Kezdődik az Országos Táncháztalálkozó – Sebestyén Márta kapja az idei Táncház Díjat

Idén immár 43. alkalommal rendezik meg az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt: a Kárpát-medence legnagyobb élő népművészeti eseményének nyitótáncházát április 5-én este tartják a Fonóban, majd 6-án és 7-én a Papp László Budapest Sportarénában folytatódnak a programok. Az idei Táncház Díjat Sebestyén Márta népdalénekes, előadóművész kapja.

A háromnapos találkozó péntek este a Halljunk szót…! című koncerttel egybekötött nyitótáncházzal veszi kezdetét a Fonó Budai Zeneházban, ahol a világ minden részéről érkező táncházkedvelők találkozhatnak. Az est fókuszában a határon túlról érkező hagyományőrző zenekarok állnak majd, a programban magyarpalatkai, kalotaszegi, szászcsávási és gyimesi táncrendek szerepelnek.

Fotó: Váradi Levente

Szombaton a Papp László Budapest Sportarénában az Aprók bálján mindenki kipróbálhatja magát a népi játékokban és az ügyességi versenyekben, a Tánchagyományaink programrészben pedig a folklórban leggazdagabb Kárpát-medencei tájegységeket és a hazai nemzetiségeket ismerhetjük meg. Ezen a napon látható és hallható még egyebek mellett a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség és a Martin György Néptáncszövetség gálaműsora, Novák Ferenc erdélyi férfitáncokról szóló előadása, a Táncra ítélem magamatcímű, Foltin Jolán emlékére rendezett fotókiállítás, illetve az Ókútból friss víz című koncertsorozat. A kisebbeket a tücsökringató és az aprók tánca, valamint számos kézműves program várja, a kamasz korosztály táncházában a Sarjú banda muzsikál. 

Az esti gálaműsor keretében kerül sor a Táncház Egyesület és az OTP Bank által alapított elismerések – a Táncház Díj és a Táncház Érmek – átadására. A Táncház Díjat idén Sebestyén Márta népdalénekes, előadóművész, míg a Táncház Érmeket a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes, Sztanó Hédi televíziós filmrendező, Galát Péter néptáncpedagógus, a Jókai Néptáncegyüttes „Hosszúléptűek” csoportjának vezetője, Nagy Tímea néptáncpedagógus, a Martenica bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője, Tóth Judit néptáncpedagógus, az Urban Verbunk Junior együttes művészeti vezetője és Váradi Enikő néptáncpedagógus, a Kárpátalja Néptáncegyüttes ügyvivője veheti át Berán Istvántól, a Táncház Egyesület ügyvezető képviselőjétől és Both Miklóstól, a Hagyományok Háza főigazgatójától.

Fotó: Orbán Miklós – Táncház Egyesület

Vasárnap délelőtt mintegy 300 gyermektáncos tölti be a küzdőteret a Magonc nyitányon, majd felnőtteknek és gyermekeknek szóló tánctanítások és bemutatók következnek. Az ezt követő Minden magyarok táncán a világ minden részéről érkező táncosok fognak széki táncokat táncolni. Az először 2011-ben megrendezett és a maga nemében teljesen egyedülálló esemény a világ számos pontján élő szórványmagyarságot, a határon túli magyarságot és a magyarországi magyarokat egyesíti a tánc erejével. A nap második felében koncert és táncház várja az érdeklődőket az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Vujicsics együttessel és vendégeivel, köztük az immár Táncház Díjas Sebestyén Mártával. Végül, a rendezvényt záró gálaműsorban a táncháztalálkozó „fesztiválzenekara” és több száz, népviseletbe öltözött táncos a nagyközönséggel együtt idézi fel a hajdani falusi bálok hangulatát, amit az össztánc követ.

Mindezek mellett a Népművészeti Kirakodóvásáron hagyományos népművészeti tárgyakkal, valamint a népi művészetből táplálkozó képző- és iparművészeti alkotásokkal találkozhatnak minkét nap az érdeklődők.