Az elektronikus zene világsztárjai Budapesten

Október 13–14-én, pénteken és szombaton Bónusz Electronic Music Festival a Hungexpon. A kétnapos bulin a német LiveFRAME Design csapata biztosítja a világszínvonalú látványt, amihez lézershow és a magyar techno történetében eddig egyedülálló, ötven méter széles gigantikus ledfal párosul.

A nyitány meglehetősen erős lesz, tudniillik színpadra lép a húszfős nagyzenekar, a Worakls Orchestra, amely ötvözi az elektronikus és a szimfonikus zenét. Alapítója, vezetője, zeneszerzője, billentyűse a francia Kevin Rodrigues, akire 2019-ben köszönt rá a világhír, amikor a Cercle kollektíva a dél-franciaországi Château La Coste borászat területén szervezett számára nagyzenekari fellépést. A koncert felvétele milliós nézettséget hozott a világhálón.

Szombaton olyan nagyágyúk forrósítják a hangulatot, mint a német Ben Klock. A műfajt megújító producer az elmúlt tíz évben a techno talán legfontosabb alakjává emelkedett. Nélküle – és régi harcostársa, Marcel Dettmann nélkül – sem a Berghaint klubot, sem Berlin éjszakai életét nem kísérné az a kultusz, ami manapság. 

„Ben Klock úgy képes remekül szórakoztatni, hogy közben sosem lesz lakossági. Ezt a tételt már háromszor bizonyította az A38 Hajón.”

A sztárok sora Chris Liebing-gel, a szintén német techno DJ-vel, zenei producerrel és rádiós műsorvezetővel, a CLR lemezkiadó alapítójával folytatódik. Liebing 2009-ben elindította a CLR Podcastot, ahol a legkülönfélébb DJ-k vendégmixei szerepeltek. A nevezetesebb meghívottak között volt a Depeche Mode Martin Gore-ja.

Daria Kolosova Ukrajnában született, és már 13 éve aktív előadó, aki országa underground rave szcénáján keresztül talált utat a techno világába. Azóta fejleszti friss, jellegzetes hard és groovy stílusát, amelyet különféle elektronikus zenei műfajok befolyásolnak. 

„A technozenében és a DJ-zésben az önazonosság fontos kérdésére találtam választ – ki vagyok én. Soha nem éreztem magam olyan magabiztosnak és biztonságban, mint a DJ-pultnál – itt úgy fejezhetem ki magam, ahogy akarom” – fogalmazott.

Forrás: BÓNUSZ Electronic Music Festival Facebook oldala

DJ Rush, azaz Isaiah Major gyorsan előtérbe került Chicago virágzó house életében, a legnevezetesebb klubokban lépett fel, melyekben akár tíz órán keresztül játszotta szettjeit. Ahogy hírneve nőtt, státuszát arra használta, hogy a feltörekvő techno előadókat segítse kiadójánál, a Kne’Deepnél.

A FJAAK duó, más néven Aaron Röbig és Felix Wagner 2012 óta két nagylemezt adott ki: a 2017-es a Modeselektor’s Monkeytown és a 2018-as Havel-t. Aaron és Felix iskolás koruk óta barátok, a nyugat-berlini Spandauban nőttek fel. Mielőtt bármit is értettek volna a tánczenéhez vagy a tomboláshoz, hip-hop arcok voltak, akik az új rapperek diszkográfiáiban ásva töltötték napjaikat.

Yoan Lokier, Mexikóvárosban született és nőtt fel, jelenleg Berlinben él. Zenéje sötét és baljóslatú, az industrial, a goth és a poszt-punk elemeit ötvözi a technóval és az elektroval, vizualitása pedig erősen merít a horrorfilmek iránt rajongásából. „A barátaimmal gyerekkorunkban kimentünk az utcára és pénzért énekeltünk, táncoltunk – nem azért, mert szükségünk volt rá, csak mert élveztük.” Lokier édesapja színész, aki időnként elvitte magával a forgatásokra. Noha az évek során a kreatív kifejezés különböző formáiba belekóstolt, beleértve a színészetet és a festészetet, végül mégis a zene bizonyult a legnagyobb szenvedélyének.

Ali Wells, vagyis Perc az elektronikus tánczene egyik referenciapontja, nemzetközileg turnézó DJ, kiadótulajdonos és a mai techno egyik legelismertebb producere. A techno egyik legelőrelátóbb egyéniségeként ismert, aki ötvözi a jelenlegi hangzásokat az elektronikus zene múltját felölelő ismereteivel, hogy valami újat és egyedit hozzon létre. Olyan vezető kiadók állandó előadója, mint a CLR, Kompakt, Drumcode, Stroboscopic Artefacts és Ovum, valamint saját, világhírű Perc Trax-a.

Címlapkép: Forrás: BÓNUSZ Electronic Music Festival Facebook oldala