Húsz éve áll és mégis megy – Hogyan vált az A38 Hajó a magyar és az európai zenei színtér egyik megkerülhetetlen szereplőjévé?

A magyar és az európai zenei színtér egyik megkerülhetetlen szereplője, az A38 Hajó 2023-ban töltötte huszadik születésnapját. Ez idő alatt számos feltörekvő produkció fontos helyszínévé vált és idén sem veszít majd a lendületből.

Húsz év alatt a Hajó az egyik legmeghatározóbb szereplője lett a magyar könnyűzenei életnek, színpadán rengeteg előadó mutatkozhatott be pályafutása legelején. Mivel az A38 kilenc éve tagja a közel 30 európai klubot tömörítő Liveuropeprogramnak, nemcsak hazai, de rengeteg olyan friss külföldi produkció is itt lép fel Magyarországon először, akiket pár évvel később már a Sziget nagyszínpadán láthatunk viszont.

A köz szolgálatában

Fontos kiemelni, hogy az M2 Petőfi Televízióval évtizedes együttműködésének köszönhetően többezer zenekari koncertfelvétel és kulturális magazinműsor született a Hajó stúdióiban, 2021 novembere óta a Petőfi Rádió is a fedélzetről sugározza műsorait. A Hajó tavaly számos, az elmúlt 20 év során készült koncertfelvételt adott át a Magyar Popkulturális Értéktár online könnyűzenei archívum számára is, amelyek ott mindenki számára hozzáférhetővé váltak.

Az A38 közreműködött a MOL-Új Európa Alapítvánnyal és négy emblematikus budapesti zenei helyszínnel (BMC, Akvárium, Müpa, Fonó) való partnerségben a Felhangolva! nevű program létrehozásában, ami a hazai induló zenekaroknak biztosít fellépési lehetőséget. Ezen felül közel 50 összművészeti program keretében irodalmárokat, képző- és táncművészeket mutatott be a színpadán a Hajógyárral együttműködve. A Hajó több jubileumi fellépésnek is otthont adott az elmúlt év során, többek között a 25. éve alakult Mystery Gang és a The Unbeatable Eleven című albuma megjelenésének 20. évfordulója alkalmából újra összeállt Superbutt tartottak ünnepi koncertet.

20 év az A38 Hajón – dokumentumfilm az elmúlt két évtizedről 

Az A38 Hajó 20. születésnapjára elkészült Szirmai Márton rendező 20 év az A38 Hajón című közel egyórás dokumentumfilmje, mely esszenciális bepillantást ad a nézőknek a legendás koncert- és rendezvényhelyszín történetébe, annak ötletként való megszületésétől a mai napig tartó, rendkívül összetett és sokrétű működéséig. Az archív felvételekben bővelkedő filmből olyan érdekességek ismerhetők meg, mint az A38 alapítóinak párizsi inspirációja, a hajókeresés folyamata, az egykori ukrán kőszállító uszály átalakítása, valamint az üzemeltetés és a programszervezés feladatai, nehézségei. A film nézői bepillanthatnak a hajó nagyközönség előtt ismeretlen helyiségeibe – például a gépházból kialakított backstage-be és a Petőfi TV stúdiójába –, továbbá az intézményt működtető stáb munkájával is megismerkedhetnek. Az ötletgazda, alapító és tulajdonos Bognár Attila mellett a hajó átalakítást irányító két mérnök, Váncza László és Miltényi Miklós is feleleveníti emlékeit, de Bende Zsuzsanna vezető programszervező és az A38 számos más munkatársa is megszólal.

Mit várható az idén?

A Hajó 2024-ben sem veszít a lendületből, kihagyhatatlan visszatérők, először itt járó óriások és izgalmas új produkciók érkeznek a tavaszi szezon elején. Februárt rögtön a világhírű elektrofunk duó, a Chromeo indítja, a sort a japán techno úttörője, Ken Ishii, majd a Ninja Tune label alatt sok éve legendássá vált James Lavelle (UNKLE) és az ikonikus berlini Watergate klub küldöttei, az Adana Twins és Kid Simius folytatják. Először mutatkozik be az elektronikát hip-hoppal vegyítő, őrült élőzenei élményt nyújtó Echt! nevű belga formáció és a sötét experimentális elektronika mestere, a Forest Swords. Visszatér a pszichedelikus diszkó, funk és rockban utazó Yin Yin, a holland future bass, trap audiovizuális projekt Droeloe, illetve a 16. stúdióalbumát turnéztató, a Hajón már otthonosan mozgó New Model Army zenekar. Aki el szeretne merülni a sivatagi tuareg népi kultúrában, azok különleges élményben vehetnek részt a Tamikrest nemsokára itt bemutatkozó koncertjén is. Természetesen a hazai előadók sem maradnak ki a sorból, Hiperkarma például harmadik alkalommal rendez Valentin napi szuperkoncertet, Szűcs Krisztián és Co Lee lemezbemutatót tartanak, míg a Bagossy Brothers Company január végén, az Analog Balaton pedig március közepén ad dupla koncertet. 

Címlapkép: Czabán György