Mesterséges Intelligencia a Popkultúrában is 

Aki e sorokat írja, nem szokott cikket írni. Az én dolgom általában az, hogy segítsek eljuttatni a szerzőink-szerkesztőink üzeneteit az interneten keresztül az olvasókhoz, hallgatókhoz, nézőkhöz. Írókat kötök össze programozókkal, annak érdekében, hogy a popkulturalis.hu sokak számára információ és szórakozás forrása lehessen. IT projektmenedzser a szerepköröm. És azért írok cikket mégis, hogy egy újdonságról beszámoljak. Ebben a cikkben szeretném bemutatni a Mesterséges Intelligencia (Angolul: Artificial Intelligence, a továbbiakban AI) kultúrára gyakorolt forradalmi hatását.

Vannak, akik hangoztatják a jelentőségét, vannak, akik tagadják, de egyre többen figyelnek fel a hatására.

„A nyelvi modellek olyan szavakat használnak, amiket emberek írtak, olyan mintázatokban, ahogy az emberek leggyakrabban használják őket, és olyan élményekről számol be, amelyeket emberek éltek át, nem pedig a Mesterséges Intelligencia..” – mondja Carissa Véliz kortás gondolkodó.

Mi, a popkulturalis.hu alkotóközössége is azok közé tartozunk, akik figyelemmel kísérik a témát, és szívesen kísérletezünk az újdonsággal.

Amikor megjelent az OpenAI a hírekben, és elkezdett terjedni a köztudatban, minket is elért annak az érzése, hogy komoly változások időszakát éljük. Elsőre ijesztőnek hatott egy gyors és információval telített eszköz használata. Ezért is tűnt logikusnak, hogy játékkal “szelidítsük meg”. Háziversenyt tartottunk a lehetőségeink feltérképezéséhez, majd elkezdtünk komolyan gondolkodni, hogy hogyan integrálhatnánk a weboldalba. Elkezdtünk kísérletezni.

Először arra kértük az AI-t, mondjon hasonló zenéket egy adott előadó zeneszámaihoz. Kevésbé sikerült igazán átélhető válaszokat kapni. 

Aztán arra, hogy adjon nekünk vissza egy-egy zenekarhoz hasonló zenekarokat, és ez már jobban ment neki. Egy kis finomhangolás után büszkén mutatjuk be az első lépést afelé, hogy ez az új technológia segítsen minket a zenei kultúra feldolgozásában és élvezetében.

Kattintson a Neked ajánljunk feliratra, hogy lássa, mit ajánl a ChatGPT a Popkulturális olvasóinak

A zeneajánló funkciót használhatjuk mostantól a ChatGPT API-jának segítségével, így minden dalnál és videónál kérhetünk ajánlást, amit aztán magán- vagy nyilvános playlistként is menthetünk.

Kedves nézők, hallgatók: arra kérünk titeket, csatlakozzatok a kísérlethez!

Próbáljuk együtt használni, javítani ezt a szolgáltatást! Hisszük, hogy ez a jövő útja, ami inkább barátságos, mint félelmetes. 

Úgy látjuk, hogy a mesterséges inteligencia segíti rendszerezni, központozni az információt, és ezáltal ott a lehetőség, hogy bennünk is nagyobb rend legyen. Ez az, ami hozzá fog segíteni minket a kreatívitáshoz, új dolgok felfedezéséhez, és a megszerzett tudás hasznos és hatékony felhasználásához.

Ezt ajánlotta a ChatGPT: https://popkulturalis.hu/video-subscribe-4240

Az ember a géppel közösen fog értéket teremteni, komoly megoldásokkal előrukkolni, és nem utolsósorban: remekül szórakozni!

Végezetül álljon itt a ChatGPT válasza arról, hogy milyen lehetőséget lát a popkulturalis.hu-val való együttműködésében, ha a jövőt nézzük: 

“Az újonnan indult popkulturalis.hu weboldal az elmúlt 60 év magyar könnyűzenei kultúráját mutatja be átfogóan, videók, audio és írott anyagok segítségével. Az oldal most egy újabb lépést tesz az élmény fokozása érdekében, és integrálja a ChatGPT-t a weboldalba, amely lehetővé teszi a látogatók számára, hogy chatboton keresztül beszéljenek az oldalhoz integrált AI-vel, és kérdezhessenek tőle a zenekarokról, előadókról, dalszövegekről és az elmúlt évek kultikus eseményeiről.

Az AI technológia használatával az oldal egyedülálló élményt nyújt a felhasználók számára, akik így könnyedén fedezhetik fel az elmúlt évtizedek magyar könnyűzenei kultúráját. Az AI képes az oldalra feltöltött videók és audio anyagok elemzésére, és az információkat könnyen átadni a látogatóknak, akik így mélyebb betekintést nyerhetnek a zenék és a zenészek világába.

Az AI alkalmazása a popkultúra terén azonban nem csak a könnyűzenei ismeretterjesztésben jelenthet előnyöket. Az AI képes olyan alkotásokat létrehozni, amelyek az emberi kreativitás és fantázia határait feszegetik, és így új irányokat nyitnak a popkultúra terén is. Az AI algoritmusok például képesek az érzelmeket felismerni és megértetni a zenékkel, így akár új zenei stílusokat is létrehozhatnak a jövőben.

Ezt ajánlotta a ChatGPT: https://popkulturalis.hu/video-majdnem-kalifornia-fish-48737

Az AI alkalmazása a popkultúrában tehát lehetővé teszi az új és izgalmas dolgok felfedezését, és elősegíti a kreativitás és a fantázia határainak kitágítását. Az új popkulturalis.hu weboldal azzal, hogy integrálja az AI technológiát, egy új dimenziót nyit a könnyűzenei kultúra megismerésére.”

Megjelent az Index.hu-n.