Csak a zene számít – Ismét megrendezték a Reflektor Fesztivált 

Idén novemberben a Dürer Kertben második alkalommal rendezték meg a Reflektor Fesztivált, ahol a brit Shame mellett a Middlemist Red, a Galaxisok, a Hiúz, a Hocuspony és a kisbetűs ünnepnapok adtak koncertet.

A Reflektor Fesztivál neve tavaly nyáron bukkant fel először a budapesti zenei rendezvények sorában: az akkor háromnapos, számos hazai és nemzetközi előadót felvonultató zenei seregszemlének az Akvárium Klub adott otthont. „A Reflektor ötlete még a covid miatti leállások idején fogalmazódott meg. Egy olyan rendezvényt szerettünk volna létrehozni, amely kizárólag a zenére fókuszál, ellentétben a nagyobb hazai fesztiválokat jellemző összművészeti megközelítéssel – tudtuk meg Remetei Filep Ákostól, az idén egynapos Reflektor egyik rendezőjétől.

„Izgalmas, külföldön már népszerű, nálunk még kevésbé ismert előadókat akartunk elhívni, megismertetni és megszerettetni az itthoni közönséggel, továbbá bemutatkozási lehetőséget biztosítani szélesebb publikum előtt a méltatlanul kevéssé ismert hazai formációknak”

– fogalmazta Remetei Filep Ákos, hozzátéve, hogy ebben az évben csak a szervezési nehézségek miatt zsugorodott a program, jövőre szeretnék azt ismét többnaposra bővíteni. 

A Dürer Kertben rendezett zenei seregszemle külföldi sztárvendége a dél-londoni Shame volt. Az utóbbi évek post-punk robbanásának egyik legizgalmasabb zenekara öt évvel ezelőtt már játszott a Szigeten, a mostani koncerten viszont a nemrég megjelent harmadik albumuk, a műfaj szűken vett keretein túlmutató Food for Worms dalait is meghallgathatta élőben a magyar közönség. 

A honi neo-psych hullám zászlóshajójának számító Middlemist Red zenekarral talán utoljára találkozhattak rajongói, ugyanis a 2012-ben alakult formáció idén februárban bejelentette visszavonulását, csak a szervezőknek sikerült rávenni őket egy utolsó koncertre, ahol méltóképpen búcsút vehetnek a közönségüktől. 

A fesztiválon fellépett még az idén tízéves, hét albummal és igen változatos repertoárral rendelkező, Szabó Benedek vezette Galaxisok zenekar, a Hiúz, azaz István Gergely és Hegyi Olivér indie rock duója, mely néhány év kihagyás után tavaly tért vissza Félig szabad című minialbumával, az első EP-jével idén debütáló Hocuspony budapesti garázsrock zenekar, illetve a dzsessz, a beat és a latin zene területén is otthonosan mozgó fiatal alterock csapat, a kisbetűs ünnepnapok. A koncertek közben és után a a We Wanna Be Forgotten Kollektíva, illetve a Middlemist két tagja, Deli Soma és Ürögdi Ábel alkotta Sierra Delta duó gondoskodott a hangulatról.

Megjelent az Index.hu-n.

Címlapkép: A38 Galéria / Bodnár Dávid