Melyiket a hatvan közül – Péntek este indult A Dal 2024

A Dal címmel 2012 óta rendez a köztévé zenei tehetségkutató show-műsort. Kezdetben az Eurovíziós Dalfesztivál honi indulóját választotta ki a zsűri és a közönség. 2020-tól a dalverseny magyarországi produkció, tudniillik nem nevezünk fellépőt az Eurovíziós Dalfesztiválra.

Televízió az Unióban

A lehetőség, hogy magyar előadó részt vehessen a dalversenyen 1993-tól adatott, amikor az MTV teljes jogú tagságot kapott az Európai Műsorsugárzók Uniójában (EBU). A szervezet legismertebb produkciója az Eurovíziós Dalfesztivál, amit első ízben 1956-ban rendeztek és közvetítettek. Ugyan attól az évtől már lehetett tévékészülékeket kapni hazánkban, s három esztendeje próba adásokat is sugároztak a Széchenyi-hegyi kísérleti adóról, azonban ’56-ban nem dalfesztivállal foglalkozott Magyarország.

Tehát 1993-ban lehetőség adódott, hogy kis hazánk bemutatkozzon az Eurovíziós show-ban, Ljubljanában. Szulák Andrea megpróbálta, ám az Árva reggel című dal nem jutott el a döntő mezőnyébe.

Majdnem a dobogón

A rákövetkező évben nem kizárólag továbbjutott, de negyedik helyen végzett a magyar dal, Jenei Szilveszter Kinek mondjam el vétkeimet? című szerzeménye, Bayer Friderika tolmácsolásában. Ennél előkelőbb helyezést többet nem értünk el. Megjegyzem, negyedik lett 1979-ben a Dschinghis Khan, soraiban két magyar – miként akkor mondták – disszidenssel, Késmárky Marika, alias Edina Pop-al és Leslie Mandokival.

2004-től bevezették az elődöntős rendszert, így biztosítva szereplést még több ország számára. Rá egy esztendőre a NOX a Forogj, világ! című számával tizenkettedik lett. Rúzsa Magdi 2007-ben kilencedik helyezést ért el.

Hazai TV show

A Dal tehát 2012-ben indult, Eurovíziós nemzeti dalválasztó műsorként. Ekkor a Compact Disco mehetett a nemzetközi megmérettetésre, ahol a huszonötödik helyen zárt. Bye Alex 2013-ban tizedik, Kállay-Saunders András 2014-ben ötödik, Boggie 2015-ben huszadik, Freddie 2016-ban tizenkilencedik lett. Az AWS 2018-ban huszonegyedikként végzett. Pápay Joci 2017-ben nyolcadik helyezést ért el, s ő indult utolsó magyar versenyzőként 2019-ben, akkor azonban nem jutott döntőbe. 

A tizenharmadik évad

Úgy vélem, nem komoly veszteség, hogy nem a kétes minőségű európai közízlésnek megfelelő dalokat, előadásokat kell keresnie a zsűrinek és a közönségnek, amelyek helyt állhatnának az Eurovízió víziójában, hanem valóban értékes produkciók mérettethetik meg magukat A Dalban.

Idén változott a zsűri:  Wolf Kati helyére  Szandi, Mező Misi helyére Németh Lojzi érkezik. Ferenczi György 2021, míg Egri Péter 2022 óta foglalnak helyet a döntnökök közt.

Ma este indulnak az előválogatók hatvan dallal.

Címlapkép: A Dal 2024 zsűrije (MTVA)