Kozma Orsi a Várkert Bazárban koncertezett

A Várkert Akusztik február 22-i koncertjén, Kozma Orsi pályafutásának fontos állomásait idézte meg. A Kozma Orsi Quartet muzsikusai (Cseke Gábor, Hárs Viktor, Pusztai Csaba) újragondolva adták elő az énekesnő nagy zenei találkozásait, a Kimnowaktól, a Jazz+Az-on, a Cotton Club Singers-en keresztül, a swing korszakon, a Barbra Streisand-esten át legutóbbi lemezéig.

Fontos zenei állomások

A műsor döntő többsége Kozma Orsi-dalokból állt. Az est alapjául a hat esztendővel ezelőtti Találkozások címet viselő MÜPA-koncertje szolgáltak.

„Ezért is választottuk címnek, hogy Találkozások újra” – árulta el az énekesnő, aki hangsúlyozta: most teljesen más koncertet kaphattak a nézők, hallgatók a Rendezvényteremben.

S azért is ez a cím, mert nem először jártam a Várkert Bazárban, így újra találkozhattunk a közönséggel” – fűzte hozzá, utalva Let’s swing című, saját quartettjével adott estre, illetve a Hot Jazz Band-el közös adventi koncertjére.

Fotó: Várkert Bazár

A saját dalok mellett hallhattunk Novák Péter szerzeményeket, abból az időszakból, amikor Orsi az egyik legkeresettebb vokalistának számított, például a Kimnowak zenekarban, vagy Dés László kompozíciókat a Jazz+Az korszakból, amely zenekarral befutott, továbbá Barbra Streisand-dalokat, a Barbra Streisand! – és én? címet viselő produkciójából.

Orsi meglehetősen sokszínű előadóművész, aki a szving, a dzsessz, a pop, a musical műfajában egyaránt otthonosan mozog. A muzsika mellett prózát is ígért az énekesnő, tudniillik a dalok között megosztja gondolatait, élményeit a kompozíciókról. Nem kizárólag a zenében jelenik meg az improvizáció – hiszen a Kozma Orsi Quartet mégis csak dzsessz zenekar –, de a szövegben úgyszintén, mert hogy mikor is szólal meg az énekes, azt a pillanat inspirálja.

„De ha csak úgy, akármikor jössz, sosem fogom tudni, hány órára öltöztessem díszbe a szívemet…”

A Várkert Bazár Rendezvényterme lehetőséget kínált a közönség és az előadó közti bensőséges kapcsolatra. Orsi bevallotta: a színpadi jelenlét számára mindig ünnep, mint mondta: ilyenkor díszbe öltözteti a szívét, akár a Kisherceg rókája.

Óriási energia átadás-átvétel számomra egy koncert. Minden egyes találkozás más, de mindig rengeteget kapok a közönségtől” – mondta Kozma Orsi, aki a fellépésein igyekszik mindent átadni, amit gondol.

„Most új köntösben adtuk elő a dalokat. Azokat, amiket különösképpen kedvelek” – mondta az énekesnő.

Változik a világ, ez legutolsó korongjának címe.

Fotó: Várkert Bazár

„A lemez annak a korszaknak, ami több évet takar, a lenyomata, amikor készült. Arról szól, ami velem történt akkoriban, például a covid-járvány alatt” – így Kozma Orsi, majd elárulta: nem tudatosan, mégis dramaturgiai ív mentén követik egymást a számok a CD-n.

Lételeme az éneklés

Az egyszerű zeneszerető halandó nem gondolná, hogy egy olyan rutinos énekes, mint Orsi mind a mai napig énektanárhoz jár. Pedig így van, Kovács Brigittához.

Szinten kell tartanom magam, olyan produkciókban veszek részt, amik ezt megkövetelik” – magyarázta, s példaként említette a Cotton Club Singers-t, amely koncertjein igen magas hangokat kell kiénekelnie, miközben ő alapvetően mezzoszoprán.

„Amíg más edzőterembe jár, addig én az énektanárommal tartok jó másfél órás edzéseket” – mondta Orsi, megjegyezve: nem kizárólag fellépések előtt, rendszeresen.

„Brigitta nem pusztán énektanár, hanem anya, pszichológus, aki rengeteg dologban segít mind a mai napig – fogalmazott Kozma Orsi. – Lételemem az éneklés, ezért igyekszem odafigyelni magamra.”