nem felel című klipünkben Vikinek lehetősége adódott táncolni és ez volt az a pillanat, amikor ráébredt arra, hogy nagyon szeret mozogni. A projekt az ő álmának a megvalósulása, amiben mi maximálisan támogatjuk. Szeretnénk nyilván közönséget is mélyíteni egy színvonalas, jól átgondolt és szép produkcióval. Egészen izgalmas számunkra ez a folyamat, gyakorlatilag január óta ezzel foglalkozunk. Viki hetente többször is lejár Szegedre próbálni, mivel a Szegedi Kortárs Balett-társulattal kiegészülve fogunk színpadra állni, Bálint pedig nekiállt áthangszerelni a műsort. Mindegyik dalt egy kicsit máshogy fogjuk eljátszani, hiszen itt a tánc lesz elsősorban a fókuszban. Bízunk benne, hogy ősszel a Müpás bemutatót követően több vidéki színházban is lehetőségünk lesz előadni.

– Gondolkodtatok abban, hogy ezt hosszútávon is megtartsátok, esetleg más összművészeti produkciót is készítsetek?

– Még nem tudom, hogy a jövő mit tartogat, jelenleg a Fénytörés produkciójának szervezésén és összeállításán dolgozunk. A későbbiekben kérdés még, hogy milyen összművészeti produkciók jöhetnek létre, de mindig szeretjük magunkat frissen tartani. Volt már szimfonik turnénk 2-3 éve, amelyet ugyanígy a vidéki színházakba vittük el, egy kicsit más élményt adva a közönségnek. 

Új lemez

– Említetted, hogy új lemezen dolgoztok. Honnan merítesz ihletet?

– Most úgy érzem, hogy megint egy intenzív időszakban vagyunk. Amikor lemezt készítünk, az általában egy meglehetősen intim kitárulkozás. Sok érzelem a felszínre kerül és nyilván a saját élményeinkből is táplálkozunk a szövegírás során. Mostanában nagyon sok szöveg kiborul belőlem, korábban még nem írtam ennyit. Valahol ez nekem is egy terápia, mert segít az általunk megélt élményeket feldolgozni. Az inspiráció így belőlünk és a mindennapjainkból fakad. Ha mégis elakadnánk egy-egy dalszöveggel, Szepesi Matyi (Konyha) segítségére mindig számíthatunk. 

Születésnap

– Jövőre ünneplitek a tizedik születésnapotokat.

– Igen, ha minden igaz, jövő tavasszal megjelenik az ötödik lemez és ehhez kapcsolódóan országos turnére indulunk majd, szeretnénk majd minél több emberrel megünnepelni a 10. születésnapunkat. 

– Ha egyetlen szóval kellene jellemezned a zenekart, mit mondanál?

– Ez nehéz kérdés, amit sokszor megkérdeztek már tőlem. Most azt mondanám, hogy Család.

– És mi az, amiért a leginkább hálás vagy? Mi a legszebb emléked a zenekarról?

– Pont tegnapelőtt forgattunk klipet a legújabb dalunkhoz, a Félemberhez és visszatértünk a gimnáziumunkba, ahová Bálinttal jártunk és jó érzés volt egyrészt nosztalgiázni, másrészt pedig eszembe jutott, hogy kilenc éve érettségiztem és körülbelül akkor indult a zenekar is. Az elmúlt kilenc év olyan volt, mintha három ember életét éltük volna, hiszen rengeteg élmény ért minket és arra gondoltam, hogy alapvetően mindent a zenekarnak köszönhetek. Azt is, hogy teljes állásban tudok zenével foglalkozni és nem kell polgári állást vállalnom, hogy élhetem a magam bohém életét. És azt, hogy ha akarok, bármikor nekiállhatok zenélni. Ez egy hatalmas ajándék az élettől. Nyilván voltak nehézségek és bizonyára lesznek is, de egy-egy jòl sikerült koncert felszabadító és kárpótol mindenért. 

Példakép

– A hazai zenei világból van példaképetek?

– Természetesen mindannyian magyar zenéken is szocializálódtunk. Nekem például tavaly volt egy hatalmas LGTőrületem. Elmerültem az egész diszkográfiában és felfedeztem ezeket a csodálatos Presser dalokat. Ugyanakkor a jelenlegiek között is rengeteg olyan zenekar van, akiket nagyon szeretünk és nagyon izgalmas dolgokat csinálnak. 

A Carson Comának is most jelent meg az új lemeze. Giorgio mondta nekem, hogy ez most egy zajosabb lemez lesz, és most már értem mire gondolt. Rajtuk kívül még rengeteg embert felsorolhatnék Bérczesi Robitól kezdve Azahriah-ig. Tisztelem Attilát, mivel nagyon tehetséges srác és vitathatatlanok az érdemei.

Most voltam Analog Balaton koncerten, elképesztően klassz zene! Jól esett a lelkemnek végighallgatni a koncertjüket. Szerintem jó, hogy folyamatosan frissül a zenei élet. Számunkra mégis az a tanulság, hogy fontos a saját autentikusságunk megőrzése, mivel az aktuális trend követése sosem lesz hiteles. 

A jövőről

– Hol látjátok az együttest öt év múlva?

– Amit érzek körvonalazódni az új anyag kapcsán, hogy biztosan szeretnénk visszahozni az élő hangszereket. Az előző lemezünkön például egyáltalán nem volt élő dob, ami utólag kicsit hiányzott nekünk. A producerünk,  Toldi Miki (Magashegyi Underground) dobol és egy nagyon izgalmas folyamat, amikor lemegyünk a próbaterembe, van egy éppen formálódó ötlet akár valamilyen szövegfoszlánnyal és rögtön elkezdjük dobbal, gitárral énekkel játszogatni. Egészen más így, hogy zenélés közben bontakozik ki számunkra is az adott dalnak a hangulata, iránya. Azt, hogy öt év múlva mi lesz, még nem tudom. Hosszútávon kicsit sodródunk azzal, ami jön.

További információk a popkulturalis.hu oldalon találhatóak.

Megjelent az Index.hu-n.