Ki nyeri el a legendás fehér Fendert?

Guitars for C.A.T. címen országos gitáros tehetségkutató versenyt hirdetett Pulius Tibor, a Supernem gitárosa. Jelentkezni március 15-ig lehet az internetről letölthető zenei alapra rögtönzött szólóval.

Virtuális előválogató

Manapság a virtuális tehetségkutatók bevett gyakorlatnak számítanak, köszönhetően a mindennapjainkat meghatározó számítástechnikának, no meg a Covid-járványnak, amennyiben a kényszerű bezártság kikövetelte a kibertérben szervezett közösségi eseményeket.

„Ma már szinte bárki tud otthon stúdiószintű felvételt készíteni, minden gitáros rendelkezik megfelelő hangkártyával és zeneszerkesztő programmal” – magyarázta Pulius Tibor, aki előzetesen elbírálja majd a jelentkezők videón beküldött produkcióit. Ő játszotta fel a bő egyperces zenei alapot (dob-basszus-két gitár), ami alapvetően rock, finom funky beütéssel. Eme meghatározó stílusjegyek dacára nem kizárólag rockgitárosok jelentkeztek, mert például versenybe szállt egy ukulelés is.

Élő zsűrizés a középdöntőben

A középdöntőt Kóródi Tamás Youtube csatornáján közvetítik élőben a hónap végén.

Lukács Petával, Mohai Tamással, Nagy Ádámmal és Kóródi Tomival megnézzük a versenyben maradt produkciókat” – árulta el Pulius Tibor.

A muzsikusok kiválasztják azt a nyolc jelentkezőt, akik egyenes ágon a döntőbe jutnak, további négy kedvencre a közönség szavazhat. A nézők osztott képernyőn követhetik a zsűri munkáját, s a produkciókat, mi több, a hallottakat-látottakat kommentelhetik, amely bejegyzésekre a zsűritagok igyekeznek választ adni.

Győztesek a közönség előtt

A döntőre május 25-én, a csóri Effekt Feszten kerítenek sort.

„Itt mindenki három-négyperces szabadon választott produkcióval léphet színpadra. Ezek közül választjuk ki a legjobb hármat” – magyarázta Pulius Tibor, én pedig neki szegeztem a kérdést: vajon mi alapján?

Nem igazán a technikai tudás a döntő, persze az is számít, de fontos az improvizációs készség, a dallamvezetés, a stílusérzék, az intonáció, a frazirozás, a feeling, röviden az összhatás” – felelte a muzsikus, megjegyezve: azért hívott más-más műfajban alkotó gitárosokat, hogy több szempontból, nagyobb rálátással tudjanak dönteni.

Fődíj a legendás fehér Fender

A fődíj ikonikus hangszer, egy Fender Stratocaster standard olympic white 2010 USA. Ilyen fehér gitárt használt Jimi Hendrix, aki hangszerét Izabella névre keresztelte. De Ritchie Blackmore, Eric Clapton vagy Jeff Beck kezében gyakorta látni efféle Stratot, miként Bencsik Samu védjegye szintén ez a Fender volt.

„Sokoldalú, univerzális hangszer, amire minden háztartásban szükség lenne. Hangja hetven éve meghatározó a pop-rock-, blues zenében. Azóta változatlan ez a gitár, ahogy Leo Fender annakidején megálmodta” – dicsérte a hangszert Pulius Tibor, Guitars for CAT webshop tulajdonosa, menő gitárok forgalmazója.

Szavait mi sem bizonyítja ékesebben, mint Hank Marvin játéka a Shadowsban, illetve az Iron Maiden gitárosai, Adrian Smith és Dave Murray metál hangzása, amelyek oly távoliak egymástól, akár Csór Dohától.