Saját hangján szólal meg a Lead Zeppelin 

A Led Zeppelin 1968-tól 12 éven keresztül létezett, s alkotott olyat, ami a mai napig áthatja a rockzenét. A Lead Zeppelin 19-én ünnepli huszadik születésnapját az A38 Hajón, tíz nappal azt követően, hogy Jimmy Page betöltötte a nyolcvanat.

John Bonham 1980-as halála után a Led Zeppelin bejelentette: „Most, hogy elvesztettük drága barátunkat, és mivel nagyon erős harmóniában éltünk és dolgoztunk, úgy döntöttünk, nem folytatjuk tovább.” Azóta hébe-korba színpadra lépnek, az 1985-ös Live Aid-en Phil Collinssal, 1988-tól Bonzo fia, Jason ül a dobok mögött, továbbá számos kiadvány látott napvilágot, főleg eddig ismeretlen koncertfelvételek.

„Mondhatjuk, a Led Zeppelin még ma is létezik” – szögezte le Vörös Gábor basszusgitáros, a Lead Zeppelin életre hívója.

Húsz éves a Zeppelin, Jimmy Page pedig 9-én töltötte be a nyolcvanat.

„A zenekaralapítás apropója Page hatvanadik születésnapja volt, így róttuk le tiszteletünket többek között Rudán Joe-val, Makovics Dénessel, Tornóczky Ferenccel, Pribil Györggyel” – emlékeztetett a kezdetekre a muzsikus.

A Zepp máig tartó hatása

Az angolszász rockzene, Beatles utáni legmeghatározóbb csapata a Zepp – legalábbis szerintem. Hogy a mai napig hallgatják lemezeiket, játsszák dalaikat mindenképpen engem igazol. s hogy mi lehet 1969 óta tartó sikerük titka, arról a basszusgitáros úgy véli: négy olyan kiváló muzsikus találkozása, akik remekül tudtak együtt dolgozni, továbbá a pompás menedzsment.

„Peter Grant azonnal felkarolta a zenekart, amelynek ötödik tagjaként tekintettek rá a zenészek” – magyarázta Vörös Gábor, majd a menedzser mellett kiemelte az Atlantic Records alapítóját, Ahmet Ertegün-t, aki csillagászati áron szerződtette le az együttest, 200 ezer dollárért. A 2006-ban elhunyt lemezkiadó emlékére tartott fantasztikus bulit a Zepp a következő esztendőben, a 18 ezres O2 stadionban, ahová 20 millióan akartak jegyet venni.

Lead Zeppelin Archívum
Fotó: Lead Zeppelin Archívum

Bonyolult zene csak profiknak

Aki Led Zeppelin számok eljátszását tervezi, jó ha tisztába jön azzal, hogy a banda igen sokféle stílusban alkotott, mondhatni, lemezről lemezre új oldalukat mutatták meg, kezdve az első korong bluesrockjától, a második kemény rockján át, a harmadik folkos hangzásán keresztül, a Houses of the Holy progresszív muzsikáját követő, Physical Graffiti vegytiszta Zeppelin stílusáig.

„Emiatt a sokszínűség miatt kaptak is kritikát, főleg a hármas lemez miatt, amelynek a fele akusztikus szerzeményeket tartalmaz” – magyarázta Vörös Gábor, megjegyezve: ezért tematizálja a Lead Zeppelin koncertjeit, akár stílusokra, akár lemezekre, korszakokra bontva.

Azért is nehéz hitelesen előadni a legendás dalokat, mert a Zepp tagjai elképesztően profi muzsikusok, akik roppant összetett, mondjuk ki: nehéz szólamokat adtak a kompozíciókba.

„Mivel ezen a muzsikán nőttünk fel, s mivel óriási rajongói vagyunk a Zeppelinnek, az ő hatásukra kezdtünk muzsikálni, szinte a vérünkké vált a zenéjük” – nyugtatott meg a basszusgitáros, célozva társaira, Sipeki Zoltán gitárosra, Gerdesits Ferenc dobosra, Körmendi Roland énekesre.

Vörös Gábor elárulta: gyerekfejjel nézte meg A dal ugyanaz marad című Led Zeppelin-filmet, ami akkora hatást tett rá, hogy összesen tizenhétszer látta. (Figyelem, akkor még nem volt internet, sem VHS kazetta, be kellett ülni a moziba!)

Úgy vélem, a közönség azt akarja hallani, amit a lemezeken megszokott, azt az énekhangot, azokat a gitárszólókat, virtuóz, pontos basszusfutamokat, no meg Bonham elképesztő tempójú lábdobját.

„Körmendi Roland énekes hangszíne más, de a magasságokat kiénekli” – mondta a muzsikus.

Nem arra törekszünk, hogy egy az egyben szólaljunk meg úgy, mint a Led Zeppelin, annál is inkább, mert ők maguk is másképp játszották a dalokat minden egyes bulin. A közönség számára is ez volt az egyik legnagyobb varázs a koncertjeiken, hogy sokszor nem tudhatták, mire számíthatnak. Ebben hasonlítunk, hiszen mi is szeretjük meglepni egymást és a közönséget is azzal, hogy a bulin játsszuk ki magunkból a dalokat, nem a próbán. A közönségünk bízik bennünk, mi pedig igyekszünk saját egyéniségünket, világunkat belevinni a dalokba, ezt értékelik. 

Megjelent az Index.hu-n.

Címlapkép: Lead Zeppelin Archívum