MÉG A CHAT GPT IS FEJET HAJT ELŐTTE – ÖT VILÁGZENEI KÉPVISELŐT MUTATUNK BE – 1. RÉSZ

Létezik-e egyszerre népszerű és minőségi műalkotás? A chat GPT szerint nem. De sikerült meggyőzni! Lássuk, mivel!

Amikor a Chat GPT-vel arról beszélgettem, hogy létezik-e egyszerre népszerű és minőségi műalkotás, meglehetősen lesújtó véleménnyel volt mindaddig, amíg be nem dobtam a népi kultúrát. Mint fogalmazott: „Teljesen egyetértek, a széles körben elérhető szellemi termékek is lehetnek magas minőségűek, és a népi kultúra erre jó példa. A népi kultúra hosszú évszázadokon keresztül terjedt szájról-szájra, és ezáltal széles körben elterjedt, azonban ezek a hagyományok és alkotások mégis nagyon magas minőségűek és autentikusak. Ezek a művek nemcsak szórakoztatnak, de értékeket közvetítenek és megőrzik az adott kultúra identitását és történelmét.” A folk, a népi kultúra elemei nap mint nap felcsendülnek a rádiókban, gondoljunk csak a Bagossy Brothers Company, a Margaret Island vagy épp Szabó Balázs Bandája zenéire, akik előszeretettel építik be a poposabb zenéjükbe a népi kultúra elemeit is. 

Zenei válogatásunkban öt, világzenét képviselő együttest mutatunk be. 

1. Besh o droM

Az 1999-ben alakult formációt Barcza Gergely és Pettik Ádám alapította. Nevük jelentése cigány nyelven: ’üld meg az utat’, azaz ’indulj el’, a Besh o droM emellett magyar nyelven egyértelműen bevonzza a „besodrom” szót is. A jó kedélyű, vidám, vitalitással teli zenéjük széles körben népszerűvé vált, többek között Mexikóban és Ausztráliában is felléptek. Bátran és meglehetősen kreatívan nyúlnak a folk elemeihez, példa erre a Macsó hímzés, vagy épp a Nekemtenemmutogatol című lemezük. 

2. Gypo Circus

Egy olyan formáció, amelyben a zenészek a punkot, a gypsyt és a balkáni ethnót ötvözve teremtették meg saját hangzásvilágukat. A 2011 óta működő zenekarnak eddig négy kis- és két nagylemeze jelent meg, többek között feldolgozták Ganxsta Zolee és a Kartel A szerb határ felé című dalát is. Friss, energikus zenéjük és lendületes színpadi jelenlétük egyértelműen megalapoznak a jókedvnek. A Vadvirág című daluk nagyon jól reprezentálja azt az atmoszférát, amelyet teremtenek.

3. Napra

Már az első nagylemeze előtt népszerűvé váló Napra Both Miklós vezetésével indult 2004-ben és egészen a 2010-es második feléig aktívan működött. Az akusztikus és elektronikus hangzások ötvözésével megalapozott, népzenéből építkező zenekar már az első, Jaj, a világ! című lemezével elnyerte a Fonogram-díjat. A különböző zenei stílusok és népi hagyományok találkozásának következtében létrejövő egyedi hangzásvilágot nemcsak itthon, hanem külföldön is nagyra értékelték. A Napra napjainkban már nem aktív ugyan, de zenéi még mindig aktuálisak. 

4. Zuboly

A lassan húszéves Zubolyt Ágoston Béla alapította 2005-ben. Busa Pista beatbox szólamai mellett nyitottságukat egyértelműen alátámasztja a különböző zenészekkel és DJ-kkel való együttműködés, illetve a meglehetősen széles palettájú hangszerek megszólaltatása, kezdve a tilinkóval a dorombon át egészen a xylorimbáig (külalakra egy nagyobb xilofonra hasonlító ütős hangszer). Az ő feldolgozásukban vált népszerűvé az Indulj el egy úton című moldvai csángó népdal, illetve az ő szerzeményük a Másfélmillió tépés Magyarországon című dal is.

5. Csík János és a Mezzo

Csík János neve mindenkinek ismerős lehet, a Csík Zenekar prímásának egy másik formációja a 2018-ban alapított Csík János és a Mezzo. Lendületes, jó hangulatú zenéjük a népies, folkos dallamokon alapszik, elegyítve néhol jazzesebb, máshol poposabb műfajokkal. Munkásságukon átüt az örömzenélés ténye még akkor is, amikor melankolikusabb dallamokat játszanak. 

Az információk a popkulturális.hu oldalról származnak.

Megjelent az Index.hu-n.