Az Omega mindenben az első volt 

Közel másfél éve nincs köztünk a magyar rocktörténet egyik ikonikus alakja, az Omega együttes énekese, frontembere, Kóbor János. Azé az Omegáé, mely a magyar rocktörténet egyik legjelentősebb és Európában legismertebb rockzenekara volt. Nem mellesleg technikai értelemben az egyik legnagyobb hazai újító: nevéhez fűződik az első LP, az első CD és az első DVD, a koncerteken idehaza ők használtak elsőként füstgépet vagy lézert, elsőként töltötték meg a Budapest Sportcsarnokot és a legtöbbször ők töltötték meg a legnagyobb szabadtéri intézményét, a Népstadiont.

„Számomra szimpatikus a rúdugró Szergej Bubka hozzáállása, aki nem egyszerre javította meg harminc centivel a korábbi világrekordot, hanem minden nagyobb versenyen csak egyetlen centiméterrel emeltette feljebb a lécet. Így mindig jelentős esemény volt, ha világcsúcsot ugrott. Vagy harmincszor megtette ezt meg.” – nyilatkozta Kóbor 1999-ben a Népszabadságban az Omega újabb, a Népstadionban adott megakoncertje előtt, majd hozzátette: „mottónk: ha kellünk, akkor vagyunk. A rock végül is e század második felének a műfaja. Hogy még néhány dinoszaurusz él és működik, és változatlanul színpadra tehető, más kérdés, de a rock azért nem örök, előbb-utóbb aktualitását veszti és klasszicizálódik. (…) Nem tartom tehát valószínűnek, hogy még egy ilyen volumenű dologra vállalkozni mernénk, a magam részéről szinte biztos, hogy utoljára megyek fel a színpadra énekelni.”

Azóta tudjuk, ez nem így történt. További két látványos népstadionos koncertet (2001, 2004) adtak, az új évezredben is aktívak maradtak, számos alkalommal léptek fel külföldön (Románia, Szlovákia, Németország, Lengyelország, Bulgária), 2012-ben magyarországi sorozattal ünnepelték fennállásuk ötvenedik évfordulóját, 2013-ban pedig megkapták a legmagasabb állami művészeti kitüntetést, a Kossuth-díjat.

Kóbor János neve teljességgel összeforrt az Omegáéval, melyet 1962-ben Kovacsics Andrással, Benkő Lászlóval és Varsányi Istvánnal alapított. Aztán folyamatosan cserélődtek körülötte a többiek, mígnem 1971-re kialakult az az ötösfogat – Kóbor mellett Benkő László (billentyűsök), Molnár György (gitár), Mihály Tamás (basszusgitár) és Debreczeni Ferenc (dob) –, amely a hetvenes évek második felének talán legsikeresebb hazai rockcsapata lett. A többi taggal ellentétben Kóbor nem jelentetett meg önálló szólóanyagot, de producerként, kiadóként, zenei rendezőként, az Omega GMK egyik működtetőjeként mindvégig rajta tartotta a kezét a hazai rockélet ütőerén.

Forrás: Fortepan / Szalay Zoltán

2010-ben elkészítette az Omega Rhapsody albumot, melyet ugyan szólóalbumként harangoztak be, de voltaképpen Omega-dalok klasszikus zene átiratát jelentette, akárcsak a több templomi koncerten bemutatott 2013-éas Omega Oratórium album. 

2014 júniusában – a rendszerváltozás 25. évfordulójára szervezett Szabadságkoncerten – a Hősök terén a német Scorpions együttessel közös koncertet adott az Omega, mely végig nagyzenekarral, a Danubia Szimfonikus Zenekarral és kóruskísérettel adta elő műsorát. Az est második felében a német hard rock legenda játszott, Kóbor pedig a Gyöngyhajú lány Scorpions-féle feldolgozását (Wind Of Change) együtt énekelte el Klaus Meinével.

2018-ban A Dal című televíziós műsor első válogatóján a Balkan Fanatik két tagjával, Tzortzoglou Jorgosszal és Lepés Gáborral közösen adta elő a Régi csibészek feldolgozását. Utoljára Demjén Ferenc 2019-es szokásos évvégi születésnapi koncertjén a Papp László Sportarénában lépett pódiumra, ahol három Omega-számot (Léna, Gyöngyhajú lány, Petróleumlámpa) énekelt, illetve Demjénnel közösen adta el utóbbi Sohase félj című dalát.

Közel a nyolcvanhoz is voltak tervei, többek között könyvben kiadni az Omega-sztorit (a kötet elkészült, de azóta sem jelent meg), a halál azonban kíméletlenül közbeszólt: Kóbor János 2021. december 6-án a budapesti Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán hunyt el. 

Megjelent az Index.hu-n.