Idén is szavazhat a kedvenc magyar előadóira az MTV European Awards-on

Elindult a szavazás az MTV European Music Awards felületén. Idén ajsa luna, az Analog Balaton, Beton.Hofi, Co Lee és a Hundred Sins száll versenybe a legjobb magyar előadó címért. 

Az EMA-díj eredetileg az 1984-től működő MTV Video Music Awards apropóján, a VMA európai lábaként jött létre 1994-ben, és számos kategóriában díjaznak zenészeket. Ide tartozik a legjobb dal, videó, női-férfi előadó, együttes, színpadi fellépés, élő előadás, illetve a legjobb európai előadó is, mint kategória. De külön, műfaj szerinti elosztásban elismerésben részesülnek a legjobb rock, alternatív, illetve az urban vonalak képviselői is.  

Érdekes módon a díjazottak közé olyan nem európai előadók is keverednek, mint 1995-ben az Michael Jackson,  Jon Bon Jovi, Taylor Swift vagy Nicki Minaj, viszont szimpatikus ebben a díjban, hogy nemcsak nagy előadókat akarnak díjazni, hanem odafigyelnek arra is, hogy a a kevésbé híres zenészek is elismerésben részesülhessenek, így jött létre a legjobb feltörekvő előadó kategória is. Illetve a regionális kategóriák bevonásával lehetőséget kapnak az európai országok előadói is, ellensúlyozva a többi díj USA-orientáltságát.

Forrás: facebook.com/dzsudlodzsudlo

2020-ban Dzsúdló vihette haza a trófeát, a jelöltek között ott volt még ByeAlex és a Slepp, a Carson Coma, az Irie Maffia és Metzker Viktória is. 

2021-ben a Follow The Flow, Halott Pénz, a Margaret Island, Azahriah és a Wellhello szállt versenybe. A ceremóniát ebben az évben szervezték meg először Magyarországon, a Papp László Sportarénában. A díjat a magyar jelöltek közül Azahriah nyerte meg és olyan előadókkal vonulhatott fel a vörös szőnyegen, mint a legjobb előadó és dal kategóriájában díjazott (brit) Ed Sheeran, az elektronikus műfajban díjazott () David Guetta, vagy a kaliforniai Billie Eilish illetve trinidad és tobagoi Nicki Minaj. 

Az már csak hab a tortán, hogy – mint kiderült – Azahriah ugyan elnyerte a díjat, és pózolt is vele a vörös szőnyegen, sajnos a díj nem érkezett meg hozzá. Mint fogalmaz egy 2022-es interjúban: „Nem kaptam meg a díjat végül… lefényképeztek vele, megvan a kép, ahogy pózolunk a díjjal, és hogy nem jött meg soha.” Kérdés, hogy megérkezett-e azóta.

Forrás: facebook.com/azahriah

2022-ben a Carson Coma nyerte meg a díjat, olyan magyar jelöltek közül, mint Beton.Hofi, Дeva, Elefánt és Krúbi, és olyan világhírű nyertesekkel vonulhatott fel Düsseldorfban, mint Taylor Swift, Nicki Minaj,  David Guetta, illetve  Harry Styles. Ők sem kapták rögtön kézhez a trófeát.

Az idei díjátadót november 5-én tartják Párizsban, ahol – szavazataink alapján – vagy ajsa luna, vagy az Analog Balaton, Beton.Hofi, Co Lee vagy pedig Hundred Sins fog felvonulni a vörös szőnyegen.

Aki pedig élni szeretne szavazati jogával, itt teheti meg.

További információk a popkulturalis.hu-n olvashatóak.