Börtön rendszerkritika miatt – A CPg-per évfordulója

Negyven éve zajlottak a punk-perek, amelyekben láthatatlan, ellenben fontos szerepet játszott Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat – könnyűzenei tekintetben – első embere, aki a Kritika 1983/6. számában publikálta az addig fénymásolatban terjesztett, Felszólalás a szennyhullám ügyében című írását, amiben betámadta a CPg zenekart. Csatári Bence történész, rockzenei szakíró, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága munkatársa úgy véli: elgondolkodtató, hogy amíg a kommunistaellenes CPg tagjait letöltendő börtönre ítélték, addig a rasszista Mos OI muzsikusai megúszták felfüggesztett büntetéssel.

– Meglehet, hogy Erdős cikke nélkül is perbe fogják a CPg-t. A Kádár-korban úgy fogalmaztak: a punkzenekarok anarchista felfogást képviselnek. A CPg mellett az Aurora, a Közellenség. Ide szokták sorolni a Mos OI-t is, ami valójában Oi! stílus, másként skinhead zene. 

Magyarázta Csatári Bence, hozzáfűzve a skinheadek rasszisták voltak, ám a CPg kommunizmusellenes, azaz rendszerellenes szövegeket írt. Noha a Mos OI énekelt a cigánymentes övezetről, Erdős Péter elterjesztette, hogy a CPg, azaz a Com’ on, vagy Coitus Punk group valójában a Cigány Pusztító gépezetből, vagy gárdából kreált mozaikszó.

– Ezt a hazug bélyeget a mai napig nem tudják teljes mértékben lekaparni magukról – mutatott rá a történész, aki az 1982. június 11. és 14. között zajlott első punk-perről elmondta: ekkor vették háziőrizetbe Benkő Zoltánt, Güzüt, a zenekar kitalálóját, vezetőjét. Kazettabirtoklás miatt, ugyanis az elkobzott magnókazettán, a zeneszámok között hallható volt a Szabad Európa Rádió szignálja. Végül felmentették az izgatás vádja alól.

– Ekkoriban következett be az is, hogy megingott Erdős Péter széke. 1982-ben szerkesztőségekre darabolták a hanglemezgyárat. A Start a kezdő előadókat adta ki, a Krém a dzsesszt karolta fel, majd jött a Bravo, a Favorit, s olyan szakemberek, mint Boros Lajos, Wilpert Imre, Révbíró Tamás, Benkó Sándor. – idézte fel Csatári Bence, s azt is, hogy ekkortól helyezték szoros megfigyelés alá a CPg tagjait, Tiszavirág fedőnévvel nyitottak róluk dossziét. Az itt felhalmozott információanyaggal operált később a hatalom a nagy perben.

A P. Mobil, mint punkzenekar

„Az utóbbi időben új irányzat terjedt el a fiatalok között, a »Punk« Angliából indult el, lényege a megbotránkoztatás. Magyarországon most télen kezdődött a hatása. Jelenleg a legismertebb ilyen együttes a P. Mobil” – olvasható egy 1978-as állambiztonsági aktában.

– Nem zenészek írták, maradjunk ennyiben. De ráhúzták ezt a Piramisra is, a Beatricére is. A kulcsszó a megbotránkoztatás, amiben igazat adhatunk a jelentésnek, gondoljunk a Mindenki tetű című szám refrénjére – vélekedett a rockszakíró.

Forrás: Fortepan / Gábor Viktor

Hol mindig kék az ég – kék az ég!
Hol mindig zöld a fű – zöld a fű!
Hol nincsenek problémák – problémák!
Ott mindenki tetű – az MNK-ban!

Botrányt, botrányt, akarunk!
Botrányt, botrányt, akarunk!

Hol minden rossz mi új – rossz mi új!
Hol a jólét csendet szül – csendet szül!
Hol az emberek mind némák – mind némák!
Ott mindenki tetű.”

– A nyolcvanas évek elejére a rockzenekarok megkötötték kompromisszumaikat és megjelenhettek első lemezeik, mint a Hobo Blues Band-nek, a P. Mobilnak. A CPg nem lehetett kompromisszumkész, mert minden szövegük minden sora antikommunista volt, ha egy szót megváltoztatnak hiteltelenné válnak.

Folytatta Csatári Bence, hangsúlyozva: a CPg-t kifejezetten szövegeik miatt ítélték börtönre. Sorsuk bizonyította, hogy igaz, amit énekeltek: mindenki tetű, aki egy bizonyos szint felett együttműködött a diktatúrával. 

Pol Pot megyék vetélkedője

– A CPg szegedi, a Közellenség veszprémi, az Auróra győri együttes. Csongrád és Veszprém megyét titkon Pol Pot megyének hívták – fogalmazott a történész, majd kifejtette: Veszprémet Pap János, az MSZMP Veszprém Megyei Bizottságának első titkára uralta, míg Komócsin Mihály, szegedi, majd Csongrád megyei pártbizottság titkáraként Csongrádot. Bátyja, Komócsin Zoltán azt állította, jó kapcsolatot ápol Brezsnyevvel, aki őt szeretné Kádár székében látni. Persze, hogy a CPg-t kitiltották Szeged minden klubjából, így költöztek Sashalomra, ahol szoros rendőri felügyelet alatt éltek.

Facebook
Forrás: facebook / CPg

– Az 1983-as, óbudai Mozaik Klubban tartott koncertjük előtt találkoztak Erdős Péterrel és famulusával, a Pesti Műsor egykori újságírójával, Bálint Péterrel, aki a zenekar visszaemlékezése szerint méretes aktatáskájában felvevő berendezést vitt magával, ám Bálint Péter ezt tagadja.

Emlékeztetett Csatári Bence, majd arra is, hogy Erdős rendszeresen felvette beszélgetéseit. Amikor a CPg-sek észrevették a trükköt, távoztak – állítják a zenészek.

Csirkevágásból csirkedarálás

– Szintén abban az évben zajlott a Kozák téri Művelődési Házban az a koncert, ahol csirkét vágtak. Ebből kerekítette Erdős Péter azt a történetet, miszerint Nagy Feró darált csirkét egy Beatrice bulin. Magyarázta Csatári Bence, majd megjegyezte: volt, amikor a CPg tagjai korábban tyúkólban is próbáltak. A zenekar tagjai mindenesetre valahonnan elloptak egy tyúkot, amit elmondásuk szerint vissza akartak vinni a koncert után, és amit aztán a mikrofonállványhoz kötöttek. A közönség erőszakolta ki, hogy levágják a jószágot. Amit Haska Béla szakszerűen meg is tett, ám a nézők begerjedtek és széttépték az állatot.

Forrás: Benkő Archívum
Forrás: Benkő Archívum

– A koncepciós eljáráshoz tartozik, hogy a második per előtt a zenekar két tagját börtönre ítélték, mert verekedést provokáltak ellenük. A nagy per idején a Tolnai Lajos utcában, a politikai rendőrség börtönében őrizték a zenészeket, akiket egymástól külön hallgattak ki. A tagok CPg-számokat fütyültek a mellékhelyiségben, így tudtak kommunikálni egymással – árulta el Csatári Bence. – Amíg a CPg három tagját letöltendő, a negyediket kiskorúsága miatt felfüggesztett börtönre ítélték rendszerkritika miatt, addig a Mos OI tagjai felfüggesztettet kaptak, holott a zenekar szövegei rasszisták voltak. Ugyanakkor, mint Benkő Zoltán fogalmazott, ha húsz évvel azelőtt csináltak volna balhét, akkor végleg eltüntetik őket.

Megjelent az Index.hu-n.