Dolby Atmos-koncert először Magyarországon az A38 Hajón

Magyarországon először élő Dolby Atmos bemutatót rendeznek vasárnap az A38 Hajón. A 7.1.4-es rendszeren szólal meg este iamyank live mixe. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A jövő szakembereiért

Egyedülálló kísérletbe fog az A38 Hajó, az A38 Akadémia pályaorientációs nyílt napján, ahol bemutatják a Dolby Atmos hangrendszert élő fellépésen, amely egy térhatású hangzást ad. Az Akadémia – amely hangosítókat, világosítókat és mozgóképgyártókat képez – nyílt napja három eseményre várja az érdeklődőket.

10.30-tól szakemberektől kérdezhetnek mindazok, akik az akadémiai képzésekre szeretnének jelentkezni, hogy világos képet kapjanak az adott szakmákról, a munkakörök sajátosságairól.

Délután háromkor kezdődik a Dolby Atmos bemutató. Ezen megismerhetünk egy Dolby Atmos mikrofonozással felvett komolyzenei produkciót.

Fotó: Facebook.com/iamyank

Mi is az a Dolby Atmos?

A Dolby cég hangrendszere háromdimenziós hangot produkál, oly módon, hogy a 360 fokban elhelyezett hangszórókat külön-külön lehet vezérelni.

„Magyarországon koncertkörnyezetben elsőkként installálunk egy Dolby Atmos 7.1.4-es rendszert” – árulta el Váczi Kristóf, az A38 Akadémia képzésvezetője, hozzáfűzve: tizenegy hangszórót helyeznek el a térben, plusz a sub-ot.

Eddig hangstúdiókban, mozikban építették ki ezt az igen költséges rendszert” – magyarázta Váczi Kristóf, aki előre bocsátotta: nem a legideálisabb belmagasságú a Konctertterem a Dolby Atmos-nak.

Európában mindössze néhány efféle hangrendszerrel tartott koncert zajlott Németországban és Angliában.

„Hiába találunk az interneten Dolby Atmos koncertvideókat, azok utómunka eredményei, nem pedig élő felvételek” – hívta fel a figyelmet a képzésvezető, hangmérnök.

Élő koncerten bizonyíthat a rendszer

Az este hétkor kezdődő iamyank-koncert, egész pontosan: live mix fellépés ellenben tényleg 7.1.4-es rendszeren szólal meg a Koncertteremben.

Aznap próbájuk ki először a rendszert, vasárnap állítjuk össze, installáljuk – mondta Váczi Kristóf. – Nagy kérdés, hogy van-e bármi létjogosultsága a hétköznapokban, hiszen két nagyobb hangfalat sem egyszerű elhelyezni egy lakásban, hogy jól is szóljanak, akkor gondoljunk bele, mit kezdünk tizeneggyel.”

Az A38-on az installálást Dózsa Péter végzi – aki megannyi tévés produkció, köztük A Dal stábját is erősítette –, ő rendelkezik hazánkban egyedüliként Dolby Atmos certifikációval. Munkáját a Hajó hangmérnökei segítik. Az még kérdés, hogy az A38 nagytermének mely részén lesz teljes a Dolby Atmos élmény. Mivel álló koncert, így a közönség sétálgatva ezt kipróbálhatja. Ezért maximum kettőszázötvenen vehetnek majd részt a rendezvényen. Érdemes hát mielőbb regisztrálni.

Szeretném, ha klubtulajdonosok, zenészek, menedzserek is eljönnének, hogy meghallgassák a kísérletet, és beszélgessünk arról, hol, ki, mire tudná felhasználni a technikát” – adott hangot reményének Váczi Kristóf.