Póka Egon Művészeti Akadémia a diplomás könnyűzenészekért

Szeptemberben indul a Miskolci Egyetem kortárs könnyűzenész alapképzése. A rég vágyott szak az egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Kar Könnyűzenei Intézete és a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával megvalósított Póka Egon Művészeti Akadémián (PEMA) folyik majd.

Felsőfokon muzsikálni

Egy éve a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetén indult kortárs könnyűzenei alapképzés, amely elsőként biztosított felsőfokú oktatást a műfajban alkotni vágyók számára. A Póka Egon Művészeti Akadémián szeptemberben kezdődik a kortárs könnyűzene BA-képzés, méghozzá nyolc szakirányon, úgymint basszusgitár, billentyűs hangszerek, szaxofon, harsona, trombita, gitár, ütőhangszerek és ének. Az alapszak tavaly kapta meg a felsőoktatási akkreditációt. Az oktatás, a Miskolci Egyetemmel együttműködésben, a tervek szerint a PKÜ telephelyén, a budapesti Hajógyári-szigeten zajlik majd.

Az elképzelés a névadóhoz, a két esztendeje elhunyt Máté Péter-díjas  Póka Egon muzsikushoz kötődik, aki társaival elindította és vezette a Kőbányai Zenei Stúdiót, ahol középfokú végzettséget szerezhetnek az ifjú tehetségek. A megvalósítás lányát, a Petőfi Kulturális Ügynökség oktatási igazgatóját, Szakadáti-Póka Vanesszát dicséri, aki elárulta: épp a közelmúltban számolgatta, hogy az első gondolatok, tervek több mint öt éve merültek fel.

„Az első hivatalos tárgyalások 2019-ben zajlottak” – mondta.

A felsőoktatási akkreditáció megszerzése bizony időigényes folyamat.

Fotó: Bach Máté

Középpontban a diákok

Póka Vanessza édesapját idézte: „zenekarban játszani csak zenekarban lehet megtanulni”, amikor arról beszélt, hogy elsődleges céljuk azt a plusz tudást átadni, amellyel egy dal tolmácsolásához az előadó hozzáadja saját személyiségét, s ezáltal új alkotás születik.

„A tanterv a diákokra, az ő önkifejezésükre összpontosít” – magyarázta az oktatási igazgató.

Jelentkezni február 15-ig lehet. Az érettségi természetesen kötelező, azonban a pontokba nem számít bele, a felvételin kell bizonyítaniuk a jelölteknek.

Jeles muzsikusok a tanári karban

Méghozzá a műfaj nagyjai előtt kell bizonyítaniuk tehetségüket az ifjú zenészeknek. Jöjjön egy gyors felsorolás, kik alkotják a PEMA tanári karát: Tátrai Tibor, Szirtes Edina Mókus, Pásztor Anna, Szovják Bea, Fehérvári Attila, Lukács Peta, Gerendás Dániel, Borlai Gergő, Szebényi Dániel, Veres Mónika, Ferenczi György, Szakadáti Mátyás, Hegyi György.

„És ne feledkezzünk meg a miskolci egyetem oktatóiról” – figyelmeztetett Póka Vanessza.

Ők tanítják többek között a kötelező zongorát, a hangszermetodikát, vagy a művészettörténetet, etikát. De a zenekari gyakorlatot például Ferenczi György is oktatja, azzal a módszerrel, amelyet a „rackákkal” alakított ki amerikai mintára. Szirtes Edina Mókus egyszemélyes zenekarként is képes működni, a zenekari gyakorlat mellett éneket és zeneszerzést úgyszintén oktat.

„Nincs tökéletes dalszövegírói gyakorlat, de Hegyi György vezetésével az órákon megismerhetik a technikákat, a metódust, sok-sok személyes példát hozva” – árulta el Szakadáti-Póka Vanessza, majd megjegyezte: számos zenész jelentkezett, akik a fenti módon szeretnének megoldási kulcsot adni a hallgatóknak.

Fotó: Bach Máté

Helytállni a kibertérben

A tanterv kidolgozásakor nem feledkeztek meg a világháló kihívásairól, amely miatt egy túltelített kínálati piacon kell érvényesülni a muzsikusoknak. 

„Teremtő, alkotó művészként olyanokkal kell felvenni a harcot, akik semmitmondó dolgokkal töltik fel a rendelkezésre álló teret” – hangsúlyozta a PKÜ oktatási igazgatója.

Adódik a kérdés, hol húzza meg a PEMA a könnyűzene határait?

„A szakirányok megadják a határokat – fogalmazott Póka Vanessza –, vagyis amit az oktatott hangszerekből ki lehet hozni, az behatárolja a műfajt a metáltól a legmodernebb popzenéig.”

A szaktárgyak mellett jogi, vállalkozási, menedzsment, marketing ismeretekkel igyekeznek felkészíteni a hallgatókat a való élet nehézségeire.

„Az online térben a fiatalok önmagukról kialakított képe ma rendkívül fontos, ezért nem mindegy, hogyan jeleníti meg valaki a metaverzumban a zenekarát, ebben kívánunk segítséget nyújtani a sajátos informatika tantárgyunkkal” – világosított fel Szakadáti-Póka Vanessza, aki hozzáfűzte minden hallgató számára kötelező lesz a retorika, a színpadi mozgás, mozgáskultúra, mert színpadi emberek lesznek, ezért az efféle tudás nélkülözhetetlen számukra.

Megjelent az Index.hu-n.