Már ég a gyújtózsinór, nemsokára robban a Dinamit

Németh Gábor életművén áttekintve, kirajzolódik a hetvenes évektől mai napig tartó hazai rocktörténet, tudniillik a dobos-zenekarvezető-zeneszerző majd’ minden jelentős együttesben megfordult, legyen az a Skorpió, a P.Mobil, a Beatrice, a Bikini – hogy kiemeljek a sorból néhányat. A Dinamit, amelynek egyik alapítója volt 1979-ben, idén ünnepli negyvenötödik születésnapját, amelyet május 25-én a Barba Negrában különleges koncerttel tesznek emlékezetessé.

Utolsó nagy robbanás

Különlegessel, amennyiben – miként a cím is sejteti: Utolsó nagy robbanás! – az eredeti felállás (Vikidál Gyula, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula, Németh Alajos, Németh Gábor) utolsó alkalommal lép együtt színpadra. A Dinamit, bár negyvenöt éve alakult, mindössze három esztendő után leállt, s szünetelt egészen 2009-ig.

Skorpió után Dinamit

A három alapító muzsikus: Papp Gyula billentyűs, Szűcs Antal Gábor gitáros, Németh Gábor dobos, még a Skorpió zenészeiként felvetették: legyen énekese és szövegírója a bandának. Mindkét posztot Frenreisz Károly töltötte be.

„Karesz úgy alapította a zenekart, hogy ő az énekes, a szövegíró, a zenekarvezető, és az jól is működött. Mi ugyan gondoltunk Révész Sanyira, Demjén Rózsira, de nem voltak viták, csak felmerültek, mint lehetőség” – mesélte Németh Gábor, s azt is: a csapat végét a mérhetetlenül sok koncert okozta.

„Nehéz elképzelni, milyen ötven bulit lejátszani egy hónapban. Szállodákban, autókban, repülőkben alszik az ember éjszaka, nem otthon” – magyarázta a zenekarvezető, dobos, hozzáfűzve: belefáradtak, úgy döntöttek, szétválnak útjaik. Frenreisz folytatta Új Skorpió néven Tátrai Tiborral és Papp Tamással, a többiek, Gábor öccsével, a Mini basszusgitárosával, Németh Alajossal megalapították a Dinamitot.

A banda két saját lemeze előtt készített egyet Szűcs Juditnak. Noha a Dinamit kemény rockot tolt, a Judith című, 1979-es korong hamisítatlan diszkó- és popzene, rajta Judith bátyja, Szűcs Antal Totya nagy slágere, a Járd el a Zorba dalá-t.

Ellenszélben

Kihagyhatatlan a korban elterjedt „lemezgyári zenekar” címke felemlegetése, lévén ez, illetve az ellenséges sajtóvisszhangok vezettek a csapat feloszlásához.

„Erdős Péternél jártunk négyen, s bejelentettük, hogy Dinamit néven szeretnénk egy rockegyüttest csinálni, s három szóba jöhető énekesre gondoltunk: Charlie-ra, Révész Sanyikára és Vikidál Gyulára” – idézte fel a lemezgyár menedzserénél tett látogatást Németh Gábor.

Horváth Charlie a Generál után Észak-Európában vendéglátózott az Olympiával, a Révész fémjelezte Piramis a csúcson volt, akkor jelent meg a Nagy buli című koncertlemezük. A P.Mobilnak ellenben nem jelenhetett meg „Az első nagylemeze”. 1978. május 1-én mutatkozott be az Ifiparkban a Korál, amelynek demóját Vikidál énekelte fel, a Mobilosok tudta nélkül, ám végül nem igazolt át Balázs Fecóhoz.

„Az Erdőssel folytatott beszélgetéskor kiderült, ahhoz a fajta zenéhez, amit mi szeretnénk csinálni, egyedül Gyula hangja passzol” – emlékezett a dobos.

A debütáló két kislemez (Tinédzser dal / Neked adnám a világot, Mi ez az érzés? / Igazság) két nap alatt elfogyott a boltokból, két nagylemezük dupla aranylemez lett. A P.Mobil, az Edda, a Piramis és a Korál mellett telibe találták a fiatalokat.

Fotó: Dinamit

A siker ugyan vitathatatlan volt azonban a Dinamit kisvártatva, 1982-ben feloszlott.

„Sokat írtak ellenünk az újságokban. Először nem foglalkoztunk vele, lemezeket csináltunk, teltházak előtt játszottunk. Erdős azt mondta, az ellenreklám is reklám. De ez az ellenreklám hatott a gyerekekre, volt egy szűk mag, amelyik artikulálatlanul üvöltött a színpad előtt, hogy ÁRULÓ! Gyula idővel kikészült. Megesett, hogy a buli után sírva fakadt. Máskor idegi alapon elment a hangja. Nem tehettünk mást, abbahagytuk” – mondta Németh Gábor.

Közel három évtized csend

Huszonnyolc esztendei szünetet követően, megalakulásuk harmincadik évfordulóján Németh Gábor úgy vélte, valahogy meg kell emlékezni a jeles dátumról.

„Az eredeti felállás nem állhatott össze, mert az öcsémet teljesen lefoglalta a Bikini, évi száznál több bulit csináltak” – emlékeztetett a dobos.

Lojzi helyett Zselencz Lászlót, az Edda, a P. Box, a Beatrice basszerosát kérték fel, a Dinamit új énekese Kálmán György, a Pandora frontembere lett, akit Csiga Sándor dalszövegíró ajánlott figyelmükbe. Nosza, 2010-ben felvették a Játszd, ahogy akarod nagylemezt, amit a Petőfi Csarnokba mutattak be, nagyszámú, lelkes érdeklődő előtt. 2011-ben Jankai Béla érkezett Papp Gyula helyére, aki a P.Mobilba igazolt, rá három évre Rudán Joe váltotta Kálmánt, s újra felénekelte a 2010-es lemezt. Jelenleg Scholtz Attila (Cry Free, Heep Freedom) a Dinamit frontembere.

2019-ben készítették a 40 éves fennállás ünnepére koncertlemezüket. A Barba Negrás bulin az eredeti felállással, Vikidál Gyula mellett Rudán Joe is énekelt, valamint a második nagylemezen Totya mellett gitározó Lugosi László fia, Dani, a Polytrip frontembere élesztette újra édesapja virtuóz futamait.

Május 25-én az 1979-es alapcsapat búcsúzik a közönségtől.

„De mindenki színpadra lép, aki valaha játszott a zenekarban” – ígéri Németh Gábor. „Még nem próbálunk, majd a buli előtt öt alkalommal, ugyanis mindenki tudja a számokat.”

Megjelent az Index.hu-n.