Fiatal tehetségek is zenélnek a 12. Paloznaki Jazzpikniken 

A nemzetközi sztárok mellett számos fiatal tehetség is fellép az augusztusi Paloznaki Jazzpikniken, ahol többek között a Gorg & Benzol jazzrock trió, az instrumentális jazzt játszó Symbiosis 5 zenekar, az art-pop és az élő elektronika elemeit vegyítő Palágyi Ildikó és a dél-amerikai hangzású Claudia Raquel Quintet koncertje várja az érdeklődőket. 

Az augusztus 1-jén kezdődő 12. Jazzpiknik ismét Paloznakra hívja a magyar jazzélet legizgalmasabb formációit, ahol a nemzetközi előadók – többek között Anastacia, Izo FitzRoy és Tony Hadley, illetve a Morcheeba, a Kraak & Smaak, a Son Mieux és a The Brand New Heavies – mellett számos fiatal tehetséggel is találkozhat a nagyközönség. Ilyen lesz például a Claudia Raquel Quintet, amely a MÜPA Jazz Showcase 2024 tehetségbörzén elnyerte a Paloznaki Jazzpiknik különdíját, ezáltal fellépési lehetőséget kapva az idei pikniken. 

Fotó: Sepsi Botond

A formáció zenéje a jazz és más zenei irányzatok fúziójára épül, köztük jelentős hangsúlyt kap a dél-amerikai zene, hiszen a zenekar felépítése és az énekesnő, Castagno Claudia autentikus interpretációja is erre predesztinálja őket.

Idén is folytatódik a Jazzpiknik szakmai együttműködése a Hangfoglaló Programmal, melynek keretében három előadó – Palágyi Ildikó, a Gorg & Benzol és a Symbiosis 5 – érkezik a piknikre. A felvidéki születésű énekes-dalszerző Palágyi Ildikó zenéje az art-pop, a jazz és az élő elektronika találkozásából születő, izgalmas zenei utazás. Dalainak műfaji sokszínűségét az érzelmes dallamok, a személyes szövegek és a pillanatot megragadó improvizáció egységesítik.

Fotó: Csapó Vera

A Gorg & Benzol muzsikájában megtalálható a jazz, a blues, a funky és a rockzene, repertoárjukban éppúgy akad angol és magyar nyelvű dal, mint instrumentális és vokális szerzemény. Az elsősorban instrumentális jazzt játszó Symbiosis 5 tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen és a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatott tanulmányaik során találkoztak, több nemzetközi versenyt megnyertek és mára a magyar jazzélet aktív közreműködőivé váltak.