Bál a Budapest Kongresszusi Központban 

Különleges koncerttel és – 16 év után – új lemezzel jelentkezik jövőre a KFT. A 2024. január 6-án, a Budapest Kongresszusi Központban rendezendő koncert kapcsán Márton András dobossal, a KFT nagykoncertjeinek rendezőjével elevenítjük fel a zenekar legemlékezetesebb fellépéseit, de a készülő albumról is beszélgetünk.

A KFT mindig szeretett rendhagyó lenni. Már a bemutatkozásuk is ilyen volt az 1981-es Táncdalfesztiválon, ahol a Bábu vagy című dalt kifestve, zsinórom mozgatott marionettfigurákat imitálva játszották el. Miért fontos, hogy különböző társművészeti elemekkel fűszerezzék a koncertjeiket?

Már a KFT megalakulásakor elhatároztuk, hogy egy kis színházat is belecsempészünk a koncertekbe, a dalok között Laár András és Bornai Tibor elmondják majd néhány versüket, illetve kisebb jeleneteket is előadunk egyes dalokhoz kapcsolódóan. Ennek a koncepciónak a kiteljesedése volt az Elmúltak az ünnepek című előadásunk 1982 tavaszán a Szkéné Színházban, ahol egy kispolgári lakás díszletei között, különböző jelmezekben zenéltünk, illetve adtunk elő pantomimszerű közjátékokat, színészek, statiszták közreműködésével. Ez akkor kuriózumnak számított Magyarországon és a KFT történetében sem volt több olyan előadás, ahol a színházat és a rockzenét ilyen mértékben kevertük volna.

Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs

Ugyancsak emlékezetes maradt az 1996-os Bál az interneten című koncertjük. Ennek a technikai újításokban bővelkedő műsornak Ön volt a szellemi atyja, ugye? 

Igen, a technikai világából érkező ötletek általában tőlem származnak. Akkoriban már erősen foglalkoztatott az internet, amit szerettem volna valamiképpen beemelni a műsorunkba. Ennek a töprengésnek lett az eredménye, hogy a Budapest Sportcsarnokban internetes kapcsolat segítségével, valós időben énekelt velünk Hazel O’Connor egy dublini egyetem stúdiójából, míg Wahorn András Los Angelesen rajzolt a számítógépén, amit a színpad kivetítőjén élőben követhetett a közönség. Ez akkoriban még elég furcsa volt itthon, volt, aki a holdraszállás közvetítéséhez hasonlította az élményt.

A zenekar 29. és 30. születésnapi koncertjéről is mesélne néhány szót?

A 29. születésnapunkat 2010-ben az A38 Hajón ünnepeltük, ahol a koncertet követően – számunkra is meglepetésként – megjelentek a gyermekeink és „A Te apád” elnevezésű zenekarukkal eljátszották néhány szerzeményünket. Egyébként a KFT tagjainak összesen 10 gyermeke van és mindegyikük zenél: többen gitároznak, basszusgitároznak és énekelnek, de dobos és harsonás is akad közöttük. A 30. születésnapunkra Ufóshow koncert-et szerveztünk 2011-ben a Budapest Sportarénában. Itt elsősorban a Kiégő izzók vizuális csoport impozáns méretű (50 méter széles és 8 méter magas felültre vetítettek) animációi, videói adták a látványt. Felkértünk afrikai és hazai táncosokat, más közreműködőket, a Vonat című dalunkat pedig egy egészen speciális lézerhárfán játszottuk el, így állt össze az ünnepi hangulat.

Nem maradhat ki a felsorolásból a 2014-es operaházi fellépésük sem, hiszen Önök adták ott az első könnyűzenei koncertet. Hogyan vált valósággá a Bál az Operában?  

Kaptunk egy felkérést a Magyar Állami Operaház részéről, hogy mivel az intézmény 1984-es felújításának harmincadik évfordulója egybeesik a Bál az Operában című lemezünk megjelenésének harmincadik évfordulójával, ebből alkalmából tartanánk-e egy jubileumi lemezbemutatót. Végül inkább egy olyan műsort állítottunk össze, amely minden szempontból illeszkedett a hely szelleméhez, atmoszférájához, adottságaihoz, és egyes társulati tagok is közreműködtek benne. Összeválogattam dalokat, megírtam egy forgatókönyvet, ezeket a zenekarral átnéztük, s miután mindenki elmondta róla a magáét, elfogadtuk, mindezek alapján állítottam színpadra a műsort az Operaház társulati tagjainak segítségével. Mivel az énekeseket, kórustagokat, balettáncosokat és a vendégzenészeket is beleszámolva közel százan működtek közre a produkcióban, ráadásul nem volt lehetőség előzetes nagyszínpadi próbára, beállásra, ezért ez minden korábbinál aprólékosabb előkészítést igényelt. Az operaházi fogadtatás és a közönség lelkesedése miatt azonban megérte az erőfeszítést. Az internetes koncert mellett ez a fellépés volt számomra a legemlékezetesebb.

Nagyszabású produkciónak ígérkezik a KFT Big Band koncertje is 2024. január 6-án a Budapest Kongresszusi Központban. Mit tudhatunk meg róla előzetesen? Itt is lesznek vendégek, technikai újdonságok, különleges látványelemek? 

A Big Band szó hallatán a legtöbb ember képzeletében egy hagyományos nagylétszámú dzsesszzenekar képe jelenik meg, amibe valahogy beleágyazódik a KFT. Hát nem egészen így lesz. Inkább egy népes baráti társaságot kell elképzelni négyünkkel, Gábor Andor ütőhangszeressel, a Vintage Dolls Akusztik trió énekesnőivel és egy kilenc fős fúvóscsapattal. Utóbbit Bornai Tibor fia, Bornai Szilveszter harsonás vezeti, aki át is hangszerelte a dalainkat, így teljesen újszerű megszólalásban hallhatók majd. Lesznek további fellépők, vendégek is. A látványról főként fénytechnikával gondoskodunk, internet és mesterséges intelligencia alkalmazására ezúttal nem kerül sor. A rendezvényről hang és videófelvétel készül, ami valószínűleg meg is jelenik majd valamilyen formában.

A KFT 2008-ban adta ki utolsó nagylemezét A bábu visszavág címmel, de a hírek szerint már készül a következő. Miért vártak vele ilyen sokáig? Hallhatunk friss dalokat a Big Band koncerten?

Bábu visszavág megjelenése óta folyamatosan koncertezett a zenekar, emellett mindenki a maga saját útjait járta: Bornai Tibor könyveket írt és szólólemezeket késztett, Laár András főként a Lar’t pour Lar’t társulatban tevékenykedett, Lengyelfy Miklós Koncz Zsuzsát kísérte, és nekem is jelent meg egy szólóalbumom. Aztán 2020 decemberétől, amikor felvetettem egy új lemez ötletét, elkezdtünk küldözgetni egymásnak új dalötleteket, majd kiválasztottuk, melyeket dolgozzuk ki és azokat felvettük a Pannónia Stúdióban. Jelenleg az utómunkálatok zajlanak, Háry Péter barátunk dolgozik az anyagon, a megjelenés és a lemezbemutató jövőre várható, de már a Big Band koncerten is eljátszunk egyet-kettőt az új dalok közül.

A mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségek nem is foglalkoztatják a KFT-t?

De, csak a többiek még nem tudnak róla. Szeretném mesterséges intelligencia segítségével újra keverni és masterelni egyes régi felvételeinket, miután az egykori lemezkiadónk sajnálatos módon elkótyavetyélte azokat.

Megjelent az Index.hu-n.

Címlapkép: Mohai Balázs