Dalok a legszebb virágokról

Május első vasárnapja az anyákról szól. Száz meg száz gyerekszáj dalolja az Orgona ága vagy épp az Ispiláng, ispiláng, ispilángi rózsa kezdetű kedves kis dalocskát. Felnőttkorban már sokkal inkább az erős érzelemtöltetű, megható, már-már könnyfakasztó zenék a jellemzőek.  Virágot a virágnak! jeligére virág témájú dalokat hoztunk. 

Kistehén – Virágok a réten

Aki ismeri és szereti a Szájbergyerek című dalt, annak valószínűleg a Kistehén Virágok a réten című hétköznapi, mégis szürreális képet festő produkciója is elnyeri a tetszését. Egészen egyedi megragadása a tökéletlen tökéletességnek. A dal a 2004-es Csintalan lemezről származik, amelyen a Szájbergyerek című kreáción túl még számos különlegesség megtalálható. 

Szabó Benedek és a Galaxisok – Vadvirágok

Szabó Benedek és a Galaxisok azt az időszakot idézhetik elő a szüleidben, amikor megismerkedtek. A gondtalan fiatalság és romantika együttesét adja a szöveg és a hangzás egyaránt. A 2013-ban alapított, azóta Galaxisokra átkeresztelt zenekar többnyire alternatív rock, indie pop és folk jegyeket mutat be dalain keresztül.

Aurevoir. – Sárgavirág

Mintha egy gyönyörű népdalt énekelnénk, az alábbi dal hagyományőrző motívumai visszarepítenek minket az időben. Csodálatos hangzást ad a hegedű dominanciája a folk-szerű produkciónak. Az Aurevoir zenekart nem lehet műfaji keretek közé szorítani, ráadásul ethno-beat hangzásuknak köszönhetően egy új zenei dimenziót nyitnak meg a közönség előtt.

Amorf Ördögök – Virágos Kert az Élet

Amennyiben a stílust nézzük teljesen más irányba visz minket a Virágos Kert az Élet. A lassacskább kezdést követően egy sokkal dinamikusabb, ütemesebb dallamvezetés követ. Azon kapjuk magunkat, hogy ritmusra jár a lábunk, észrevétlenül. Az Amorf Ördögök stílusát a zenekar frontembere, Tövisházi Ambrus egyszerűen kacatpop jelzővel illette.

Zalatnay Sarolta – Fák, Virágok, Fény

Zalatnay Sarolta ezt a dal az édesanyja emlékére készítette. Az énekesnőtől megszokott melódiákkal találkozhatunk az alábbi előadásban is, visszaidézve a hetvenes évek táncdalfesztiváljainak hangulatát. A nosztalgia dallamok mellett az érzelmes dalszövegek is hozzájárulnak a sláger sikeréhez.

PásztorHóra – Gyöngyvirág

 A dal kezdete hangjai erősen emlékeztethetnek a House of the Rising Sun című The Animals slágerre, amely a hatvanas évek népszerű kreációja volt. Később azonban a skót duda megszólalásával teljesen más hangulatot vált ki belőlünk a dal, amelyet a közreműködő hangszerek tesznek még érdekesebbé. A PásztorHóra dalai sohasem szűkölködtek különleges hangszerelésben, nincs ez másképpen az alábbi produkciónál sem!

Természetesen a zeneválogatást egy valódi, illatos bokréta is kísérheti, így a tavasz minden formája megmutatkozhat a szobában az édesanyák legnagyobb örömére. További dalokért pedig látogass el a popkulturalis.hu oldalra!

Megjelent az Index.hu-n.