Bill kapitány újra a fedélzeten – Életmű koncerttel ünnepel a magyar blueskirály

Jubileumi életmű koncerttel ünnepli 75. születésnapját Deák Bill Gyula november 18-án a Papp László Budapest Sportarénában, ahol természetesen legismertebb dalai, így a Rossz vér és a Kőbánya blues is felcsendülnek majd.

Kőbányán születtem, ott is nőttem fel – énekli Deák Bill Gyula a Hobo Blues Band megunhatatlan slágerében, ami most különösen aktuális, hiszen 75 éve – 1948. november 8-án – vette kezdetét a magyar blueskirály története. A rajongók által csak Billként vagy Bill kapitányként emlegetett énekes a 60-as évek végén állt színpadra először a kőbányai Sztár együttesben, majd a Napsugár, a Wanderers és a Loyd formációk énekese lett. Mindemellett sokszor vendégeskedett a Syriusban és Radics Béla zenekarában is énekelt.

Fotó: Ráduly Archívum

Országos ismertségre a Hobo Blues Bandhez csatlakozva tett szert 1979 és 1985 között, ahol a Póka EgonFöldes László szerzőpáros számos mára klasszikussá vált szerzeményét énekelte a közös évek alatt született HBB-lemezeken, illetve első, Rossz vér című szólóalbumán.  A HBB-ben töltött évekhez fűződik a legismertebb film és zenés színpadi szereplése, előbbi Szomjas György 1981-es Kopaszkutya című alkotásában, utóbbi Szörényi Levente és Bródy János 1983-ban bemutatott István, a király című rockoperájában, ahol Tordát, a táltost alakítja.

Ez idő tájt – 1984-ben lépett fel a legendás amerikai rock and roll gitárossal, Chuck Berryvel is a Budapest Sportcsarnokban, aki Billt meghallva kijelentette: „ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam.” 

A HBB után 1986-ban Bill és a Box Company néven alakított zenekart Bencsik Sándor gitárossal, majd 1987-től a változó felállású, leginkább koncertzenekarként működő Deák Bill Blues Banddel járta az országot. Az elmúlt évtizedek során számos szólólemezt készített a Kormorán együttes tagjaival, illetve saját zenekarával: a Mindhalálig blues 1986-ban, a Bill Kapitány Blues Cirkusza 1990-ben, Bűnön, börtönön, bánaton túl 1993-ban, a Bort, bluest, békességet 1999-ben jelent meg, majd hosszú kihagyás után, 2008-ban látott napvilágot a Hatvan csapás. Albumai sorát egyelőre A Király meséi (2009) zárja, de mint Bill kapitány egy interjúban elárulta, már készülnek az új dalok Horváth Attila szövegeivel, melyekből jövőre talán összeállhat a következő korong. 

Fotó: Fortepan / Gábor Viktor

Deák Bill Gyula az egyik leghitelesebb, leginkább önazonos honi előadónk, aki zenéjében is kitart a tőle megszokott rhytm and blues mellett – talán ebben is rejlik generációkon átívelő sikerének titka. A közönség szeretetén túl számos elismerést kapott művészi munkásságáért: a Fonogram Életmű-díját 2009-ben, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 2012-ben, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 2022-ben vehette át.

A november 18-i Bill 75 című életmű koncert gerincét természetesen a blueskirály legnépszerűbb dalai – többek között a Rossz vér, a Kőbánya blues, a Hatvan csapás és a Felszarvazottak balladája – fogják képezni, de Torda táltos alakja is megelevenedik majd a Papp László Budapest Sportaréna színpadán.

További információk a popkulturalis.hu-n találhatóak.

Fotó: Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János: A magyarock története 2. / MTI