Boldog a hegy, ha dalba foglaljuk? És az erdő? – Dalok a természetről

Mi is a természet? A világon minden, amit nem ember alkotott? Az állatok és a növények birodalma? Élettelen képződmények sokasága, amelyek folyamatosan változnak? A folyók és tengerek? A hegyek, zöldellő növényzettel borítva vagy hósapkával a csúcsukon? A felhőkorona felettünk? Mindez együtt. És szoros kapcsolatban van velünk, emberekkel.

A Magyar Popkulturális Értéktár gyűjteményéből válogattunk olyan dalokat, amelyek zenéjükben, hangulatukban és szövegükben érzékletesen visszaadják a természet sokszínűségét, nagyszerűségét és szépségét.

Bajdázó: Boldog a hegy

Induljunk el az egyik legszebb hegyünkről! A Börzsönyt legtöbben természeti értékeiről ismerik, kevésbé köztudott, hogy Magyarország legnagyobb összefüggő lakatlan területe egy helyi zenekar, a Bajdázó ihletőjévé is vált. A formációt két Dunakanyarban élő költő – Mile Zsigmond és Győrffy Ákos – alapította 2009-ben. Zenéjük elvisz a lakatlan természetbe, a szövegekben pedig összefonódik a természet és az ember.

Takáts Eszter: Nyári dal

Az évszakok változásával a természet is alakul körülöttünk. Takáts Eszter ebben a dalában nagyon szép szóképekkel ábrázolja egy nyári éjszaka érzéseit és érintéseit. Következzen a dalszerző, gitáros-énekes 2006-ban megjelent első lemezének zárószáma, egy koncertfelvételről.

Napra: Erdő

Az erdő, ez a fákkal sűrűn benőtt terület, ami rengeteg ember képzeletében misztikus hely, ahol bármi megtörténhet, hiszen a fák éreznek és emlékeznek.

Both Miklós és zenekara, a Napra előadásában a népi és modern hangszerekkel megszólaltatott zene az erdőről szóló, igazán költői szöveggel párosul.

The Devil’s Trade: Dew to the Land

Makó Dávid dalszerző, énekes egyszemélyes produkciója a Devil’s Trade. Minimalista hangszerelésű, zömmel akusztikus gitárra vagy bendzsóra épülő, rendkívül személyes hangvételű darkfolk dalaival járja Európa színpadait, de itthon is találkozhatunk vele. Ezen a 2018-as koncertfelvételen egy komor hangulatú szerzeményét láthatjuk, hallhatjuk, a tőle megszokott nagy átéléssel előadva, elénk idézve azt a képet, ahogyan „a hajnal harmatot hordott a földre.”

Vágtázó Csodaszarvas: Vágtázó lovak ünnepe

A zabolátlan őserő és a szabadság egybeolvadása a természetben. A Vágtázó Csodaszarvas hangszeresei, és két énekesük, M. Gebri Bernadett és Grandpierre Attila mágikus világzenéjét hallgatva a végtelen pusztába képzelhetjük magunkat, ahol a szikrázó napsütésben és éles szélben vadlovak vágtatnak.

Megjelent az Index.hu-n.