Koronát nem adnak prézliért! – Húsz éve aktív a Kowalsky meg a Vega

Napjainkban úgy jellemezhetnénk a Kowalsky meg a Vega stílusát, mint „számtalan stílusirányzatot magába olvasztó, populáris, dallamos rockzenét.” Ezzel szemben a kezdetekben sokkal funkosabb, hiphopposabb dalaik születtek, gondoljunk csak az ikonikus Nem minden szarka farka című dalukra. 

Nem minden szarka farka tarka

2006 egyik slágere, a Nem minden szarka farka tarka című daluk a jól ismert nyelvtörőt teszi refrénjének alapjává. Ez a dal Forradalom Rt. albumon jelent meg. Tulajdonképpen a csillogás, a külsőség kritikája (az értékszemlélet helyett), amelyet a nem minden arany, ami fénylik a sötétben közmondás is egyértelműsít a dalszövegben. Az „inkább úr a pokolban mint szolga a Mennyben” világosan reflektál az úrnak lenni, királynak lenni külső tényezőtől és belső értékektől való függésére. 

Hogy vagy?

A Még nem éden című albumukon található Hogy vagy? című daluk témája az érzelmek irányába mozdul el. A Kowalsky meg a Vega legtöbb dalában a pozitív létszemlélet fontosságát közvetíti, ilyen a Hogy vagy is, amely a nehéz időszakokon való átlendüléshez nyújt kapaszkodót. „Ha mennie kell hadd menjen, és jöjjön bármi, ha jönnie kell!”

Egy világon át

Alaptémája párkapcsolati jellegű, amelyben az igazi értékek nem a tárgyi javak, sokkal inkább az, ami belül van. Emellett a mulandóság témája is felmerül, amely nem okoz szorongást, sokkal inkább keretezi az alaphelyzetet. A párkapcsolat lényege: egymás mellett lenni „egy világon át.” Egy másik fontos mondanivalója: egymást felemelni kell, nem pedig lefele húzni. Vagy ahogy Kowalsky fogalmazza meg: „szeretni nem azt jelenti, hogy két ember egy igát von, hanem a másikat biztatni, repülni, biztatni, repülni, biztatni, repülni.”

Amilyen hülye vagy én úgy szeretlek

Tipikus bulizós dal a Még nem éden című albumukon megjelenő Amilyen hülye vagy én úgy szeretlek. Életigenlő, pozitív létszemléletet közvetítő zenéjük sokak számára lehet kapaszkodó, és ebben a dalukban kedélyes, könnyen emészthető formában dolgozzák fel a saját és mások hibáinak elfogadását. 

Ki van találva

Zenei munkásságukról általánosan elmondható, hogy az egyik alapvető mondanivalójuk, hogy az életet élni kell, hiszen az nem tart örökké, ehhez pedig fontos az önmagunk és egymás elfogadása, illetve a jóra való törekvés. A Ki van ez találva törvényszerűségeket forgat ki, ezáltal találó módon hívja fel figyelmet az élet rendjére és a fizikai törvényszerűségekre, vagy ahogyan a szövegíró fogalmaz: „Mindennek oka van, ez tökéletes világ.”

Mindezeket számba véve úgy tűnik, a Kowalsky meg a Vega nem prézlizte el ezt az utóbbi 20 évet, sőt, idén már egy közös klipet is forgattak a Budapest Arénás koncertjükön a közönséggel. Te ott voltál? 

Megjelent az Index.hu-n.