Hol jár az eszemtől az Úristenig – Szerelmes dalok evolúciója

Az egyik leggyakoribb téma a művészetben a szerelem, nincs ez másképp a zenében sem! Írásunkban – a teljesség igénye nélkül – egészen a 60-as évekig mentünk vissza, hogy megnézzük, hogyan alakult és változott az évtizedek során a magyar szerelmes dalok palettája. Olyan szerzőket elevenítünk fel, mint például az Omega, LGT, Koós János, Szécsi Pál, vagy épp Cseh Tamás, Cserháti Zsuzsa, Takáts Tamás, de Krisz Rudi, a Groovehouse, Fluor Tomi és a ValMar is helyet kapott a felsoroltak között. 

Az 1960-as évek

A hatvanas évekre jellemző tánczenei stílusban számos szerelmes dal született, ezek közül talán a legismertebb Koós János nótája, amelyet még a 2000-es években is sokszor játszották különböző falunapokon, rendezvényeken. Zalatnay Saroltától pedig a Hol jár az eszem szintén sokak fülében felcsendülhet. De már a hatvanas években elindult a beat, Atlantis, Echo, Metro és ’62-ben létrejött az Omega is, így a Ha én szél lehetnék és az Illéstől az Oh, kisleány vagy épp a Fáj minden csók, a Metrótól pedig sokaknak lehet ismerős a Pár csepp méz, ami szintén felkerült a listákra ebben az évtizedben. 

Koós János – Kislány a zongoránál

1970-es évek

A hetvenes éveket masszívan elkezdi uralni a middle of the pop és a kemény rock, mint a Bergendytől a Jelszó love, szeretet és a Piramistól az Ajándék című dal. De itt is fontos szerepet kapnak a beat-zenészek munkái (Illés – Add a kezed Locomotiv GTŐ még csak most 14, Álomarcú lány, BeatriceGyere, kislány gyere). Még mindig népszerűek a tánczenék, és kinek ne lenne ismerős Szécsi Pál Egy szál harangvirágja, amelyet Harangozó Terinek írt, aki egy öngyilkossági kísérlet során megmentette az énekes életét, vagy épp Cserháti Zsuzsától a Kicsi gyere velem rózsát szedni.

Szécsi Pál – Egy szál harangvirág

1980-as évek 

„Te nem érzed azt a kínt, nem voltál féltékeny soha”, akik ismerik, minden bizonnyal nem tudják úgy olvasni, hogy közben magukban ne énekelnék, akárcsak Fenyő Miklós Várni rád című dalát, de ha már Fenyő, kétségkívül a Hungariát is meg kell említenünk. Ezek mellett egy ritkán érzelmes és költői vallomás is megjelenik a Bikinitől „Ha volna még időm, hazudhatnék neked…”, de ezt a hangulatot folytatja Homonyik Álmodj királylánya vagy Kern András Te majd kézenfogsz és hazavezetsz dala is. A derűsebb kategóriát erősíti Cserháti és Charlie Száguldás, Porche, szerelem vagy a Neoton Família Holnap hajnalig című száma is.

Hungaria – Csókkirály 

1990-es évek

A ’90-es években a jelentős társadalmi változások hatással voltak a zenei világra is. Az alternatív rock, a hip-hop és az elektronikus zene is elkezdett teret nyerni, és számos zenekar választott idegen eredetű, leggyakrabban az éppen akkor trendi angol nyelvű nevet magának, gondoljunk csak a Happy Gang vagy a Soho Party formációkra. Sláger volt a Back II Blacktől a Szerelembomba, vagy épp a Baby Sisterstől a Szeresd a testem is. De ugyancsak eltaláltak valamit Bereményi Géza és Cseh Tamás mélyen őszinte és fájdalmas szerelmes dalai a kilencvenes évekből, gondoljunk például a Csönded vagyok című dalukra. Ugyanakkor Cserháti Zsuzsa ebben az évben is hozott egy örökzöldet: Boldogság, gyere hazacímmel. 

Baby Sisters – Szeresd a testem

2000-es évek

„Megöl a vágy, hogy velem tölsd az éjszakát” énekelte a Takáts Tamás Dirty Blues Band a kétezres évek elején, na de ki tudná elfelejteni Krisz Rudi Homokba rajzolt szerelmét, vagy mi történik akkor, ha Nem jön álom a szememre? Ebben az időszakban még színesebbé vált a zenei paletta. Az internet térnyerése jelentős hatást gyakorolt a zenei szcénára is, ahol a zenészek már könnyebben elérték a közönséget, és szép lassan eljutottunk oda, hogy már nemcsak a nagy lemezkiadók diktálták a tempót. Krisz Rudi mellett olyan sztárokat hallgatott a fiatalság, mint Baby Gabi, Grooveheouse, TNT, NOX, vagy épp DJ Szatmári és Jucus. Az emo-korszak hangulatát pedig a Children of Distance találta el a leginkább az olyan dalaikkal, mint A karjaidban meghalni, Ha sírsz vagy az Emlékezz rám, Búcsúlevél, Beforratlan sebek, Te vagy az te voltál

Krisz Rudi – Homokba rajzolt szerelem

2010-es évek

A kétezertízes évek elejét szó szerint felrobbantotta Fluor Tomi Mizuja, de megjelenik a színen ByeAlex is Az én kedvesemmel. Mindeközben még mindig felcsendülnek az olyan típusú popdalok, mint például Fresh-től az Én is imádlak, vagy épp a Desperadótól az Akarom őt, a 2010-es évek második felében feltűnik a szítéren a Wellhello, a Halott Pénz, Lóci játszik, Margaret Island és a Bagossy Brothers Company is. 

Fluor, SP – Mizu?

2020-as évek

Napjainkban a TikTok generáció és a trapzene előretörése látható, s miközben továbbra is népszerű a Halott Pénz, vagy épp a Bagossy, megérkeznek az olyan előadók, mint Azahriah, Dzsúdló, T. Danny, vagy épp a ValMar, akik ’22- ben az Úristen című dalukkal robbantak be a köztudatba. Hogy mit várható még a 2020-as években, az már a jövő zenéje!


ValMar ft. Szikora Robi – Úristen

Nyilván a felsoroltakon kívül még számos más szerelmes dal is megjelent ezekben az időszakokban. Ki mivel udvarolt 10-20-30 évvel ezelőtt? 

Megjelent az Index.hu-n.