Felkerült a pont az i-re – Interjú a Katapult zenészeivel

Elkészült az első három Katapult-dal felvétele A 2006-os Médiabefutó nagydíjas zenekara nem sokat ült a babérjain. Január elején stúdióba vonult, és pontosan egy hónappal a döntő után elkészült első három dalának a felvételeivel. Premierjükre a Kolozsvári Rádióban került sor, ahol Szász Emőkével (ének), Márton Ákossal (ének), Murányi Jánossal (dob), Kovács Istvánnal (gitár), Hajdú „Jimi” Zsolttal (gitár) és Miklós Györggyel (basszusgitár) beszélgettünk. 

Hogyan találtatok egymásra, egyáltalán van-e vezetője vagy szóvivője a Katapultnak? 

MÁ: Igen, ezennel ünnepélyes keretek között kikiáltom szóvivőnek Murányi Jánost! 

MJ: Kösz. Korábban már játszottunk más-más zenekarban, így kerültem össze egy csapatba Jimivel. Miután jó barátok lettünk, eldöntöttük, hogy megpróbálunk összehozni egy olyan zenekart, amellyel saját dalokat játszhatunk. Szükségünk volt egy eléggé elborult elméjű szövegíróra, egy jókezű gitárosra és egy olyan tapasztalt basszerművészre, mint amilyen Gyurika. Amikor összeállt a csapat, rögtön neki is fogtunk a próbáknak, illetve az első dalok kidolgozásának, hogy benevezhessünk a Médiabefutóra. A döntő után bővült ki a csapat Emőkével. 

SzE: Én már előtte csatlakoztam volna hozzájuk, aztán a döntő után megfogtam János kezét, és megkértem, vigyen már el egy próbára, hogy lássam, mit művelnek a fiúk. Úgyhogy az egyik új dalban már éneklek.

Fotó: Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010.

Hogyan esett a választásotok erre a névre?


MJ: Törekedtünk arra, hogy magyar neve legyen a csapatnak, mert magyarul akarunk énekelni, és arra is, hogy tükrözze a hangzásvilágunkat, legyen hangzatos és dinamikus.


MÁ: A névválasztás után tudtuk meg, hogy létezett egy cseh zenekar ugyanezzel a névvel, ráadásul pont így írták a nevüket. Szerencsére vagy szerencsétlenségükre, két évvel ezelőtt megszűntek a fiúk. 

A hazai magyar zenészek közül néhányan inkább angolul énekelnek… 

MJ: Elsősorban magyar emberekhez szeretnénk eljuttatni gondolatainkat. És persze így tudjuk magunkat a legjobban kifejezni. 

HJM: Lehet, hogy itt, Romániában emiatt leszűkül a hallgatóságunk, de ha a dalaink eljutnak a célközönségünkhöz, akkor elégedettek lehetünk. Sőt, én már hallottam A pont az i-n dalunkat román ember szájából… 

KI: A sikerhez lépésről lépésre kell eljutni, az MTV-ben nem egy példa van arra, hogy egy zenekar éppen azért került fel a toplistájára, mert nem angolul énekel, hanem az anyanyelvén. 

Elégedettek vagytok a Médiabefutó díjával? 

MÁ: Jól jött, mert abból a 20 millióból fel tudtuk venni az első három dalunkat. Persze többnek is örvendtünk volna, de megadta a kezdőlökést. 

MJ: Őszintén szólva nem számítottunk a nagydíjra. Volt még néhány csapat, amelyik megérdemelte volna… A díjjal járó összegből felvehettük az első három számunkat. A többi még félkész állapotban van, gyúrni kell rajtuk egy kicsit. Nem vagyunk slágergyárosok, ezért idő kell ahhoz, hogy még összegyűljenek jó szerzemények. 

Ákos, szövegíróként hogy jutott eszedbe pont az i betű? 

MÁ: Szokásunkhoz híven épp a kocsmában ültünk, és azt beszéltük, hogy kinek mikor van a szülinapja. Kiderült, hogy nekem van a legkésőbb, tehát én vagyok a pont az i-n. Ekkor mondta Jimi, hogy erre gyorsan kell írni egy szöveget. Szerintem attól slágergyanús, hogy a refrénje egyetlen sor, és azt könnyű megjegyezni. Mikor megszületett az alapötlet, felmentem Jimihez, elmondtam, mire gondolok, ő eljátszotta sokkal szebben ugyanazt, utána pedig mindenki belerakta a saját ötletét. 

Fotó: Makkai Bence

Simogat a bőröd, ezt kinek írtad? 

MÁ: Szerintem elég provokatív a szöveg, a nők pozitív és negatív oldaláról szól, mi szeretnénk a pozitívumokat előtérbe helyezni. 

MJ: A zenéje hamarabb született meg, mint a szövege. Jimivel lementünk a próbaterembe, és egy akusztikus gitárral elpróbáltuk. Egész érdekes dolog sült ki belőle, jó érzés volt játszani, és így kértünk rá egy ütős szöveget.

A harmadik dalotok címe meglehetősen szókimondó: Hülye vagy. Van konkrét címzettje?


MÁ: Sarokba szorítottál. Hát éppen ilyen hangulatban voltam. De nincs konkrét címzettje. Rádiósként be kell vallanom, hogy nem könnyű felkonferálni. Amúgy nem ezzel a dallal akarjuk megcélozni a toplistákat. Arra ott van A pont az i-n. Egyelőre. 

Milyen terveitek vannak a közeljövőre?
MÁ: A Médiabefutó döntőjében ígéretet kaptunk egy koncertre a Kolozsvári Rádióban, és a Félszigetre is nyertünk egy fellépési lehetőséget. Egyelőre szeretnénk minél jobban promoválni ezt a három dalt, és ki akarjuk dolgozni egy teljes nagylemez anyagát. Úgyhogy kemény alkotói időszak előtt állunk. 

[ ZCs, Szabadság, 2007. január 27. ] 

Megjelent Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010. Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról című könyvében, 2022-ben.

Címlapkép: Makkai Bence