Felvidéki koncertturné az összetartozás jegyében – Három nap, három város, három zenekar

Földrajzi és nyelvi összetartozásunk jegyében Szlovákia magyarlakta településeire viszi el a popkultúrát a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ). A május 18-31. között rendezendő háromrészes koncertsorozaton Szabó Balázs Bandája, a Bagossy Brothers Company és a Margaret Island mutatkozik be a helyi közönségnek.

Az ingyenesen látogatható koncertek sorát a multiinstrumentalista dalszerző-énekes, Szabó Balázs 2009-ben alapított zenekara, a Szabó Balázs bandája nyitja május 18-án Királyhelmecen, az Amfiteátrumban. Az egyik legnépszerűbb hazai formáció a magyar népzenéből és a sanzonok világból egyaránt táplálkozó, popos, rockos, funkos és kamarazenei elemekkel fűszerezett dalaival várja a közönséget. Másnap, május 19-én Nyárasdon, a sportcsarnokban a gyergyószentmiklósi zenészek alkotta, igazi kárpát-medencei életérzést sugalló zenei és szövegvilágú Bagossy Brothers Company ad koncertet. 

A pozitív, elgondolkodtató popzenét játszó Margaret Island május 31-én Komáromban, a Városi Sportcsarnokban lép színpadra. Az együttes kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektet az értékközvetítésre és a megújulásra, illetve arra is, hogy koncertjeik sokszínűek legyenek, így a közönségük időről időre különleges emlékekkel térhet haza. Mindhárom koncert előzenekara a jelenlegi legismertebb szlovákiai magyar alter formációnak számító párkányi Jóvilágvan zenekar. A folyamatosan fejlődő zenei világú csapat 2007-es megalakulása óta négy lemezt adott ki, legutóbbi albumukon népzenei ihletésű poprock dalok hallhatók, mély szimbolikájú szövegekkel.

„Sajátos történelmünk okán még ma is rendelkezünk egy olyan közös közép-európai kulturális kódrendszerrel, amely nagyban meghatározza, hogy mit gondolunk a világról. A Vasfüggönyön innen az átkosban a leosztott szerepeknek megfelelően Magyarország könnyűzenei, ezen belül is rockzenei nagyhatalom volt. Lengyelországtól a Baltikumon át a Balkánig mindenhol értik a zenénket. Vagyis a könnyűzene az a közös közép-európai nyelv, amelyen keresztül a következő generációk is megértik egymást. Ha kis odafigyeléssel és támogatással a nemzeti kultúra karakterjegyeit megtartva beszéljük ezt a zenei nyelvet, akkor a könnyűzene identitáserősítő erővel is bír.” – fogalmazta Demeter Szilárd, a PKÜ vezérigazgatója a koncertturné kapcsán, melynek a zeneipar szakmai elősegítése, illetve a zenekarok anyaországi és külhoni érvényesülésének kölcsönös előmozdítása is fontos célja.

A koncertsorozat állomásai:

Május 18. Királyhelmec: Szabó Balázs Bandája 

Május 19. Nyárasd: Bagossy Brothers Company 

Május 31. Komárom: Margaret Island 

Mindhárom rendezvényre ingyenes a belépés.