Olyan színesre festették a magyar könnyűzene égboltját, hogy a colorStar ma is látszik

A ColorStar az egyik legelső magyar gyártású színes televízió volt, 1977 után sok magyar otthon dísze, már ha a túlmelegedés miatt nem robbant fel, mint ahogyan az többször is megesett azokban az időkben.

A colorStar együttes 1996-ban robbant be a hazai zenei életbe. Fennállása alatt végig izzó hangulatú koncerteket adott, a pszichedelikus-elektronikus zenét játszó formáció volt a budapesti klubélet egyik legnépszerűbb szereplője.

Volt. Ugyanis 2022 novemberének végén egy közleményben megköszönték a közönségük 26 éven át tartó támogatását, és bejelentették, hogy inaktívnak nyilvánítják magukat. 

Következzenek a legjobb colorStar-dalok, szigorúan e sorok írójának ízlése szerint!

Tánczene űrutazáshoz

A Vidámpark együttesből kivált zenészek első fellépése az 1996-os Sziget Fesztiválon volt, Vurstli néven. Az alapító tagok közül ketten, Keleti András énekes-gitáros és Szalay Péter gitáros-dalszerző mindvégig tagja volt a colorStarnak. 1998-ban jelent meg első lemezük, a Heavenicetrip!. Addigra már ez a formáció volt az egyik legnépszerűbb „élő zenés-partis” csapat Budapesten, az instrumentális acid rock vonal képviselője, a Másfél és a Korai Öröm mellett. Süss Fel Nap, Gödör, West Balkán. Ezeken a helyeken rendszeresen fellépett.

Six Steps on the Moon (1998)

Következő albumuk, a Via La Musica 2001-ben jött ki. A zenekar megtartotta pszichedelikus tánczenei stílusjegyeit, de az első lemezhez képest több énekkel adták elő a számokat. Keleti András egyre inkább elkezdett magára találni az énekes-frontember szerepében. Viszont 2002-ben távozott az alapító basszusgitáros, Balahoczky István.

Waterfront (2001)

A 2004-es Komfort című lemezen már egy billentyűs-sampleressel öttagúra bővült zenekar játszott. Ekkor már voltak külföldi fellépéseik is, de igazán sikeresek itthon tudtak lenni. Erre az albumra és az utána következő 2009-es colorStarra Tarnóc János költő, műfordító írt angol dalszövegeket, aki azóta sajnos elhunyt.

Another day (2004)

Az ötödik sorlemez, a 2012-es Flow lezárt egy korszakot. Az album készítése közben távozott a zenekarból az alapító tag, dobos Farkas Zoltán. Keleti András ekkor már a Budapest Bárban is énekelt, Szalay Péter pedig már ezelőtt is tagja volt több más zenekarnak (Korai Öröm, Fókatelep). 2010 után lényegesen kevesebbet léptek fel, mint azelőtt. Két stúdiólemezt adtak még ki (Solarize, 2014; Time is the Drug, 2019), közben nagyszabású előadásokkal ünnepelték 20., majd 25. születésnapjukat.

Solarize (2014)

A colorStar fellépései azért is lehettek sikeresek, mert náluk a zene, a fények és a vizualitás együtt teremtették meg egy „utazás” élményét. A közönség nagy része végig táncolt koncertjeiken, „beszívták” őket a nem ritkán 10 perces szerzemények.

Falling (2004)

2022. november 4-én telt házas koncertet adott a zenekar az A38 Hajón, jelen állás szerint ez volt az utolsó fellépésük. A felállás – ahogyan 2012 óta mindig – ez volt: Keleti András (ének, gitár), Szalay Péter (gitár), Máté Szabolcs (szintetizátor, ének), Sándor Dániel (dob) és Somogyi Ferenc (basszusgitár).

Befejezésül jöjjön Minden colorStar-koncert Utolsó Dala, a fergeteges és utolérhetetlen

Aalomadalom!

Megjelent az Index.hu-n.