Egy internetes fórumtól a zenei csúcsokig – Children of Distance

A Children of Distance, melynek tagjai Ács Róbert, Nyári Roland és Somogyi Péter, 2006-ban alakult rapcsapat. A formáció a 2000-es években jelentős hatást gyakorolt a magyar hiphop és popzenei színtérre, érzelmes dalaikkal az emo-kultúra egyik ikonikus zenekarává nőtték ki magukat az Anti Fitness Club, Mes és egyéb, tipikusan az emo-generáció által hallgatott formációk mellett. 

Az internet korában a távolság már nem akadály – bizonyítja ezt a Children of Distance, azaz a Távolság gyermekei zenekar születése is, hiszen a formáció magját képező három rapper-énekes-dalszerző – a máriapócsi Carp-E (Ács Róbert), a kiszombori Shady (Nyáry Roland) és a Szücsiben élő Horus (Somogyi Péter) – a magyar rap egyik „klasszikusa”, Sub Bass Monster (Máté Szabolcs) internetes fórumán találtak egymásra 2005-ben és a következő évben meg is alakították együttesüket.” – Fogalmaz Csikor Ottó.

Első nagylemezük, amelyet FankaDeli kecskeméti stúdiójában rögzítettek, az Egyedül a világ közepén című album volt 2006-ban. Ezen olyan dalok voltak hallhatóak, mint a Ha sírsz, A karjaidban meghalni, vagy épp a lemez címadó dala. Ezt követte a rákövetkező évben a Csapó kettő, ez utóbbin jelent meg az Emlékezz rám, illetve a Beforratlan sebek. 2010-ben a 333 km című lemezre került rá az Emlékezz rám 2, illetve a Kedves naplóm. Ezek közül előbbit Ladányi Patríciával rögzítették, emellett még számos dalt készítettek Patty közreműködésével, ilyenek például az Életjel, a Másról szól, illetve az Azt kívánnám című dalok. 2012-ben a IV. Felvonás, 2013-ban pedig a Pillangó című lemezüket adták ki.

A zenekar több slágerlistás dallal is büszkélkedhet, az előbb már említett Beforratlan sebek című daluk például bekerült az év öt legjobb dalának listájára 2007-ben, míg 2008-ban az Emlékezz rám című daluk érte el ugyanezt a sikert, utóbbi a YouTube-on több mint 17 millió megtekintést ért el. De elnyerték már egymás után három évben is a VIVA Comet legjobb együttesnek járó díját 2011-12-13-ban, a Bravo Otto-díjjal is kitüntették 2012-ben, sőt 2012-ben és 2013-ban is megkapták a Transilvanian Music Awardstól az év legjobb magyar hip-hop csapata díjat is.

A zenekar egy-egy dal erejéig olyan neves előadókkal is együttműködött, mint Oláh Ibolya, akivel a Még utoljára című dalukat adták ki, Kozma Katával a Barátként búcsúzom, Puskás Petivel pedig a Nélküled nem jelent meg.

A 2000-es években ismertté váló formáció napjainkban is aktív a zenei színtéren, legutóbbi albumukat 2016-ban adták ki Ötödik fejezet címmel, idén pedig áprilisban rukkoltak elő a Bunkó vagyok című dalukkal, amely a Spotify-on a harmadik legnépszerűbb daluk lett, megelőzve az ikonikusnak számító Emlékezz rám című számukat. Az együttes tagjai továbbra is folyamatosan koncerteznek, idén december 22-én az évzáró nagykoncertjüket az A38 Hajón fogják adni.

További információk a popkulturalis.hu-n találhatóak.