Megalakult a Szakcsi Jazz Egyesület 

A Szakcsi Jazz Egyesületet augusztusban jegyezték be 23 taggal, s Szakcsi Lakatos Béla halálának első évfordulóján mutatta be a sajtónak a vezetőség, ifj. Szakcsi Lakatos Béla, László Attila, Balázs Elemér, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, valamint Ráduly Mihály, a Budapest Jazz Clubban (BJC). 

A BJC esti emlékkoncertje előtt megtudhattuk: minden generáció képviselteti magát az egyesületben, amelynek bárki tagja lehet, a kikötés annyi, hogy aktív muzsikus legyen.

– Apám reggeltől estig zongorázott, szerelmes volt a hangszerbe – emlékezett ifj. Szakcsi Lakatos Béla zongorista, hozzáfűzve: édesapja szellemiségét igyekeznek megőrizni, továbbadni a zene iránti elkötelezettségét.

– A muzsika iránti teljes odaadás jellemezte – szögezte le László Attila, Liszt-díjas jazzgitáros, aki kifejtette: olyan zenei közeget teremtett játékával, felfogásával, ami világszinten egyedülálló, a köpönyegéből kibújt zenészek játéka pedig különbözik az európai vonaltól.

– Nem csak szavakkal tanított, hanem azzal a szenvedéllyel, ahogy leült a zongorához – árulta el Szőke Nikoletta, Junior Prima díjas dzsesszénekes, megjegyezve: – Amikor együtt vagyunk az ilyen fantasztikus muzsikusokkal, természetesnek vesszük a jelenlétüket, s amikor már nincsenek köztünk, akkor tudatosul, milyen nagyságokkal dolgozhattunk.

Forrás: a38.hu

– Nincs az én generációmban olyan művész, akire ne lett volna hatással Béla bácsi – szögezte le az énekesnő, majd elárulta, hogy bár mindössze néhány alkalommal léphetett fel vele, mégis konkrét mondatok maradtak meg benne, mint például: ne féljen kockáztatni, ne féljen hibázni. – Talán ezért is volt képes a folytonos megújulásra – vélekedett Szőke Nikoletta.

– Tanárom, keresztapám, gyerekkori példaképem volt, annyira közel állt hozzám, mintha saját apám lett volna. Számomra ő a nagybetűs zenész, nem dzsesszzenész, ZENÉSZ, s a nagybetűs ember – vallotta be Oláh Kálmán, Liszt- és Erkel-díjas zongoraművész.

– Nem csupán zenei, emberi téren ugyancsak fontos, előremutató dolgokat mondott – emlékeztetett Balázs Elemér, Artisjus- és Szabó Gábor-díjas dobos, s kifejtette: Szakcsi Lakatos Béla a magyar dzsessz európai, világszintű hírnöke volt, amely tevékenységét az egyesületnek kötelessége folytatni. – Az ország olyan helyeire is igyekszünk eljuttatni a műfajt, ahol ismeretlen a dzsesszmuzsika – ígérte a dobos-zeneszerző, hozzátéve: törekvésük, hogy a műfaj méltó helyére kerüljön.

– Együtteseinkkel szeretnénk lehetőséget adni mind több fiatalnak a bemutatkozásra, hiszen Szakcsi Lakatos Béla is bízott a fiatalokban, szerette őket – zárta gondolatait Balázs Elemér.

– A zene és Isten töltötte ki minden gondolatát, e kettő között létezett. Soha nem gyakorolt, mindig alkotott – fogalmazott Ráduly Mihály, fuvola és szaxofonművész, a legendás Syrius zenekar egykori tagja, majd kiemelte: 2018 óta dzsessz muzsikus nem kap Liszt-díjat, ekkor alapították a Máté Péter-díjat, ám az azóta átadott huszonhatból mindössze kettővel tüntettek ki dzsesszzenészt.

A Szakcsi Jazz Egyesület egyik fő törekvése, hogy dzsesszzenészek számára művészeti középdíjat hozzon létre, a kulturális kormányzattal karöltve.

A BJC gálakoncertjét követően a Müpa szervez „Szakcsi – Visszhangok” címmel emlékkoncertet, november 10-én.

Címlapkép: a38.hu