Huszadik születésnap, különleges koncertekkel – Ismét rendhagyó produkciókkal ünnepel az Anna & The Barbies

Különleges programokkal ünnepli 20. születésnapját az Anna & The Barbies: tegnapelőtt a Várkert Bazárban tartottak elektroakusztikus koncertet Novák Péterrel, június 22-én pedig futurisztikus divatbemutatóval egybekötött összművészeti produkció keretében adják elő legsikeresebb dalaikat a Magitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Az Anna & The Barbies megalakításának ötlete 2004-ben merült fel az eredetileg táncosnőnek készülő Pásztor Annában és testvérében, a gitáros-dalszerző Pásztor Sámuelben, majd a megfelelő zenésztársakat megtalálva belevetették magukat a pesti klubéletbe. A formációt a Moulin Rouge-ban fedezte fel egy angol menedzser, akinek 2005-ös, Passionfruit című debütáló albumuk megjelenését is köszönhették. A korongra felfigyelt a hazai CLS Music, melynek gondozásában két év múlva a csapat első magyar nyelvű lemeze, a Medallion is napvilágot látott, többek között a Tangó és az Álmatlan című dalokkal, melyeknek klipjei az MTV-n és a Youtube-on is kiemelkedő nézettséget produkáltak.

Fotó: a38.hu

Innentől meredeken ívelt felfelé a csapat karrierje, kétévente készítettek lemezeket (Gyáva forradalmár, 2010, Ánem!, 2012, Szabadesés, 2014, Utópia, 2017, Indián, 2019, Adj király katonát!, 2022), olyan slágerekkel mint a Gombóc, a 4kézláb, a Segges a Balatonba, az Ünnepélyesen fogadom, illetve a Quimby énekesével, Kiss Tiborral közös Márti dala. A Gyáva forradalmár A38 Hajón tartott bemutatóján a Don’t Fit In című daluk 3D-s videóklipjét 3D-s szemüvegben láthatta a közönség, míg az Ánem! 2013-ban megkapta az év hazai modern pop-rock albumának járó Fonogram-díjat. Mindemellett világsztárok előtt is játszhattak: 2008-ban Lenny Kravitz, 2010-ben az A-Ha előzenekara lehettek a Papp László Budapest Sportarénában.

A koncerteken túl más, különleges színpadi produkciók is fűződtek a nevükhöz. Ilyen volt 2008-ban az RS9 Színházban bemutatott MonoPorNO avagy Julie című zenés dráma, amelynek nemcsak a zenei kísértetét adták, hanem a főszereplőjét is, Pásztor Anna személyében. Hasolóan izgalmas vállalkozás volt az a 2016-os, Fővárosi Nagycirkuszban tartott összművészeti koncert, amit országos turnéjuk megkoronázásaként rendeztek a patinás városligeti intézményben. Az előadás legemlékezetesebb pillanatait Porkoláb Norbert Álmatlan című koncertfilmje őrizte meg az utókornak, a zenekar tagjainak motivációira, illetve az „Anna and the Barbies jelenség” lényegére is rávilágítva.

Pásztor Anna extravagáns megjelenése, szuggesztív előadásmódja és a „barbik” energikus, sodró lendületű zenéje az elmúlt évek során az országos fesztiválok kihagyhatatlan szereplőjévé tette az együttest, amely 2013 nyarán saját, házi fesztivált is indított Ópusztaszeren. A Woodstock az Ugaron néven éveken át megrendezett eseménysorozaton többek között a Vad Fruttik, a Hiperkarma, a Supernem és a Jónás Vera Experiment is fellépett. Pásztor Annáék aktuális évfordulókiról is mindig méltóképpen megemlékeztek: tizedik születésnapjukat nagyszabású koncertshow-val ünnepelték a SYMA Csarnokban, a tizenötödiken pedig a Nemzeti Színházban adtak jubileumi duplakoncertet.

Idén is rendhagyó előadásokkal lepte, illetve lepi meg magát a 20. születésnapját ünneplő zenekar. A Pásztor Anna énekes, Pásztor Sámuel gitáros-énekes, Hernádi Dávid basszusgitáros, Vághy Tamás billentyűs és Balasi Ádám dobos alkotta formáció tegnap a Várkert Bazár színpadán adott chilles-elektroakusztikus koncertet Színházi címmel, ahol a versek és a zene, illetve a dalszövegeiket sajátos értelmezésben interpretáló Novák Péter énekes-zenész segítségével keresték a választ az élet nagy kérdéseire. A másik nagyszabású esemény az Evolúció című teátrális, összművészeti koncert lesz június 22-én a Margitszigeti Szabadtéri színpadon, ahol a gigantikus ősfák adta természetes díszletek között kel majd életre az együttes elmúlt két évtizedének számos emlékezetes pillanata. A show a zenekar útkeresésének érzelmi, lelki és zenei evolúcióját mutatja be élőképekben, futurisztikus divatbemutatóval, táncosok és modellek közreműködésével. A formáció mindemellett klubturnéra is indult: az Éjszakába burkolózva című koncertsorozat keretében március 23-án Pécsett, április 5-én Székesfehérváron, április 6-án pedig Kecskeméten lépnek fel.