Beleshetünk a Blahalouisiana boszorkánykonyhájába  

Aki szeretne jelen lenni a Blahalouisiana legújabb dalának születésénél és megismerni a zenekar műhelytitkait, megteheti a Figyelem, felvétel! című új workshop-sorozat első rendezvényén, január 28-án, a Magyar Zene Házában. A rendhagyó program ötlet- és házigazdájával, Weil András producerrel beszélgetünk.

Az Ethnofil, az Odd ID, a The Qualitons és a Kistehén billentyűseként ismert Weil András az utóbbi években mint producer is bábáskodott számos ismert formáció dalainak születésénél, és arra a felismerésre jutott, hogy éppen a stúdiózás, ez a közönség elől elzárt alkotói folyamat a dalszerzés legkreatívabb, legizgalmasabb része. Ilyenkor fejlődik legnagyobbat a dalötlet, alakul ki a végleges dalforma, ami nem csupán érdekes, de sokszor nagyon szórakoztató is tud lenni. Korábban Hajós András Dalfutár című műsora engedett némi bepillantást mindebbe, csakhogy ő kifejezetten olyan zenészeket és előadókat válogatott össze, akik az életben kis valószínűséggel dolgoznának együtt, míg a Figyelem, felvétel! valóságos alkotóközösségek munkamódszereivel, műhelytitkaival szeretné megismertetni az érdeklődőket.

Fotó: A38 Galéria / Gündüz Attila
Fotó: A38 Galéria / Gündüz Attila

Próbaterem a küzdőtéren

„Ezeken a vasárnap délutáni, több mint négyórás workshopokon a koncertterem küzdőterének közepén rendezzük be a stúdiót, így körölöttünk, a lelátókon ülő nézők minden oldalról figyelhetik majd a történéseket. A program első részében a zenekar bemutatja a magával hozott dalötleteket, kiválasztjuk, melyikkel, milyen stílusban szeretnénk dolgozni, majd kialakítjuk a végleges tempót, dalstruktúrát és hangszerelést. A másodikban rögzítjük a hangszeres alapot és az éneket, majd visszahallgatjuk az elkészült felvételt. Vagyis a nézők végig követhetik a dal útját az ötlettől a magvalósulásig. A harmadik részben a zenekar a stúdióberendezéseken ad egy 20 perces minikoncertet, ahol minden úgy szólal majd meg, mintha egy próbateremben lennének.  A közönség ezalatt szabadon járkálhat a zenészek körül és között, megtapasztalva mennyire más zenei élményt jelent, ha különböző arányban, illetve hangerővel halljuk a hangszereket, amivel a keverés jelentőségét kívánjuk érzékeltetni. Legvégül pedig válaszolunk a felmerülő kérdésekre” – avat be a részletekbe Weil András.

Mindenki másképp csinálja

A negyedévente megrendezésre kerülő programok vendégeinek kiválasztását alapos mérlegelés előzi meg. „A Blahalouisiana aktív, népszerű zenekar, ráadásul jól ismerem őket, mert az elmúlt két évben jónéhány dalt összeraktunk már és büszkék is vagyunk ezekre. Nem is beszélve arról, hogy folyamatosan koncerteznek, élő kapcsolatuk van a közönséggel és nem jelent gondot számukra belátást engedni ebbe az egyébként nagyon intim és komoly koncentrálást igénylő munkafolyamatba” – vázolja a producer, akitől megtudjuk, hogy májusban egy old school zenekar érkezik majd funkys, beates hangzással, őszre pedig egy kifejezetten akusztikus, népzenei vagy akár modern kortárszenei formációt szeretne meghívni. „A koncepció lényege, hogy minden alkalommal más stílusú és hangszerelésű zenekart mutassunk be, amelyek eltérő felvételi megoldásokat, produceri megközelítést igényelnek, illetve alkotóközösségként is másképpen működnek.” – teszi hozzá.

Maradandót alkotnak

A workshopok Weil András szerint elsősorban a professzionális vagy hobbizenészeknek, illetve a meghívott zenekar törzsközönségének, rajongóinak lehetnek különösen izgalmasak. Előbbiek szakmai szemmel figyelhetik a „próbateremben” zajló kreatív és technikai folyamatokat, illetve az együttes tagjai közötti kommunikációt, az egyes ötletek kibontásával, illetve elengedésével kapcsolatos döntési mechanizmusokat. Utóbbiak pedig nemcsak megtudhatják, hogyan születnek kedvenc együttesük dalai, de ha szeretnének, adott esetben maguk is részt vehetnek a felvételen tapsolással, csettintéssel vagy a refrén énektémájának kórusszerű megszólaltatásával. „Minden készülő dal meg fog jelenni valamilyen formában – ígéri Weil András –, az első workshopon készülő szerzemény valószínűleg a Blahalouisiana ötödik albumát erősíti majd.”

Megjelent az Index.hu-n.