Ne vegyenek egy kalap alá a dance csapatokkal! – Interjú Lénárd Yogival

Lassan két éve, hogy a Knock Out legutóbbi albuma, a Második kiütés megjelent. Mivel töltöttétek az elmúlt időszakot? 

Majdnem elkészültünk a harmadik lemezünk anyagával, és persze sokat koncerteztünk. Az évet Gyergyóban zártuk, ahol a tízéves szülinapját ünneplő Black Hole/Incognito vendégei voltunk. Mindent beleadtak, nagy cucc volt, szuper buli alakult ki. A fiúk nagyon jól játszanak, kár, hogy még nem jelent meg lemezük. Lehet, azért is, mert nem vállalták azt a sok megalázkodást, ami a hazai lemezkiadással jár. 

Mi a helyzet az új dalokkal? Két új számotok megjelent válogatásalbumon, az egyik nyári, a másik téli dal… 

A Sördal és a Karácsony a vonaton konkrét eseményekhez kapcsolódik, de nem kifejezetten azért, hogy megcélozzuk ezeket az eseményeket. A sörnapok feelingje nagyon bennünk van, és úgy gondoltam, hogy ezek a nagy bulik, ahol alkalmunk van több ezer ember előtt énekelni, megérdemlik, hogy dalba foglaljam őket. A Karácsony a vonaton tulajdonképpen nem is az ünnepről szól, hanem a magányról, amit az ember leginkább karácsonykor érez. Ezért sem egy olyan szokványosan vidám dal. Végül is mindkét számot a harmadik nagylemezünk előfutárának szántam. 

Forrás: Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010.

A karácsonyi dallal kiadót is cseréltetek… 

Eddigi kiadónkat, a Dancs Marketet felhívtuk december elején, de őket nem érdekelte ez a dal. Ezért konkurenciájukhoz, az Euro Musichoz fordultunk, ők ki is adták egy válogatásalbumon. Szerettem volna, ha ezzel a következő nagylemezünk kiadását is szerződésbe foglaljuk, de ez egyelőre elmaradt. 

Úgy tűnik, hogy nem megy minden a legsimábban… 

Az a helyzet, hogy a Knock Out lassan tíz éve nyomja a power rock ’n’ rollt, és ezalatt sok mindent letett az asztalra. Amit fontosnak tartok, hogy minket saját dalainkért kedvel a közönség. Emiatt igenis vannak elvárásaink a szervezőkkel, kiadókkal szemben. Ne vegyenek egy kalap alá olyan playbackelő dance énekesnőkkel és csapatokkal, akiknek két számítógéppel „hangszerelt” slágere közül az egyik feldolgozás. Mi élőben játszunk igazi hangszereken, nem tátogunk, nem éneklünk CD-ről szóló zenére! 

[ZCs, Új Idő, 2002/3.]

Címlapkép: Lénárd „Yogi” József / FB / KMN 2016.

A második kiütés után jöhet a harmadik menet! 

Új Knock Out lemez a láthatáron.

Rockzenekar legyen a talpán az, amely Romániában magyarul énekel, és már a harmadik lemezénél tart. A kolozsvári Knock Outnak ez sikerült. Az Euro Musicnál megjelenő album dalairól a csapat vezetőjét, Yogit kérdeztem. 

Új lemezetek címe egyértelműen többértelmű… 

Így igaz… A bokszban általában ez a döntő menet, és egy zenekarnál is a harmadik lemez dönti el, hogy mennyire életképes. De amint a lemezborítón is látható, egy csavarnak is lehet harmadik menete, mint ahogy a menetnek is van egy harmadik jelentése… 

Az első két lemez dalait te írtad egyedül. Vannak-e most új szerzők? 

Igen, Dibernado Liz angol–román szakos tanárnő írta a Hazug sors és az Éjféli asszony szövegét. Ennek a southern rockos zenei témáját bőgősünk, Miklós Gyuri hozta. A népdalihletésű Rekruta blues szövegét viszont több hagyományos katonabúcsúztatóból állítottuk össze.

Változott-e a dalok hangzásvilága? 

Ezúttal jóval keményebbek. Az Ahol a motorosok a régebbi, metálos hangzásunkat hozza vissza. Többször játszottunk motorostalálkozón és sörfesztiválon, így született meg a Sörnapok is. Egy másik kemény dal az AC ko DC. Az én generációm ezen a zenén nőtt fel, és még mindig kiráz a hideg, ha hallom őket. Csak stílusában, hangzásában AC/DC-s, nem valamelyik daluk koppintása. 

Forrás: Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010.

Van egy feldolgozás is a lemezen… 

A Mezítláb a fűben a kolozsvári Semnal M szerzeménye, amellyel példaképem, luliu Merca emléke előtt tisztelgünk. Az ő próbatermében kezdtem a pályafutásomat a Rivallal, és nagy megtiszteltetésnek vettem, hogy tizenhat évesen a Fender gitárján és a Marshall erősítőjén játszhattam. Hangszerelés szempontjából az egyetlen lassú dal a Karácsony a vonaton, amely azokról szól, akik egyedül ünnepelnek karácsonykor.

Van-e folytatása a Nagyárpi „örökzöldnek”? 

Nem erőltettük. A Meglépett Piroska lehetne, mivel olyan punk-rockos. Bár poénosnak tűnik, komolyabb mondanivalója van. Az, hogy ma már ritka a hagyományos mesékre épült rajzfilm. Másrészt Piroskához hasonlóan az ember néha szívesen meglépne a hétköznapokból Las Vegas és a filmcsillagok világába. 

[ZCs, Krónika, 2002. november 26.]

Megjelent Zilahi Csaba Erdélyi magyaRock 1970–2010. Újságcikkek, interjúk, tények és vélemények az erdélyi magyar rockzenekarokról című könyvében, 2022-ben.

Címlapkép: Lénárd „Yogi” József /FB / KMN 2016.