Lemezbemutatókkal, koncertekkel és táncházzal zárja az évet a Fonó

A két ünnep között, december 28-tól négy napon keresztül megannyi koncerttel és táncházzal vár mindenkit a Fonó. A Budai Zenházban 30-án hagyományosan Jazz Előszilvesztert tartanak, az évet pedig a Fonó Folk Szilveszter, az ország legnagyobb óévbúcsúztató táncháza zárja, ahol a résztvevők szó szerint áttáncolnak az új évbe.

Indie pop és magyar folk

A nyitókoncert a Pandóra Projekt duóé. Major Dorci és Végh Janka Zsuzsanna különleges vokálokkal fűszerezett szövegcentrikus dalai alapvetően indie -folk, avagy ethno – pop hangzásúak, egyszerű magyar népi motívumokkal vegyítve. Első kompozíciójuk 2021 februárjában jelent meg Aki érdekel  címmel, majd egy klip is érkezett hozzá, ami részt vett a Magyar Klipszemlén. A következő esztendőben a Palóznaki Jazz Pikniken és a Művészetek Völgyében muzsikáltak, de találkozhattunk velük az Akváriumban és a Magyar Zene Házában is. 2023-ban saját lemezzel rukkoltak elő, amely a kör motívumára épült. A 28-i este vendége a The Roving Chess Club lesz, zenéjük az angolszász folkból táplálkozik.

Fotó: Pandóra Projekt

Rock a középkorból

Másnap a Bordó Sárkány különleges világával ismerkedhetünk meg. Saját meghatározásuk szerint „középkori világzenét” játszanak. Az autentikus, magyar és európai középkori dalokat és táncokat bátran ötvözik saját elképzeléseikkel, megalkotva ezzel semmihez nem hasonlító zenei világukat.

Ugyanezen az estén az Alexander Petrovics Koktél friss formációját szintén meghallgathatják a résztvevők. A több más zenekarban aktív alapító tagok vallják, hogy „az Alexander Petrovics Koktélban az a jó, hogy sosem tudhatod, mit rendelsz valójában és ha a Kárpát-medencét meg lehetne inni, akkor valószínűleg Alexander Petrovics Koktélnak hívnák.” Az Agócs Márton és zenésztársai által alapított zenekar igazi unikum a világzenei palettán.

Előszilveszter swing ritmusban

A Jazz Előszilveszteren, december 30-án, generációjának egyik legkiforrottabb és legtehetségesebb dzsessz-zongoristája, Balázs József lép színpadra triójával. A számos formációban és földrészen sikert sikerre halmozó muzsikus ezúttal olyan ismert zenésztársakat hívott maga mellé a színpadra, mint testvére, Balázs Elemér (dob) és Pecek Lakatos Krisztián (bőgő), Zana Zoltán (szaxofon).

Hasonló minőségben folytatja az előszilveszteri koncertfolyamot a Tóth Viktor Skylark Metropolitan. Legendás szaxofonosunk többszörösen az év altszaxofonosa és zeneszerzője díjjal kitüntetett alkotó, aki muzsikájával, előadásaival és workshopjaival bejárta az egész világot. Ahogyan eddig megjelent nyolc albumán is megszokhattuk, úgy ezen a koncerten is a nagyszerű zenészektől egy különleges repülésre számíthatunk a swing alapú modern dzsessz tájai fölött. A trió további tagjai: Cseh Péter (gitár), Fonay Tibor (bőgő)

Az Intergeese három fiatal zenészből (Horváth Áron, Mohácsy Lőrinc Ágoston, Fekete Zoltán) álló triója zárja az estét, akik vallják: „Célunk olyan zenei utat találni, amely hű az elődökhöz, de releváns és friss marad a mai kor zenei világában is.”

Táncoljunk át az új évbe

A hagyományos Fonó Folk Szilveszter az ország legjobb szilveszteri táncháza, amely reggelig tart, több zenekarral több teremben folyik a tánc, az óriási szilveszteri mulatságon a Zeneház vendége a Szászcsávási zenekar, a Kalász Banda és a Rézeleje Fanfárosok. A vonós táncok mellett lehetőség lesz moldvai táncokba is bekapcsolódni, a Fonó vendéglátása pedig különleges menükkel készül erre az alkalomra, amelyet külön lehet megrendelni. Részletek és jegyek a fono.hu weboldalán.

Címlapkép: Pandóra Projekt