Méhnyakrák-, drog- és alkoholellenes előadás iskolák számára ingyen – Interjú Lobó-Szalóky Lázárral

A Dirty Slippers tizenkét esztendeje tart  érzékenyítő koncerteket – Suliturné címen – középiskolásoknak, középiskolákban. A zenekar az egészséges életmódot igyekszik népszerűsíteni. Az énekes-gitáros-dalszerzővel, Lobó-Szalóky Lázárral beszélgettünk.

A muzsikus elárulta: Suliturné programjuk koncerttel egybekötött méhnyakrák, drog és alkoholellenes ingyenes előadás iskolák számára. A most induló körút alkalmával Debrecenbe is ellátogatnak, ahol legutóbb nyolc éve jártak.

Fotó: El Fragotsis

„Hazai és külföldi fellépéseink mellett nem egyszerű egyeztetni időpontokat az iskolákkal, de küzdünk azért, hogy minden pénteken meglátogassunk legalább egy, ha lehet, két iskolát” – fogalmazott Lobó-Szalóky Lázár, aki mesélt az előadásokról, amelyeket tanítási időben tartanak.

Dirty Slippers – Egy a vége (egy korábbi, 2020-as felállásban készült felvétel)

„Saját hangtechnikát viszünk, így teljesértékű koncertélményt adunk a diákoknak, aulákban, sportcsarnokokban, ahová tanórák között érkeznek” – magyarázta a zenész.

A koncert után a közönség soraiba ülnek, hogy az éjszakai életben esetlegesen rájuk leselkedő veszélyekről beszélgessenek.

„A koncerteken nagyon aktívak a fiatalok, a beszélgetéseken pedig figyelmesen hallgatnak bennünket” – mondta Lobó-Szalóky Lázár, hozzátéve: a közelmúltban kapott egy levelet, amelyben egy levélíró bevallotta, hogy jó ideje szerette volna kipróbálni a kokaint, azonban eszébe jutott a májusi Suliturné program, melynek hatására inkább hazament a buliból, ahol mindenféle partidrogot akartak rátukmálni.

Dirty Slippers – Nem titok (egy korábbi, 2020-as felállásban készült felvétel)

A külföldi koncertekkel cseppet sem túlzott a muzsikus, hiszen a Dirty Slippers idén már négyszer járt az Egyesült Királyságban. Több helyi rádió lejátszási listájára is felkerültek.

„Wide Open című dalunkat a legnagyobb brit rockzenei adó, a Planet Rock is bemutatta, amely hatalmas megtiszteltetés.” – mesélte a muzsikus.

Ráadásul lemezt készítettek az Abbey Road stúdióban, George Shilling producer irányításával. A közelmúltban írt az együttesről a London Daily.News. A „Hungarian stars Dirty Slippers’ album cover photos made in London” című cikk szerzője megjegyzi: „Idén februárban jelent meg a Honest Kid című daluk, amely Manchesterben és Birminghamben is felkerült a rádiós slágerlistákra, majd márciusban Guildfordban adott sikeres koncertet a banda. Áprilisban folytatódott a sikertörténet, a Honest kid’s videoklip lett az első magyar zenekar klipje, amit világpremieren mutattak be, s amely minden kontinensen debütált egy-egy releváns zenei oldalon.”

„Harmincnégy évesen nincsenek irreális elvárásaim, hogy majd a readingi fesztivál nagyszínpadán szerepelünk. Jó lenne kint megragadni stabil klubzenakarként, azt gondolom, ez egy reális és elérhető cél. Kisebb koncertirodák rendszeresen érdeklődnek utánunk, aminek örülünk és több együttműködés már elindult és sikeres lett. E mellett persze nagyon szeretünk itthon játszani, állandó törekvésünk, hogy a legkisebb településeken is elérhetőek legyünk, bárhol a Kárpát-medencében” – foglalta össze Lobó-Szalóky Lázár.

Megjelent az Index.hu-n.

Címlapkép: Tommy Rowland