Írtak számos komoly slágert, és még a napfényt is betették a szánkba

30 évvel ezelőtt alakult meg a hazai elektronikus színtér egyik legismertebb és legelismertebb csapata az Anima Sound System.

A Prieger Zsolt vezette formáció talán legnagyobb erőssége az, hogy időről-időre képes a megújulásra, feladva a már bevált sémákat valami egészen másba kezdeni. Zenéjük különlegességét a stílusok keveredése adja, amiben jelen van a modern elektronikus tánczene, acid jazz, reggae és dub, hiphop és trip hop, magyar népzene, klezmer és afrobeat is.

Idézzük fel, hogyan telt ez a 30 év a zenekar életében, kik játszottak „Anima-mezben” és milyen kiadványaik jelentek meg ez idő alatt. A zenéket a Magyar Popkulturális Értéktár archívumából válogattuk.

Koncertjegy az akkor 10 éves zenekar egyik budapesti fellépéséről

Hajnal volt

Az Anima Sound System zenekart Prieger Zsolt alapította, 1993 nyarán Szombathelyen. A zenekedvelő fiatalember már a 80-as évek végén létrehozott egy formációt, amelyik zajzenét játszott, és írt experimentális színházi darabot, de aztán rájött, hogy a popműfaj az, amiben a legsokszínűbben és a leggyorsabban kifejezheti magát.

Az Anima másik alapítója – és jelenleg is tagja – Zsolt testvére, Prieger Szabolcs. Németh Gergely későbbi csatlakozásával jött létre a zenekar irányát meghatározó hármas. 1994-ben jelent meg első kazettájuk (Anima 001/1994). Tíz évvel ezelőtt előkerült első koncertfelvételük 1994 novemberéből. Egy nagykanizsai fellépésen az alaptrió kiegészült Rozmán Zoltán dobossal és Kovács Kata hegedűssel. A csapat akkor még folk-beütésű, instrumentális dub-reggae-t játszott.

’68

1995-ben jelent meg Shalom című lemezük, és ezen masszív elektro-dub alapokba szervesen illeszkedő világzenei motívumok, finom ízléssel komponált számok és kristálytiszta vokál. Németh Gergely és Prieger Zsolt, a zenekar producer-szerző-párosa ezután sem tudott hibázni. 1997-ben jött ki az Anima című album, rajta egyik legnagyobb sikerük, a ’68 című szám, és más kísérleti, népzenés, dubos, de mindenképpen speciálisan „animás” dal. És szintén egy legendás lemezük a 20 évvel ezelőtt megjelent Aquanistan is, A dalok között találunk lassabbat, gyorsabbat, meditatívat, szerelmest és pörgőset, mindez hol politizáló, hol könnyedebb – magyar és angol – szövegekkel. 

A zenekar – rengeteg hazai fellépés mellett – már korai éveiben bejárt számtalan kelet-európai várost, és a sikereikre Nyugat-Európában is felfigyeltek, koncerteztek Berlintől Londonig az összes jelentős fővárosban, játszottak nemzetközi fesztiválokon, és olyan ismert előadókkal dolgoztak együtt, mint Dee-Phazz, Terry Lee Brown Jr., és a Transglobal Underground.

Sose lesz vége

A zenekar felállása a kezdetek óta többször változott. Az alaphármason kívül 1999-ig a szkreccsmester DJ Cadik határozta meg az Anima Sound System hangzását. Már az 1994-es első kiadványukon a zenekar tagja volt a fúvós hangszereken játszó Németh Tamás, aki sajnos 2021-ben elhunyt. Jelenleg az Animában is játszik a Strong Deformity-ből ismert Kováts Tibor, aki itt gitáros és billentyűs. És egy érdekesség: az együttesnek az évek során két Rozmán Zoltán nevű dobosa is volt.

Az első énekesnőjük Bognár Szilvia, akinek nevéhez számos népdal ihlette Anima-muzsika fűződik, mint a Rakjuk a tüzet, a Csángó vagy a Csillagtalan. És ő az, aki a mai napig vissza-visszatér a zenekar koncertjeire. Őt váltotta Németh Juci, akinek a nevéhez szintén egy Anima-sikerkorszak kötődik 1997-2004 között. 2008-tól Prieger Zsolt lánya, Fanni lett az együttes énekesnője, aki aztán 2017-ben távozott. Azóta ő az, aki hol benne van a zenekarban, hol nincs. A ghánai-magyar Telma Lincoln 2017 óta adja hozzá az afrikai gospeles-funkos-soulos ízt a dalokhoz. Az Animának jelenleg három énekesnője is van: Prieger Fanni, a színésznő Törőcsik Franciska, valamint Telma Lincoln.

Igaz szerelem

Szóba jöttek már a nagylemezeik, de vegyük most sorra mindegyiket. Három kiadvány Bognár Szilvia énekesnő nevéhez köthető (Shalom, 1995; Hungarian Astronaut, 1996; Anima, 1997). A Németh Juci-időszakhoz is három nagylemez tartozik, Salamon András Közel a szerelemhez című 1999-es filmjének a zenéje, a 2000-ben kiadott Gipsy Sound Clash és a 2003-as Aquanistan albumok. A 2006-os We Strike című – angol nyelvű – lemezükön Jeremy Thompson londoni MC-t és Kása Juli énekét hallhattuk. Prieger Fanni volt az énekesnő a 2010-es Tedd a napfényt be a számba és a 2014-es Gravity And Grace korongokon.

Emellett 2018-ban megszületett az Anima & Animus című feldolgozáslemez, amelyen a magyar könnyűzenei élet színe-java adja élő saját értelmezésében az Anima Sound System-dalokat (Presser Gábor, Müller Péter Sziámi AndFriends, Csík Zenekar, Jazzékiel, és még sokan mások). Ugyancsak 2018-as a Szabad (’68 Remixes)című anyag, valamint a 2020-as Tekerd meg és táncolj! remix-gyűjtemény. És a 2021-ben megjelent The Big Gypsy Sound Clash Rework Album-ot is említhetjük, amelyen a bő húsz évvel azelőtti lemez anyagát frissítették fel kortárs előadókkal kollaborálva.

Tedd a napfényt be a számba

Nyolc év szünet után, 2022-ben jelent meg legutóbbi nagylemezük, a Szomnakuno amely a korai kétezres évek hangulatát idézi, a Gypsy Sound Clash és az Aquanistan című albumok egyszerre lebegős és sokrétű zenei világa által, ugyanakkor visszatértek a roma zenei hatások is. Az album legtöbb számát Prieger Fanni énekli, de hallhatunk egy dalt Törőcsik Franciska előadásában is.

És nincs megállás, a zenekar idén több új lemezt is ígér – természetesen a legkülönfélébb műfajokban. Közben nagyszabású, több európai várost is érintő turné is vár az Animára, első nagykoncertjük április végén lesz a szintén születésnapos, de még „csak” 20 éves A38 Hajón, ahol vendégművészekkel lépnek színpadra, Frenk, Nové Soma, Mitsoura, Szász Veronika VENI, és a Romano Drom-énekes, Kovács Antal is velük zenél majd. És biztosan elhangzanak 30 év dalai közül olyan klasszikusok, mint a ’68 és a Romano Funk, a Vigyél el és a Csinálj gyereket, a Müezzin és a Tedd a napfényt be a számba. És sok más kitűnő zene, amiért az Animát – immár 30 éve – szeretjük.

Megjelent az Index.hu-n.