Blues saját képre formálva – Interjú a Bluestone énekesével, Vasicsek “Öcsi” Jánossal

A Bluestone majd’ egy évtizede, 2014 tavaszán alakult. A blues és a rockblues klasszikusait adják elő saját arculatukra formálva. 2015-ben megjelent első lemezük, a Live at Muzikum, amelyen több dalban közreműködik Tátrai Tibor. Hat évvel később csatlakozott a zenekarhoz az új énekes, Vasicsek János „Öcsi”. Vele készült a Bluestone első stúdiólemeze, a No. 1. című, amit a közelmúltban mutattak be élőben. Az együttes énekesével beszélgettünk.

BluesTONE, vagy BlueSTONE?

Kőmíves „Stone” András alapította a zenekart, ezért a szójáték. Az ő gitár sound-jára alapul a Bluestone hangzása. Három éve hívtak a zenekarba, a legnagyobb örömömre, mert több együttesben énekelek, de a szívem csücske a blueszene, abban érzem igazán otthon magam. A banda minden tagja muzsikál más-más formációkban. Molnár Dániel dobol a Pribojszki Mátyás Bandben, a Kardos-Tomor-Molnár Trióban, amelyben basszusgitárosunk, Tomor Barna is játszik, Nemes Zoltán, Mr. Jambalaya, aki többek között a Spo-Dee-O Dee-ban billentyűzött.

A Bluestone No. 1. című stúdióalbumán ugyan 11 dal, tíz feldolgozás és egy saját szerepel, ám ez utóbbi kétnyelvű, így mégis tizenkét számot kap a hallgató?

Igen. Matematikailag úgy jön ki, hogy a lemezen közreműködik Hobo, aki hozta a Tisztelet Muddy Watersnek című HBB klasszikust. Mi elé tettük a Mannish Boy-t, az eredeti, angol nyelvű Muddy Waters-dalt. Saját számunk A végtelen reggel. Zenéjét zongoristánk, Nemes Zoltán írta, jómagam pedig a szövegét. Érdekes szám. Kértem Zolit, hogy valami Tom Waits-est írjon, ami blues is meg nem is. Kézdy Luca csodálatosat hegedül a dalban. A Bluestone angol nyelvű zenekar, ezért angolul írtam meg a dalszöveget. Az Akusztik koncertre kértek tőlünk magyar számot, így aztán átírtam A végtelen reggelt.

A lemezen olyan neves zenészeket hallhatunk, mint Kézdy Luca, Földes László Hobo és Little G Weevil. Lucát említetted, a többiekkel milyen a kapcsolatotok?

Little G, azaz Szűcs Gábor fellépett velünk a Muzikumban, a lemezbemutató koncerten. Tavaly óta szoros az együttműködésünk Hobóval, aki már három koncertünkön is vendégeskedett. Megszerette a zenekart, meg valamilyen érthetetlen okból engem is megkedvelt. Azt tanácsolta, csináljunk egy magyar nyelvű, tematikus lemezt. Hobo mentorálásával most írom a szöveganyagot.

Mi az említett tematika?

Laci azt tanácsolta, írjak panoptikumot. Én helyszínül egy belvárosi bérházat választottam. Technikában szintén segített Hobo, amikor azt javasolta, először prózában fogalmazzam meg a szereplők sorsát.

Ez jól hangzik. Megjegyzem, Hobo úttörő a tartalmas blues szövegek írásában, miközben az eredeti amerikai dalok mondanivalója meglehetősen egyszerű.

Kettősség bennem, hogy a blueszene a véremben van, ugyanakkor intellektuálisabb szövegeket írok, amiket egyszerűsíteni kell a műfaji elvárásoknak megfelelően. Nagy példaképem Sztevanovity Dusán, de ebben az esetben Horváth Attila gondolkodását követem, aki egyszerűségében nagyszerű és mély szövegeket ír.

Általában a zenére születnek a dalszövegek, s nem fordítva. Persze ez alól kivétel a Hobo Blues Band…

Igen, eddig ilyet nem csináltam. Jobban szeretem, ha megkapom, akár csak a harmóniamenetet, akkor biztosan együtt lélegzik majd a szöveg a muzsikával. Mindegyik dalszöveg mellé odaírom, milyen groove-ot képzelek hozzá. Tehát nem versek lesznek megzenésítve.

Ha már vers, tavaly jelent meg Borostyán című versesköteted.

Az AkiMer zenekarral – ami igazi supergroup, Tátrai Tiborral, Micheller Myrtillel, Vastag Gáborral, Gyenge Lajossal, Szkladányi Andrással, Szabó Károllyal – hat éve adtuk ki első lemezünket, a Visz a víz címűt, ami után bennem maradt egy csomó szöveg. Úgy döntöttem, kiírom magamból. Így született a kötet. Most éppen a másodikon dolgozom. Nem tartom magam költőnek. Költő József Attila, Babits Mihály, Kosztolányi Dezső. Az önértékelésem rendben van: nem vagyok szerénytelen, de nagyarcú sem. Kilenc évesen írtam az első versemet. Mondjuk úgy, hogy jó barátságban vagyok a magyar nyelvvel. Koncerteken is szoktam verseket szavalni, ha úgy adódik. Feleségemmel, Nagyváradi Erzsébet, Jászai-díjas színésznővel és fiammal, Vasicsek Botonddal, aki rendező szakos hallgató a Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig zenés irodalmi esteket tartunk.