Makám 40 – Jubileumi koncert kortárs költők verseivel

Jubileumi koncerttel ünnepli a 40. születésnapját a Makám zenekar november 25-én a Fonóban. A rendezvényen az elmúlt négy évtized legkedveltebb Makám dalait, illetve a nemrég alakult Makám Quartet kortárs költők verseire épülő műsorát hallgatják meg az érdeklődők. 

Idén 40 éve, hogy a hazai folkdzsessz és világzenei színtér egyik legismertebb és legfontosabb szereplőjének számító, 2022-ben Magyar Örökség Díjjal kitüntetett Makám együttes Krulik Zoltán vezetésével megkezdte pályafutását. Az 1984-ben alakult formáció kezdetben a gitáros-zeneszerző korábbi zenekara, a Creatív Stúdió Öt nyomdokain haladva főként improvizatív kortárs zenét játszott, majd az évek haladtával mind összetételében, mind stílusában sokat változott. Debütáló albumukon (Közelítések, 1988) még főként improvizatív szerzemények szólnak, későbbi korongjaikon viszont már magyar népdalok átirataival (SkanZen, 1999) vagy éppen adventi énekekkel (9 Colinda, 2001) találkozhat a hallhatóság. Emlékezetes alkotásuk a 2003-as Anzix, mely a nők szemszögéből reflektál a balkáni háborúra, de a 2004-es Almanach is a sikeres albumaik sorát gyarapítja. A Makám életművéhez hasonlóan színes az együttesben zenélő vagy a csapat valamely produkciójában közreműködő művészek névsora: többek között Grencsó István (szaxofon, fuvola), Borlai Gergő (dob), Szalai Péter (tabla), Czakó Péter (basszusgitár), Krulik Eszter (hegedű), Szokolay Dongó Balázs (fúvósok), illetve Bognár Szilvia, Herczku Ágnes, Hornai Zóra, Lovász Irén, Palya Bea és Szalóki Ági énekesek erősítették hosszabb-rövidebb ideig a formációt.

A folyamatosan formálódó, megújuló és a mai napig rendkívül termékeny alkotóközösség számára a költészet sem idegen, ahogyan azt Krulik Zoltán 2014-es Petri-dalok, illetve a Makám 2015-ös Holdfényt vetettem és 2019-es Budapest éjszakája szól című albuma bizonyítja, Petri György, Weöres Sándor, illetve Ady Endre megzenésített verseivel. Hasonló vállalkozás az idén tavasszal alakult – Okos Viola (ének, hegedű), Krulik Zoltán (gitár, vokál), Bata István (basszusgitár, vokál) és Restás Gergő (ütőhangszerek, vokál) – alkotta Makám Quarteté is, mely formáció kortárs költők alkotásaiból dolgozott fel egy csokorra valót, verslemezük felvétele már meg is kezdődött a Pannónia Stúdióban.

Hogy a születésnapi koncert ne csak az összegzésről, elmúlt négy évtized legnépszerűbb, legemlékezetesebb Makám-szerzeményekről szóljon, a program első felében a Makám Quartet áll majd színpadra, hogy a Művészetek Völgye, a Petőfi Felhő Fesztivál és a Borostyán Fesztivál után a Fonóban is bemutassa kortárs költőink – Falcsik Mari, Jász Attila, Jónás Tamás, Lackfi János, László Noémi, Szabó T. Anna, Térey János és Tóth Krisztina – megzenésített alkotásait, míg az est második részében a jelenlegi Makám zenekar hallható majd Krulik Zoltán mellett Magyar Bori énekessel, Kuczera Barbara hegedűssel, Eredics Dávid fúvóssal, Bata István basszusgitárossal és Varró Zoltán dobossal.

Címlapkép: Facebook / Makám / Krulik Marcell