“Csak azt szeretném, ha a hallgató gondolkodna egy picit” – Little G Weevil mesél új albumáról

Little G Weevil, azaz Szűcs Gábor 1996-ban alapította első zenekarát, 2004-ben pedig Amerikába költözött, ahol első szerződését már a következő évben aláírhatta. A többszörös nemzetközi díjnyertes blueszenész 2018 decemberében költözött haza, 2020-ban pedig könyvet adott ki kalandos élettörténetéről Játssz Tovább címmel. Legújabb lemeze, az If I May… idén nyáron jelent meg, és már a nemzetközi toplisták elején van. Az összesített toplista  itt, a kortárs blues kategória itt, a dal lista pedig, amelyen jelenleg második helyen áll az album egyik szerzeménye, itt tekinthető meg. Ezzel kapcsolatban kérdeztük a zenészt. 

Kultúrafogyasztóként kicsit ijesztő, amikor valaki létösszegző verset ír vagy utolsó albumot ad ki. Nálad mivel magyarázható ez az igény? 

Ez csupán a saját művészi döntésem, nem kell nagyon túlmisztifikálni. Jó ez így. 

Miért döntöttél úgy, hogy az If I May… lesz az utolsó stúdióalbumod? Van valami különleges üzenete vagy jelentősége ennek a lemeznek ebben a kontextusban?

Ez a tizedik kiadványom a Little G Weevil név alatt, és ezzel keretbe foglalok 15 évnyi munkásságot. Terv szerint, szépen körülírtam, amit szerettem volna mondani a saját stílusommal. Nem érzem szükségét annak, hogy az életem végéig lemezeket kelljen kiadnom. Nem számoltam pontosan meg, de 80 dalt biztos írtam a karrierem során, és ez éppen elég. Természetesen születnek majd új darabok, úgysem bírom ki, de ezeket és a korábban már rögzített dalokat élőben, koncerteken szeretném felvenni. 

Mit gondolsz, mi az, ami kiemelkedővé teszi ezt a lemezt a blues zene terén?

Ez egy első osztályú tradicionális blues album, ami zeneileg abszolút világszínvonalú, a szövegek pedig nem kizárólag egyes szám első személyű történeteket, hanem kortárs, társadalmi témákat is feszegetnek többnyire indirekt módon, viccesen, kellő iróniával, szarkazmussal fűszerezve, de mégis nagyon hallgathatóan. 

Little G Weevil
Fotó: Barta Imre

Mi volt az, amit mindenképpen szerettél volna megfogalmazni ezen a lemezen? Miért?

Engem mindig is foglalkoztattak a társadalomszociológiai témák, alapvetően egy érdeklődő, kíváncsi, embereket, a világot figyelő alkat vagyok. Az elmúlt években az átlagosnál még több időt töltöttem egyedül, mondhatjuk, hogy elszigeteltem magam. Véleményem szerint hatalmas változáson megy keresztül az egész globális rendszer. A mi életünkben ilyen utoljára talán az 1989–90-es évek voltak, de az nagy mértékben ebben a közép-kelet-európai régióban mutatkozott meg. Ami most van, az százszor nagyobb. Ezt a történelmi változást szerettem volna valahogy érzékeltetni a dalokban, kiragadni egy-egy számomra érdekes témát, mindenféle részrehajlás, politika nélkül. Egyszerűen csak azt szeretném, ha a hallgató gondolkodna egy picit, kvázi mire is gondolt a költő. Mindezt tegye úgy, hogy közben jól érzi magát, ne adj Isten, ritmusra mozog a lába.

Nem ismeretlen számodra a nemzetközi toplistákon lenni. Az eddigiekhez képest hogyan értékelnéd a mostani albumod teljesítményét? 

A lemez július 28-án jelent meg és nagyjából egy hónappal a megjelenés után került fel a globális Roots Music rádiólejátszási listára, a 33. helyen. Egy héttel később már a nyolcadik, ezen a héten már a negyedik az összesítésben, saját kategóriájában, azaz a kortárs blues kategóriában második hete a 3. helyen áll az If I May… album. Ez hatalmas eredmény. Megmondom őszintén, ez a tizedik albumom, de ezen a globális listán soha nem kerültem még a Top 10-be. A jelenlegi harmadik, negyedik helyezés azt jelenti, hogy Ausztráliától Kanadáig, Európától – Angliát is beleértve – az Egyesült Államokig legalább 100 blues és közszolgálati rádió játssza azokat a dalokat, amit egy magyar ember, Magyarországon, magyar zenészekkel készített. Eleve az első körben már 72 rádió érdeklődött, amin még én is meglepődtem. Onnan tudom a számot, mert 72 station ID-t kellett felmondanom angolul. 😊

Mi a véleményed úgy általában a toplistákról?

Attól függ milyen toplista. Ez a Roots Music Report egy amerikai független szervezet listája, ami már a 90-es évek óta működik. Aki Roots zenét, ezen belül blues-t játszik és nemzetközi porondon próbál érvényesülni, fel akar kerülni erre a listára, mert ezt nem lehet megbuherálni mindenféle trükkökkel. Ez nem lemezeladás meg stream, mint a Billboard. Ott nem is vagyok regisztrálva. Ez rádiólejátszás világszerte, FM, online, stb… A lényeg, hogy amióta az eszemet tudom, mi blues arcok ezt a listát néztük. Itt még előfordulhat az, hogy egy saját kiadású anyag, mint ez a jelenlegi Little G Weevil lemez megelőzi a világ első számú blues kiadójának a lemezét. Szerintem értitek mire gondolok. 

Mik a terveid a továbbiakban?

Ezt a lemezt, ezzel a zenekarral szeretném bemutatni minél több helyen szerte a világban, a koncerteket rögzíteni, majd kiadni. A magyarországi lemezbemutató október 28-án (telt ház esetén 29-én is) lesz a budapesti Muzikumban. Országos lemezbemutató turnéra ezúttal sajnos nem nyílik lehetőség, úgyhogy mindenkit szeretettel várunk Budapesten! 

Címlapfotó: Barta Imre