Neten a csend hangjai – Interjú 2009-ből a kolozsvári Voices of Silence zenekarral

A kolozsvári Voices of Silence pár hónapja új lemezzel jelentkezett, amit a Lemezmustrában már bemutattunk. Ám a The Human Saga dalai továbbra is csak interneten elérhetőek, CD-re hivatalosan nem kerültek. Többek közt ennek okairól kérdeztük a zenekar alapítóját, Vincze Szabolcsot. 

– Manapság sajnos mindenki az internetről „szerzi be” a kedvenc zenéit. Ezért úgy döntöttünk, jobb, ha az albumot feltöltjük a netre, mert így legalább több emberhez eljuthat a zenénk. A The Human Saga ingyen hallgatható és letölthető a honlapunkról. 

Előző lemezetek, a Thunderground 2002-ben jelent meg. Miért készült ilyen sokáig a The Human Saga?

Nem akartuk elsietni. Időközben sok változáson ment át a zenekar. Többen közülünk megnősültek, Zolinak kisfia is született… Tizenöt éve zenélünk, és ennyi idő alatt az ember értékrendje megváltozik, főleg ha a zene nem megélhetőségi forrás, „csak” hobbi. 

A neten látható CD-borító szerint a dalok java része közös szerzemény, míg az egyiket Nimród írta, akit sokan az Altarból ismernek. Az ő dala hogy került a lemezre? 

A VOS-szerzemények java részét Feri írta, és néhányat én. Miután megvan a zenei alap, mindenki a saját része- ivel hozzájárul, hogy megszülessen a végső változat. Nimród régi barátunk, aki 2006 óta több koncertünket is hangosította. Mivel nemcsak jó zenész, de kiváló hang- mérnök is, megkértük, legyen ő a lemez hangmérnöke. Ugyanakkor régóta szerettünk volna zenét írni vele, így született meg a Hungry for Life, amely remélhetőleg nem az utolsó dal, amit vele írtunk.

voices of silence
Fotó: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

A lemez elkészülése után két tagcsere is történt. Hogyan illeszkedtek be az új fiúk? 

Őszintén szólva nem könnyű a két alapember helyettesítése… A dobosunk, Gindele Gábor tíz éve csatlakozott a zenekarhoz, és vele beérett, kiforrott a VOS hangzásvilága. De az év végén hazaköltözött Nagykárolyba. Neki is fájdalmas volt a búcsúzás, nekünk is, de nem várhattuk el tőle, hogy a távolság ellenére is folytassa velünk a zenélést. A billentyűsünk, Ercsey Feri a feleségével tavaly Amerikába költözött, de ő továbbra is tagja a zenekarnak. Az internetnek köszönhetően továbbra is együtt írjuk a Voices Of Silence zenéjét. Az új srácok fiatalabbak pár évvel, mint mi, és új energiát hoznak a zenekarba. Feri helyét Panduru Dorin vette át, a dobokhoz pedig Moca „Bobby” Răzvan ült, aki Gabica előtt már dobolt a bandában.

A hazai rockmezőny második vonalának elismert zenekara vagytok. Szerinted van-e esélyetek ezzel a fajta prog-power metallal betörni az élvonalba? 

Ez nem egy kommersz stílusirányzat, ezért nem is futtatják a médiában. De mi mindent megteszünk azért, hogy a zenénk és koncertjeink színvonalasak legyenek, és ennek köszönhetően a Voices of Silence az ország egyik legismertebb metálzenekara. Hamarosan összeállítunk egy akusztikus programot, lemezt, új nótákat írunk, és remélhetőleg minél több hazai és külföldi koncerten részt fogunk venni.

voices of silence
Fotó: Zilahi Csaba / Erdélyi magyaRock 1970-2010

Bár a zenekar tagjainak java része magyar, kezdettől fogva angol nyelvűek a dalszövegeitek. Gondolom, ennek egyik oka az, hogy megpróbáltok külföld felé is „kacsintgatni”. Lett-e valamilyen eredménye ennek az eltelt bő tíz év alatt? 

A zenekar szövegírója Ercsey Feri, akinek a szavait idézem: „a rockzene anyanyelve az angol”, és nem tudom, érdemes-e csak magyarul vagy csak románul énekelni Romániában. A mi zenénk mindenkinek szól! Az angol szövegeknek és persze az internetnek köszönhetően a zenénket már a világ több országában is hallgatják.

Ercsey Feri másfél éve Amerikában él. Nem próbálta ott is terjeszteni az albumot? 

Az internet jóvoltából a zenénk mindenhol hallgatható vagy letölthető, egy komolyabb promóció viszont hatalmas összegekbe kerül. De Magyarországon szívesen fellépnénk, ott ugyanis még nem játszottunk, és szeretnénk eljutni néhány ottani fesztiválra.

Van-e valamilyen kapcsolat a pszichológusi szakmád és a zene vagy zenélés között? 

Az államvizsga-dolgozatomat zeneterápiából írtam. Remélem, hogy a közeljövőben lehetőségem lesz ezzel komolyabban foglalkozni. 

[ ZCs, Szabadság, 2009. szeptember 2. ]